Mekân algısı bağlamında rönesans dönemi duvar resimleri ile güncel dijital sanat çalışmalarının incelenmesi
An analysis of renaissance period wall paintings and current digital art works in the context of spatial perception
  1. Tez No: 1003443
  2. Yazar: EBRU DANIŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN NİHAN HACIÖMEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yanılsama, Illusion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde müzelerde giderek yaygınlaşan dijital uygulamalar, deneyim odaklı sergilemeler, dijital enstalasyonlar gibi gerçek mekâna uygulanan dijital sanat çalışmaları, mekânın sınırlarını belirsizleştirerek temsili mekânlar üretmekte ve mekânın algılanmasını dönüştürmektedir. Bu tez, günümüzde gerçek mekâna uygulanan dijital çalışmalar ile Rönesans döneminde yanılsama tekniklerinin kullanıldığı duvar resimlerini mekân algısı bağlamında ortak faktörler üzerinden analiz ederek dijital çalışmaların mekânın algılanmasını dönüştürme potansiyellerinin tarihsel öncülleriyle olan ilişkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada mekân algısını etkileyen; biçim / ölçek / mekânın fiziksel parametreleri, ışık, renk / malzeme / doku, izleyici konumu / etkileşim / hareket, teknik / araç / yöntem, sınırlar / mekânsal kurgunun dönüştürülmesi, atmosfer ve anlam olmak üzere sekiz temel faktör tanımlanmıştır. Seçilen örnekler, her biri için oluşturulan faktör kodlama tabloları üzerinden incelenmiştir. Bulgular doğrultusunda, mekân algısı bağlamında ortak faktörler üzerinden dönemsel değerlendirmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular, günümüzdeki dijital çalışmaların mekânı dönüştürme potansiyelinin tamamen yeni bir olgu olmadığını göstermektedir. Farklı tarihsel bağlamlarda üretilen bu örneklerin temsili mekân yaratma ve mekân algısını dönüştürme amacı açısından ortak noktalar taşıdığı anlaşılmaktadır. Ancak iki dönemde hem bu amaca ulaşma biçimleri hem de gerçek mekân ile temsili mekân ilişkisi bakımından belirgin farklılaşmalar ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Digital art works applied to real spaces, such as digital applications, experience oriented exhibitions and digital installations, which are becoming increasingly common in museums today blur the boundaries of space, producing representative spaces and transforming the perception of space. This thesis aims to analyze digital works applied to real spaces today and Renaissance-era wall paintings that used illusion techniques in the context of spatial perception through common factors, revealing the relationship between the potential of digital works to transform the perception of space and their historical precursors. The study identifies eight fundamental factors that influence spatial perception: form/scale/physical parameters of space, light, color/material/texture, viewer position/interaction/movement, technique/tool/method, boundaries/transformation of spatial construction, atmosphere, and meaning. The selected examples were examined using factor coding tables created for each factor. Based on the findings, periodical evaluations were made through common factors in the context of spatial perception. The findings reveal that the potential of digital art works to transform space is not an entirely new phenomenon. It is understood that these examples, produced in different historical contexts, share commonalities in terms of their purpose of creating representative space and transforming spatial perception. However, there are distinct differences between the two periods in terms of both the ways in which this goal is achieved and the relationship between real space and representative space.