Özel gereksinimli çocuk sahibi annelerin; toplumsal cinsiyet algıları, bakım yükleri ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationships between social gender perceptions, care burdens, and levels of exhaustion among mothers of children with special needs
- Tez No: 1003431
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR DEMİR ASMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bakım verme yükü, Bakıma muhtaç kişiler, Toplumsal cinsiyet, Tükenmişlik düzeyi, Özel gereksinimli çocuklar, Caregiver burden, Person in need of nursing, Gender, Burnout level, Children with special needs
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, özel gereksinimli çocuğa sahip annelerin bakım yükü, tükenmişlik düzeyleri ve toplumsal cinsiyet algıları arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada ayrıca, annelerin sosyodemografik özellikleri, çocuğa ilişkin değişkenler ve bakım sürecine dair algılar doğrultusunda bakım yükü ve tükenmişlik düzeylerinde anlamlı farklılıklar olup olmadığı da değerlendirilmiştir. Araştırmanın temel amacı, annelerin yaşadığı psikososyal yükün hangi koşullarda yoğunlaştığını ortaya koymak ve bu doğrultuda destekleyici müdahalelere yönelik kanıta dayalı çıkarımlar üretmektir. Araştırma, nicel araştırma yaklaşımlarından ilişkisel tarama deseni ile yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, Çekmeköy Belediyesi'0 bağlı Engelsiz Yaşam Merkezi'nden hizmet alan özel gereksinimli çocuk anneleri oluşturmuştur. Veriler, Bakım Yükü Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Envanteri ve Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği ile toplanmış; analizlerde korelasyon, basit doğrusal regresyon, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma bulguları, bakım yükü ile tükenmişlik arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunduğunu; bakım yükünün tükenmişliği anlamlı biçimde yordadığını göstermiştir. Tükenmişliğin ise annelerin sosyal ve kişisel yaşamları üzerinde olumsuz etkiler yarattığı saptanmıştır. Toplumsal cinsiyet algısının bakım yükü üzerinde doğrudan anlamlı bir etkisi bulunmazken, tükenmişlik ile zayıf düzeyde anlamlı ilişkiler gösterdiği belirlenmiştir. Fark testleri sonuçları, özellikle erken tanı alma dönemi, düşük gelir düzeyi, çalışmama durumu, baba desteğinin yetersizliği, bakım sorumluluğunun yalnızca anneye atfedilmesi, sosyal izolasyon korkusu, ömür boyu bağımlılık algısı ve bakım yardımcısının bulunmaması gibi değişkenlerin bakım yükü ve tükenmişliği anlamlı biçimde artırdığını ortaya koymuştur. Çalışma, annelere yönelik psikososyal desteklerin yalnızca bireysel düzeyde değil, aile içi rol paylaşımı, baba katılımı ve sosyal hizmet politikaları çerçevesinde ele alınması gerektiğini göstermesi bakımından literatüre ve uygulamaya katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationships among care burden, burnout levels, and gender role perceptions of mothers of children with special needs. In addition, it investigates whether care burden and burnout differ significantly according to mothers' sociodemographic characteristics, child-related variables, and perceptions related to the caregiving process. The primary objective is to identify the conditions under which mothers' psychosocial burden intensifies and to generate evidence-based implications for supportive interventions. The study was conducted using a quantitative correlational research design. The sample consisted of mothers of children with special needs who receive services from a municipal Center for Accessible Living. Data were collected using the Caregiver Burden Scale, the Maslach Burnout Inventory, and the Gender Role Perception Scale. Analyses included correlation analysis, simple linear regression, independent samples t-tests, and one-way analysis of variance (ANOVA). Findings indicated a positive and significant relationship between care burden and burnout, with care burden significantly predicting burnout levels. Burnout, in turn, was found to have adverse effects on mothers' social and personal lives. While gender role perception did not have a direct significant effect on care burden, it showed a weak but significant association with burnout. Results of difference tests revealed that variables such as early age at diagnosis, low income level, non-employment, insufficient paternal support, attribution of caregiving responsibility solely to the mother, fear of social isolation, perceived lifelong dependency, and absence of a caregiving assistant significantly increased care burden and burnout levels. Overall, the study points to a multi-layered risk structure linking care burden, burnout, and quality of life among mothers of children with special needs. By demonstrating the need to address psychosocial support not only at the individual level but also within the context of family role sharing, paternal involvement, and social service policies, the study contributes to both the literature and practical applications.