Sürdürülebilir insan kaynakları uygulamalarının işe tutkunluğa etkisinde çevik liderin rolü
The role of agile leadership in the impact of sustainable human resource practices on work engagement
  1. Tez No: 1003449
  2. Yazar: ÇAĞATAY FERHAT SÜKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNEN İLKAR DÜNDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, İnsan kaynakları yönetimi, Leadership, Human resources management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde sürdürülebilir İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) uygulamaları, işe tutkunluk ve çevik liderlik, işletmelerin başarısı için kritik öneme sahip kavramlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tezin amacı, sürdürülebilir İKY uygulamaları ile çalışanların işe tutkunluğu arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu ilişkide çevik liderin etkisini ortaya koymaktır. Bu çalışmada, sürdürülebilir İKY uygulamalarının kapsamı, işe tutkunluğun boyutları ve çevik liderliğin özellikleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Araştırma, bu üç kavram arasındaki etkileşimi analiz ederek işe tutkunluk ve sürdürülebilir insan kaynakları yönetimine dayalı uygulamalara yönelik yeni bir bakış açısı sunmayı hedeflemektedir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kapsamında anket tekniği kullanılmıştır. Bu teknikle 651 çalışandan veri toplanmıştır. Elde edilen veriler, yapısal eşitlik modellemesi ve içerik analizi yöntemleriyle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre sürdürülebilir İKY uygulamaları işe tutkunluğu anlamlı ve pozitif yönde etkilemektedir. Ayrıca, çevik liderlik tarzının bu etkide güçlü bir aracılık rolü oynamaktadır. Bu güçlü aracılık etkisinden hareketle işletmelerin sürdürülebilir İKY uygulamalarını benimserken çevik liderleri de bu süreçlere dâhil etmeleri gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır. Bu çalışma, sürdürülebilir İKY, işe tutkunluk ve çevik liderlik alanlarında alan yazınına önemli katkılar sunmakta ve gelecekteki araştırmalar için yeni bakış açıları sağlamaktadır. Ayrıca, elde edilen sonuçlar doğrultusunda, işletmeler için de stratejik öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, sustainable Human Resource Management (HRM) practices, employee engagement, and agile leadership have emerged as critical concepts for business success. The purpose of this phd dissertation is to examine the relationship between sustainable HRM practices and employee engagement and to reveal the impact of agile leadership on this relationship. This study details the scope of sustainable HRM practices, the dimensions of job commitment, and the characteristics of agile leadership. By analyzing the interaction between these three concepts, the research aims to offer a new perspective on job commitment and sustainable human resource management practices. The study employed the survey technique within the scope of quantitative research methods. Data was collected from 651 employees using this technique. The data obtained was analyzed using structural equation modeling and content analysis methods. According to the research results, sustainable HRM practices have a significant and positive effect on job commitment. Furthermore, agile leadership style plays a strong mediating role in this effect. Based on this strong mediating effect, it is concluded that businesses should involve agile leaders in these processes when adopting sustainable HRM practices. This study makes significant contributions to the literature in the areas of sustainable HRM, work engagement, and agile leadership, and provides new perspectives for future research. Furthermore, strategic recommendations are offered for businesses based on the findings.