Çocuklarda kan beyin bariyeri sıkı bağlantı protein düzeylerinin inflamasyon belirteçleri ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu semptomları ile ilişkisi
The relationship of blood–brain barrier tight junction protein levels with inflammatory markers and attention deficit and hyperactivity disorder symptoms in children
  1. Tez No: 1003488
  2. Yazar: MELİS ELİF ŞENEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİRAÇ BARIŞ USTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Kan-Beyin Bariyeri, Sıkı Bağlantı Proteinleri, Klaudin Proteinleri, İnflamasyon, Beslenme ve Bağırsak Alışkanlıkları, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Blood–Brain Barrier, Tight Junction Proteins, Claudin Proteins, Inflammation, Dietary Patterns and Bowel Habits
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 6–12 yaş aralığındaki Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanılı çocuklar ile sağlıklı kontrollerde periferik dolaşımdaki sıkı bağlantı proteinleri (klaudin-5, klaudin-11, klaudin-12, klaudin-25), inflamatuar sitokinler (TNF-α, IL-6) ve tam kan sayımına dayalı inflamasyon göstergelerinin karşılaştırılması ve bu parametrelerin DEHB semptomları, beslenme örüntüsü ve bağırsak alışkanlıkları ile ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 6–12 yaş aralığında 40 DEHB tanılı çocuk ve 40 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Ebeveynler tarafından sosyodemografik veri formu, beslenme ve bağırsak alışkanlıklarını değerlendiren anketler, Bristol Gaita Skalası ve Güçler ve Güçlükler Anketi doldurulmuş; klinik belirtiler Turgay Yıkıcı Davranış Bozuklukları Tarama ve Değerlendirme Ölçeği (YDB-TDÖ) ebeveyn ve öğretmen formları ile değerlendirilmiştir. Sabah alınan venöz kan örneklerinde serum klaudin-5, klaudin-11, klaudin-12, klaudin-25, TNF-α ve IL-6 düzeyleri ELISA ile, EDTA'lı örneklerde ise tam kan sayımı ve buna dayalı inflamatuar göstergeler analiz edilmiştir. Bulgular: DEHB grubunda Klaudin-12, Klaudin-25, TNF-α ve IL-6 düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Klaudin-12 ve Klaudin-25 düzeyleri ile klinik belirti şiddeti arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. ROC analizinde Klaudin-12 (AUC=0,817) ve IL-6 (AUC=0,851) parametrelerinin güçlü ayırt edicilik kapasitesine sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca fast-food tüketiminin IL-6 düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiş; Klaudin-12 düzeylerindeki artış açısından DEHB tanısının bağımsız bir yordayıcı olduğu ortaya konmuştur. Gruplar arasında tam kan inflamatuar belirteçleri ve dışkılama alışkanlıkları bakımından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç: DEHB tanılı çocuklarda artmış klaudin-12, klaudin-25, TNF-α ve IL-6 düzeyleri bariyer bütünlüğü ve inflamatuar süreçlerdeki olası değişikliklere işaret etmektedir. Klaudin-12, yüksek ayırt edici gücü, klinik belirti şiddetiyle ilişkisi ve DEHB için bağımsız bir yordayıcı olmasıyla öne çıkmaktadır. Beslenme ve bağırsak alışkanlıklarıyla ilişkili çevresel faktörlerin inflamatuar yanıt ve bariyer mekanizmalarıyla bağlantısı birlikte değerlendirildiğinde, DEHB patofizyolojisinde bu süreçlerin daha ayrıntılı incelenmesine yönelik ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare peripheral circulating tight junction proteins (claudin-5, claudin-11, claudin-12, claudin-25), inflammatory cytokines (TNF-α, IL-6), and complete blood count–derived inflammatory indices between children aged 6–12 years diagnosed with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) and healthy controls, and to evaluate the associations of these parameters with ADHD symptoms, dietary patterns, and bowel habits. Methods: A total of 40 children aged 6–12 years diagnosed with ADHD and 40 healthy controls were included in the study. Parents completed a sociodemographic data form, questionnaires assessing dietary patterns and bowel habits, the Bristol Stool Scale, and the Strengths and Difficulties Questionnaire; clinical symptoms were evaluated using the parent and teacher forms of the Turgay Disruptive Behavior Disorders Screening and Rating Scale (YDB-TDÖ). Morning venous blood samples were collected; serum levels of claudin-5, claudin-11, claudin-12, claudin-25, TNF-α, and IL-6 were measured by ELISA, while complete blood count and derived inflammatory indices were analyzed in EDTA-treated samples. Results: In the ADHD group, Claudin-12, Claudin-25, TNF-α, and IL-6 levels were found to be significantly higher compared to the control group. A significant positive correlation was observed between Claudin-12 and Claudin-25 levels and clinical symptom severity. In the ROC analysis, Claudin-12 (AUC = 0.817) and IL-6 (AUC = 0.851) demonstrated strong discriminatory capacity. Additionally, fast-food consumption was found to have a significant effect on IL-6 levels, and the diagnosis of ADHD was identified as an independent predictor of increased Claudin-12 levels. No significant differences were detected between the groups in terms of whole blood inflammatory markers and bowel habits. Conclusion: Elevated levels of claudin-12, claudin-25, TNF-α, and IL-6 in children with ADHD suggest potential alterations in barrier integrity and inflammatory processes. Claudin-12 stands out due to its high discriminative capacity, its association with clinical symptom severity, and its identification as an independent predictor of ADHD. Taken together, the observed links between dietary- and bowel habit–related environmental factors, inflammatory responses, and barrier mechanisms indicate that further studies are needed to more comprehensively elucidate the role of these processes in the pathophysiology of ADHD.