Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin konuşma motivasyonu ve konuşma kaygısı arasındaki ilişkide konuşma öz yeterliğinin aracılık rolü
The mediating role of speaking self-efficacy in the relationship between speaking motivation and speaking anxiety among students learning Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 1003452
  2. Yazar: AYŞEGÜL ERCİYAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil eğitimi, Türkçe eğitimi, Yabancı dil eğitimi, Language education, Turkish education, Foreign language education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin konuşma kaygısı, konuşma motivasyonu ve konuşma öz yeterliği arasındaki ilişkileri incelemek ve bu değişkenlerin birbirleri üzerindeki etkileri ortaya koymaktır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeline göre desenlenmiştir. Değişkenler arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkiler, yapısal eşitlik modeli (YEM) kullanılarak test edilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Türkiye'de üniversitelere bağlı TÖMER ve DİLMER'lerde yabancılara Türkçe öğretimi programlarına devam eden 196 yabancı uyruklu öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada uygun örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Veriler; Konuşma Kaygısı Ölçeği, Konuşma Motivasyonu Ölçeği, Konuşma Öz Yeterliği Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada konuşma kaygısı bağımsız değişken, konuşma motivasyonu bağımlı değişken ve konuşma öz yeterliği aracı değişken olarak ele alınmıştır. Kurulan yapısal eşitlik modelinin veriye kabul edilebilir düzeyde uyum sağladığı belirlenmiştir. Bulgular, konuşma kaygısının konuşma öz yeterliği üzerinde negatif yönlü ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu; konuşma öz yeterliğinin ise konuşma motivasyonunu anlamlı düzeyde yordadığını göstermektedir. Ayrıca konuşma öz yeterliğinin, konuşma kaygısı ile konuşma motivasyonu arasındaki ilişkide kısmi aracı rol üstlendiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak konuşma becerisinde duyuşsal değişkenlerin birbiriyle ilişkili bir yapı oluşturduğu ve bu değişkenlerin bütüncül bir biçimde ele alınmasının önemli olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships among speaking anxiety, speaking motivation, and speaking self-efficacy in learners of Turkish as a foreign language and to investigate the effects of these variables on one another. The study was designed using a quantitative research approach based on a survey model. Structural Equation Modeling (SEM) was employed to test the direct and indirect relationships among the variables. The sample of the study consisted of 196 international students attending Turkish language teaching programs at TÖMER and DİLMER centers affiliated with universities in Türkiye during the 2024–2025 academic year. An appropriate sampling method was used. Data were collected through the Speaking Anxiety Scale, Speaking Motivation Scale, Speaking SelfEfficacy Scale, and a Personal Information Form. In the study, speaking anxiety was treated as the independent variable, speaking motivation as the dependent variable, and speaking self-efficacy as the mediator variable. The results indicated that the proposed structural equation model demonstrated an acceptable level of fit with the data. Findings revealed that speaking anxiety had a significant and negative effect on speaking self-efficacy, while speaking self-efficacy significantly predicted speaking motivation. Moreover, speaking selfefficacy was found to play a partial mediating role in the relationship between speaking anxiety and speaking motivation. In conclusion, the findings indicate that affective variables related to speaking skills form an interrelated structure, and addressing these variables in an integrated manner is crucial in the context of teaching Turkish as a foreign language.