Diffüz büyük B hücreli lenfomalı hastalarda nütrisyonel, kaşektik, subkutan yağ doku ve psoas kası indekslerinin prognozu öngörmedeki rolleri ve karşılaştırılması
The roles and comparison of nutritional, cachectic, subcutaneous adipose tissue, and psoas muscle indices in predicting prognosis in patients with diffuse large B-cell lymphoma
  1. Tez No: 1003405
  2. Yazar: EMRE SUSAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Hematoloji, Internal diseases, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma, Kaşeksi İndeksi, Nötrofil Lenfosit Oranı, Uluslararası Prognostik İndeks, İnterim-PET, Lenfoma-B hücreli, Nötrofil/lenfosit oranı, Diffuse Large B Cell Lymphoma, Cachexia Index, Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio, International Prognostic Index, Interim-PET, Lymphoma-B cell, Neutrophil/lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma (DBBHL) hastalarında tanı anlarındaki vücut kompozisyon parametrelerinin ve sistemik inflamatuvar cevabın, prognoz ve sağkalımı öngörmedeki rolleri ile beraber bu parametrelerin mevcut geleneksel prognostik sistemlerin gücüne olan katkısının araştırılması amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma, Konya Şehir Hastanesi Hematoloji Kliniğinde Ağustos 2020–Ağustos 2025 tarihleri arasında takip edilen ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 66 DBBHL hastası üzerinde tek merkezli ve retrospektif olarak yürütüldü. Hastaların tanı anlarındaki laboratuvar verileri ve BT/PET-CT görüntülemelerindeki L3 vertebra seviyesindeki kesitlerden elde edilen ölçüm verileri ile Prognostik Nütrisyonel İndeks (PNI), Psoas Kas İndeksi (PMI), Spinal Musküler İndeks (SMI), Kaşeksi İndeksi (CXI), Subkutan Yağ Doku İndeksi (SATI), Nötrofil Lenfosit Oranı (NLR) ve Hemoglobin-Albumin-Lenfosit-Platelet (HALP) değerleri hesaplandı. Hastalar tedaviye yanıt PET-CT, tedavi sonrası PET-CT, sağkalım ve olay gelişimi açısından geleneksel prognostik sistemler ve vücut kompozisyon parametreleri ile çoklu doğrusallıktan kaçınarak uygun karşılaştırma analizleri yapılarak değerlendirildi. Bulgular: İnterim PET-CT yanıtında indeks ve skorların tamamı anlamsız olarak izlendi (p>0,05). Tedavi sonrası PET-CT yanıtında CXI (p=0,004), HALP (p=0,049) ve NLR (p=0,033) anlamlı bulundu ve NLR çok değişkenli analizde bağımsız risk faktörü olarak saptandı (p=0,021). Öngörücü gücü arttırmak için NLR ve NCCN-IPI kombine değer olarak değerlendirildiğinde ise kombine skor klinik anlamda fark oluşturamadı (p=0,171). Mortalite ve sağkalım analizlerinde PNI (p<0,001), SMI (p=0,025), CXI (p<0,001), HALP (p=0,04) ve NLR (p=0,014) anlamlı bulundu. CXI için Youden indeksi ile belirlenen cut-off değeri 433,65 olarak saptandı ve klinik pratikte kullanılabilirliği artırmak amacıyla 430 olarak standardize edildi. NCCN-IPI risk grupları CXI cut-off değeri ile birlikte değerlendirildiğinde genel analizde anlamlılık saptandı (p<0,001); düşük-orta risk (p=0,026), yüksek-orta risk (p=0,033) ve yüksek risk gruplarında (p=0,010) anlamlı ilişki izlenirken, düşük risk grubunda anlamlılık saptanmadı (p=1). Olay gelişimi açısından PNI (p=0,045), SATI (p=0,043), CXI (p=0,002) ve NLR (p=0,014) anlamlı bulundu. CXI cut-off değeri (p<0,001) ve interim PET yanıtı (p=0,008) olay gelişimi ile anlamlı ilişki gösterdi. İnterim-PET'te kötü yanıtlı hastalar yüksek risk, iyi yanıtlı hastalar ise kaşeksi durumuna göre non-kaşektiklerde düşük risk ve kaşektiklerde orta risk olarak gruplandırıldığında anlamlı bir ilişki saptandı (p<0,001). Sonuç: CXI'nin ve interim-PET yanıtının geleneksel prognostik skorlama sistemlerine entegre edilmesi, DBBHL'li hastalarda olay gelişiminin ve sağkalımın öngörülmesini iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the role of body composition parameters and systemic inflammatory response at diagnosis in predicting the prognosis and survival of patients with diffuse large B-cell lymphoma (DLBCL), as well as the contribution of these parameters to existing traditional prognostic systems. Methods:This retrospective study was conducted at a single center on 66 patients with DLBCL who were followed up at the Hematology Clinic of Konya City Hospital between August 2020 and August 2025 and who met the inclusion criteria. Patients' laboratory data at diagnosis and measurement data obtained from L3 vertebral level sections in CT/PET-CT scans were used to calculate Prognostic Nutritional Index (PNI), Psoas Muscle Index (PMI), Skeletal Muscle Index (SMI), Cachexia Index (CXI), Subcutaneous Adipose Tissue Index (SATI), Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR), and the Hemoglobin–Albumin–Lymphocyte–Platelet (HALP) values. Findings: All indices and scores in the interim PET-CT response were found to be non-significant (p > 0.05). In the post-treatment response, CXI (p = 0.004), HALP (p = 0.049), and NLR (p = 0.033) were significant. NLR was identified as an independent risk factor in the multivariate analysis (p = 0.021). However, when combining NLR and NCCN-IPI to increase predictive power, the combined score did not produce a clinically significant difference (p = 0.171). In mortality analyses, PNI (p<0.001), SMI (p=0.025), CXI (p<0.001), HALP (p=0.04), and NLR (p=0.014) were found to be significant. The CXI cut-off value determined by the Youden index was 433.65, which was standardized to 430 for increased usability in clinical practice. When NCCN-IPI risk groups were evaluated together with the CXI cut-off value, significance was found in the overall analysis (p<0.001); a significant relationship was observed in the low-intermediate risk (p=0.026), high-intermediate risk (p=0.033), and high-risk groups (p=0.010), while no significance was detected in the low-risk group (p=1). Regarding event progression, PNI (p = 0.045), SATI (p = 0.043), CXI (p = 0.002), and NLR (p = 0.014) were found to be significant. CXI cut-off value (p<0.001) and interim PET response (p=0.008) were significantly associated with event progression. A significant relationship was found when non-cachectic patients with a poor interim PET response were grouped as high risk and those with a good response were grouped as low risk, while cachectic patients were grouped as medium risk according to their cachexia status (p<0.001). Conclusion: The integration of the CXI and interim PET response into traditional prognostic scoring systems may improve the prediction of event occurrence and survival in patients with DLBCL