Engelli bireylerin spor farkındalıklarının incelenmesi
An examination of the sports awareness of people with disabilities
  1. Tez No: 1003518
  2. Yazar: MEHMET YIKILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli, Birey, Spor farkındalığı, Disability, Individual, Sports Awareness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma engelli bireylerin spor farkındalıklarının incelenmesi amacıyla yapılan betimsel bir çalışmadır. Çalışma 2025 yılı içerisinde Gaziantep ili Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezinde eğitim almaya gelen ve üye olan 18 yaş ve üstü gönüllülük ilkesi doğrultusunda rastgele yöntemle seçilen engelli bireyler (bedensel, işitme, görme) üzerinde uygulanmıştır. Çalışmaya 200 (113 erkek, 87 kadın) engelli birey katılmıştır. Çalışmada veri toplamak amacıyla Uyar ve Sunay (2020) tarafından geliştirilen“Spor Farkındalığı Ölçeği”(SFÖ) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin İstatistiksel analizleri için SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Veri seti içerisindeki değişkenlerin normal dağılım gösterip göstermediği Kolmogorov Smirnov testi ile kontrol edilerek verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Gruplar arasındaki farklılıkların tespiti için 2 li gruplarda independent sample t-testi, çoklu gruplarda OneWay ANOVA testi kullanılmıştır. Farklılığın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Post Hoc LSD testi kullanılmıştır. Sonuç olarak, çalışmamıza katılan engelli bireylerin spor farkındalıklarının genel olarak yüksek olduğu, bedensel engellilerin spor farkındalıklarının diğer engel türlerinden yüksek olduğu, erkelerin daha fazla spor farkındalığına sahip oldukları, evli, çocuk sahibi olma, sporcu olma ve ailede spor ile uğraşan bireylerin olması engelli bireylerin spor farkındalıklarının artmasına katkı sağladığı söylenebilir. Bununla birlikte, öğrenim durumunun da spor farkındalığının oluşmasında önemli bir etken olduğu, gelir durumunun da spor farkındalığının artmasına katkı sağlayacağı, işsiz, öğrenci ve memur gruplarının spor farkındalıklarını daha az olduğu, sporla ilişki durumu açısından hem katılımcı hem izleyici olanların spor farkındalıklarının oldukça yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive study conducted to examine the sports awareness of individuals with disabilities. The study was conducted in 2025 on individuals with disabilities (physical, hearing, visual) aged 18 and over who came to receive training at the Gaziantep Metropolitan Municipality Barrier-Free Life Center in Gaziantep Province and were randomly selected in accordance with the principle of voluntarism. A total of 200 individuals with disabilities (113 men, 87 women) participated in the study. The“Sports Awareness Scale”(SAS) developed by Uyar and Sunay (2020) was used to collect data in the study. The SPSS 22.0 program was used for the statistical analysis of the obtained data. The Kolmogorov-Smirnov test was used to check whether the variables in the data set showed a normal distribution, and it was determined that the data showed a normal distribution. The independent samples t-test was used for pairs of groups, and the OneWay ANOVA test was used for multiple groups to detect differences between groups. The Post Hoc LSD test was used to determine between which groups the differences occurred. In conclusion, it can be said that the sports awareness of individuals with disabilities who participated in our study is generally high, that the sports awareness of individuals with physical disabilities is higher than that of individuals with other types of disabilities, that men have higher sports awareness, and that being married, having children, being an athlete, and having family members involved in sports contribute to increasing the sports awareness of individuals with disabilities. However, it was also concluded that educational status is an important factor in the formation of sports awareness, that income status also contributes to increased sports awareness, that the unemployed, students, and civil servants have lower sports awareness, and that both participants and spectators have quite high sports awareness in terms of their relationship with sports.