BMP-1 inhibisyonunun metastatik meme kanserinde tek başına ve doksorubisin ile birlikte EMT belirteçleri ve kemokin salınımı üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of BMP-1 inhibition, alone and in combination with doxorubicin, on EMT markers and chemokin release in metastatic breast cancer
  1. Tez No: 1003404
  2. Yazar: DAMLA KOLAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: BMP-1, doksorubisin, meme kanseri, TWIST-1, vimentin, MIP-2, BMP-1, doxorubicin, breast cancer, TWIST-1, vimentin, MIP-2
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Üçlü negatif meme kanseri (TNBC), yüksek proliferasyon kapasitesi ve agresif metastatik özellikleri nedeniyle sıklıkla epitelyal-mezenkimal dönüşüm (EMT) aracılığıyla doksorubisine (DOX) direnç geliştirmektedir. Kemik morfogenetik protein-1'in (BMP-1) Transforme edici büyüme faktörü- β (TGF-β) aktivasyonu üzerinden EMT'yi tetiklediği; vimentin ve TWIST-1 ekspresyonunu artırarak hücrelerarası bağlantı ve polarite kaybına yol açtığı gösterilmiştir. EMT ayrıca tümör mikroçevresinde inflamasyonu düzenleyerek Makrofaj Inflamatuar Protein-2 (MIP-2) gibi kemokinlerin salınımını artırmakta ve tedavi direncine katkıda bulunmaktadır. Pegile lipozomal doksorubisin (PLD) bazı avantajlar sunsa da, BMP-1 inhibisyonu ile kombinasyonunun EMT aracılı direnç mekanizmalarını daha etkili baskılayabileceği öngörülmektedir. Bu çalışmada, BMP-1 inhibitörü UK-383367'nin tek başına ve DOX ile kombinasyon halinde uzun süreli uygulanmasının EMT ve immün yanıt üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Yöntem: Balb/c kökenli 4T1 meme kanseri hücrelerinin metastatik alt grupları (4TBM, 4TLM) ile insan meme kanseri hücre hatları (MDA-MB-231, MCF-7) kullanılmıştır. Hücreler UK-383367 ile tek başına veya DOX ile kombinasyon halinde uzun süreli tedaviye tabi tutulmuştur. EMT belirteçleri (vimentin, TWIST-1), kemokin salınımı (MIP-2) ve hücre proliferasyonu (WST-8) analiz edilmiştir. Bulgular: DOX, metastatik 4T1 hücrelerinde vimentin ve TWIST-1 ekspresyonunu artırmıştır. UK-383367 EMT belirteçlerini azaltmıştır. Kombinasyon tedavisi mezenkimal fenotipi baskılamış, özellikle MIP-2 düzeylerini belirgin şekilde düşürmüş ve proliferasyonu tekli tedavilere kıyasla daha güçlü inhibe etmiştir. Sonuç: UK-383367 ve DOX kombinasyonu, EMT aracılı direnç mekanizmalarını ve inflamatuar yanıtı baskılayarak TNBC'de umut verici bir kombine tedavi stratejisi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Triple-negative breast cancer (TNBC) frequently develops resistance to doxorubicin (DOX) due to its high proliferative capacity and aggressive metastatic behavior, largely mediated by epithelial–mesenchymal transition (EMT). Bone morphogenetic protein-1 (BMP-1) has been shown to promote EMT through activation of transforming growth factor-β (TGF-β), increasing the expression of vimentin and TWIST-1, and leading to loss of cell–cell adhesion and polarity. EMT also modulates the tumor microenvironment by enhancing the secretion of pro-inflammatory chemokines such as macrophage inflammatory protein-2 (MIP-2), thereby contributing to therapeutic resistance. Although pegylated liposomal doxorubicin (PLD) provides certain pharmacokinetic advantages, its combination with BMP-1 inhibition may more effectively suppress EMT-mediated resistance mechanisms. This study aimed to investigate the effects of long-term treatment with the BMP-1 inhibitor UK-383367, alone and in combination with DOX, on EMT and immune response. Methods: Metastatic sublines (4TBM, 4TLM) derived from Balb/c-origin 4T1 murine breast cancer cells, as well as human breast cancer cell lines (MDA-MB-231 and MCF-7), were used. Cells were subjected to long-term treatment with UK-383367 alone or in combination with DOX. EMT markers (vimentin, TWIST-1), chemokine secretion (MIP-2), and cell proliferation (WST-8 assay) were analyzed. Results: DOX treatment increased vimentin and TWIST-1 expression in metastatic 4T1 cells. UK-383367 reduced EMT marker expression. Combination therapy significantly suppressed the mesenchymal phenotype, markedly decreased MIP-2 levels, and inhibited proliferation more effectively than monotherapies. Conclusion: The combination of UK-383367 and DOX suppresses EMT-mediated resistance mechanisms and inflammatory responses, suggesting a promising combinatorial therapeutic strategy for TNBC.