Öz değerlendirmenin yabancı dil olarak Türkçe öğrenen C1 düzeyindeki öğrencilerin konuşma başarımı ve konuşmalarının duyuşsal nitelikleri üzerindeki etkisi
The effect of self-assessment on the speaking performance and affective qualities of speech among students learning Turkish as a foreign language at C1 level
- Tez No: 1019023
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN HAMZADAYI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konuşma becerisi, Konuşma kaygısı, Öz değerlendirme, Speaking skills, Speech anxiety, Metacognition
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öz değerlendirmenin yabancı dil olarak Türkçe Öğrenen C1 düzeyi öğrencilerinin konuşma başarımı ve konuşmalarının duyuşsal nitelikleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön-test/ son-test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın deney (n=15) ve kontrol (n=15) gruplarını 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi'nde Gaziantep Üniversitesi TÖMER'de C1 kuruna devam eden 30 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Yabancı Dil Olarak Türkçe Konuşma Başarımını Değerlendirme Ölçeği”,“Türkçe Öğrenen Yabancılar İçin Konuşma Kaygısı Ölçeği”,“Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenenler İçin Konuşma Öz Yeterlik Ölçeği”ve“Türkçeyi İkinci Dil Olarak Öğrenenler İçin Konuşma Motivasyonu Ölçeği”nden yararlanılmıştır. Konuşma başarımı, konuşmaya yönelik kaygı, öz yeterlik ve motivasyona ilişkin elde edilen veriler SPSS 26 paket programından yararlanılarak çözümlenmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalar Mann Whitney U testiyle ölçülmüştür. Grupların kendi içindeki ön test ve son test verilerine ilişkin çözümlemeler Wilcoxon İşaretli Sıralar testiyle yapılmıştır. Araştırmanın deney grubunda öz değerlendirmeye dayalı konuşma eğitimi yapılırken kontrol grubunda ise ders kitabındaki değerlendirme uygulamalarıyla konuşma eğitimi yapılmıştır. Uygulama süresince deney grubu öğrencileri ses kaydına aldıkları konuşmalarını araştırmacı ve danışmanı tarafından geliştirilen“Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenen C1 Düzeyi Öğrencilerin Konuşma Becerilerini Öz Değerlendirme Rubriği”yle değerlendirmişlerdir. Araştırma sonucunda öz değerlendirmenin öğrencilerin konuşma başarımlarını –söyleyiş alt boyutu dışında- ve konuşma öz yeterliliklerini arttırdığı saptanmıştır. Öz değerlendirmenin konuşma motivasyonunu ve konuşma kaygısı üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of self-assessment on the speaking performance and affective qualities of speech among C1-level students learning Turkish as a foreign language. A quasi-experimental design with a pre-test/post-test control group, one of the quantitative research methods, was employed in the study. The experimental (n=15) and control (n=15) groups of the study consisted of 30 students enrolled in the C1 course at Gaziantep University TÖMER during the Spring Semester of the 2024–2025 academic year. Data were collected using the“Scale for Assessing Speaking Proficiency in Turkish as a Foreign Language”, the“Speech Anxiety Scale for Foreign Learners of Turkish”, the“Speech Self-Efficacy Scale for Learners of Turkish as a Foreign Language”, and the“Speech Motivation Scale for Learners of Turkish as a Second Language”. The data obtained regarding speaking proficiency, anxiety related to speaking, self-efficacy and motivation were analysed using the SPSS 26 software package. Comparisons between groups – pre-test and post-test – were measured using the Mann-Whitney U test. Analyses of the pre-test and post-test data within the groups were conducted using the Wilcoxon Signed-Rank test. In the experimental group of the study, speaking training based on self-assessment was conducted, whilst in the control group, speaking training was carried out using the assessment practices in the textbook. During the intervention period, students in the experimental group assessed their recorded speeches using the“Self-Assessment Rubric for Speaking Skills of C1-Level Students Learning Turkish as a Foreign Language”, developed by the researcher and their supervisor. The results of the study revealed that self-assessment increased students' speaking performance – with the exception of the pronunciation sub-dimension – and their self-efficacy in speaking. However, no effect was observed regarding self-assessment's impact on increasing speaking motivation or reducing speaking anxiety.