Göğüs ağrısı ile başvuran ve koroner BT anjiyografi çekilen hastalarda perikoroner yağ doku atenüasyon indeksi ile karotis arterinden yapılan pulse wave velocity ölçümleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between pericoronary fat tissue attenuation index and pulse wave velocity measurements from the carotid artery in patients presenting with chest pain and undergoing coronary CT angiography
- Tez No: 1003444
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİN DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, perikoroner yağ doku atenüasyon indeksi, pulse wave velocity, Coronary artery disease, pericoronary adipose tissue attenuation index, pulse wave velocity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda göğüs ağrısı nedeniyle başvuran ve koroner BT anjiyografi (KBTA) planlanan hastalarda perikoroner yağ doku atenüasyon indeksi (FAI) ile aynı bireylerde karotis arter düzeyinden ölçülen pulse wave velocity (PWV) arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, tek merkezli, retrospektif, tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışmaya, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde hekim kararıyla koroner BT anjiyografi çekilen 99 hasta dahil edildi. 3. Jenerasyon çift kaynaklı BT (SOMATOM Force; Siemens Healthineers) cihazı ile elde olunan görüntüler doğrulanmış, yarı otomatik Time Slice Pro isimli yazılım ile işlenerek proksimal sol anterior desendan arter (LAD) düzeyinden ölçüm yapılmıştır. Pulse wave velocity (PWV) ölçümleri Mindray Resona 8S ultrason cihazında, yüksek frekanslı lineer prob kullanılarak yapılmıştır. Araştırma verileri SPSS 26 istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Sürekli değişkenlerin parametrik özellikleri taşıyanlarının korelasyonunda Pearson Testi, sürekli değişkenlerin parametrik özellikleri taşımayanlarının korelasyonunda Spearman Testi kullanılmıştır. Bulgular: Pulse wave velocity (PWV) ile FAI arasında sağ ve sol tarafta benzer şekilde anlamlı pozitif korelasyon izlenmiştir (p<0.05). PWV ile PAT Volume ve PAT Index arasındaki ilişki ise anlamlı düzeye ulaşmamıştır. Genel olarak değerlendirildiğinde arteriyel sertlik ve damar duvarı kalınlığını yansıtan parametrelerin perikoroner inflamasyon belirteci olan FAI ile ilişkili olduğu, ancak koroner perivasküler yağ miktarını temsil eden PAT volume ve PAT Index ile anlamlı bir ilişki göstermediği tespit edilmiştir. Sonuç: Koroner inflamasyon göstergesi olan perikoroner FAI değerlerinin sistemik arteriyel sertlik göstergesi olan karotis PWV ile ilişkisinin gösterilmesi, koroner inflamasyonu yüksek olan hastaların aynı zamanda sistemik arteriyel sertliklerinin de artmış olabileceğini düşündürecek ve bu hastaların takip ve tedavisinde önemli katkılar sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, we aimed to evaluate the relationship between pericoronary fat attenuation index (FAI) and pulse wave velocity (PWV) measured at the carotid artery level in the same individuals who presented with chest pain and were scheduled for coronary CT angiography (CCTA). Materials and Methods: This study is a single-center, retrospective, descriptive study. The study included 99 patients who underwent coronary CT angiography by physician decision at Afyonkarahisar Health Sciences University Health Application and Research Center. Images obtained with a 3rd generation dual-source CT device (SOMATOM Force; Siemens Healthineers) were validated and processed with validated, semi-automated software called Time Slice Pro, with measurements performed at the level of the proximal left anterior descending artery (LAD). Pulse wave velocity (PWV) measurements were performed using a high-frequency linear probe on a Mindray Resona 8S ultrasound device. Research data were analyzed using SPSS 26 statistical software. Pearson's test was used for correlation of continuous variables with parametric characteristics, and Spearman's test was used for correlation of continuous variables without parametric characteristics. Results: A significant positive correlation was observed between pulse wave velocity (PWV) and FAI, similarly on both right and left sides (p<0.05). The relationship between PWV and PAT Volume and PAT Index did not reach a significant level. Overall evaluation revealed that parameters reflecting arterial stiffness and vessel wall thickness were associated with FAI, a marker of pericoronary inflammation, but showed no significant relationship with PAT volume and PAT Index, which represent the amount of coronary perivascular fat. Conclusion: Demonstrating the relationship between pericoronary FAI values, an indicator of coronary inflammation, and carotid PWV, an indicator of systemic arterial stiffness, suggests that patients with high coronary inflammation may also have increased systemic arterial stiffness, and we believe this will provide important contributions to the follow-up and treatment of these patients.