Venetoclax ve hipometilleyici ajan kombinasyonu ile hipometilleyici ajan monoterapisi kullanılarak tedavi edilen miyeloid neoplazi hastalarında kardiyak olayların karşılaştırılması
Comparison of cardiac events in myeloid neoplasm patients treated with Venetoclax plus hypomethylating agent combination versus hypomethylating agent monotherapy
  1. Tez No: 1003450
  2. Yazar: MELİH ALİKALFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİFCAN ALADAĞ KARAKULAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Miyeloid neoplazi, Venetoclax, 4 boyutlu ekokardiyografi, Global Longitudinal Strain, kardiyotoksisite, Myeloid neoplasm, Venetoclax, Four-dimensional echocardiography, Global Longitudinal Strain, Cardiotoxicity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada miyeloid neoplazi hastalarında sık kullanılan tedaviler olan 5-azasitidin ve 5-azasitidin + Venetoclax rejimlerinin kardiyak fonksiyonlar üzerindeki etkilerinin 4 boyutlu ekokardiyografik ölçümler ile değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı'nda takip edilen en az 2 kür 5-azasitidin veya 5-azasitidin + Venetoclax tedavisi almış toplam 20 miyeloid neoplazi hastası dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri retrospektif olarak incelendi. Tüm hastalarda 4 boyutlu ekokardiyografik yöntemlerle ventriküler hacim ve geometri tanımlandı, strain ölçümleri sonucunda miyokardiyal deformasyon parametreleri değerlendirildi. Strain ölçümlerinde, 5-azasitidin + Venetoclax tedavi grubunda, sadece 5-azasitidin tedavisi uygulananlara kıyasla tüm parametrelerde bozulma olduğu görüldü. Bu parametreler arasında GRS ortalama değerleri iki grup arasında istatiksel anlamlı farklılık gösterdi. (22,82 vs. 28,44; p = 0,047). GLS değerleri arasındaki fark ise marjinal anlamlılık düzeyinde olarak değerlendirildi (−14,09 vs. −17,00; p = 0,06). Ayrıca LVEF, LVEDV, LVESV, SV ve CO gibi sistolik fonksiyon parametrelerinin de 5-azasitidin + Venetoclax grubunda daha düşük olduğu izlendi. SV değerlerinde iki grup arasında anlamlı derecede farklılık bulundu (50,09 ml vs. 68,33 ml; p = 0,019). Strain ve volüm parametrelerini etkileyen klinik belirleyicileri değerlendirmek amacıyla univariate ve multivariate regresyon analizleri uygulandı. Univariate analizde GRS (β = −5,626; p = 0,047) ve SV (β = −18,242; p = 0,020) için tek belirleyici değişkenin tedavi rejimi olduğu saptandı. GLS için de klinik belirleyici olarak tedavi rejimi marjinal anlamlı bulundu (β = 2,909; p = 0,067). Multivariate analizde ise bu istatiksel anlamlılıkların kaybolduğu izlendi. Bu durumun hasta sayısının az olmasına bağlı model gücünün düşük olmasından kaynaklı olabileceği düşünüldü. Sonuç olarak 5-azasitidin tedavi rejimine Venetoclax eklenmesinin sol ventrikül sistolik fonksiyon ve strain parametrelerinde bozulma eğilimine yol açtığı görülmüştür. Bulguların doğrulanması için bu konuda daha fazla hasta sayısı ile yapılan geniş örneklemli ekokardiyografi çalışmalarına ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of two commonly used treatment regimens in myeloid neoplasms 5-azacitidine monotherapy and the combination of 5-azacitidine plus venetoclax on cardiac function using four-dimensional echocardiographic measurements. A total of 20 patients with myeloid neoplasms who had received at least two cycles of 5-azacitidine or 5-azacitidine + venetoclax and were followed at the Hacettepe University Hematology Department were included. Demographic and clinical characteristics were retrospectively reviewed. Using four-dimensional echocardiography, ventricular volume and geometry parameters were assessed, and myocardial deformation was evaluated through strain measurements. Strain analysis revealed deterioration across all parameters in the 5-azacitidine + venetoclax group compared with the 5-azacitidine monotherapy group. Among these parameters, the mean GRS values showed a statistically significant difference between the groups (22.82 vs. 28.44; p = 0.047). The difference in GLS values was considered marginally significant (−14.09 vs. −17.00; p = 0.06). Additionally, systolic function parameters including LVEF, LVEDV, LVESV, SV, and CO were lower in the 5-azacitidine + venetoclax group. A significant difference was identified in SV values between the two groups (50.09 ml vs. 68.33 ml; p = 0.019). To identify clinical determinants influencing strain and volume parameters, univariate and multivariate regression analyses were performed. In univariate analysis, the treatment regimen was the only determinant significantly associated with GRS (β = −5.626; p = 0.047) and SV (β = −18.242; p = 0.020). For GLS, treatment regimen also showed marginal statistical significance (β = 2.909; p = 0.067). However, these associations disappeared in multivariate analysis, likely due to reduced statistical power associated with the small sample size. In conclusion, the addition of venetoclax to a 5-azacitidine regimen was associated with a tendency toward impairment in left ventricular systolic function and strain parameters. Larger, prospective studies with greater sample sizes are needed to validate these findings and better define the cardiac effects of venetoclax-containing regimens.