Klorojenik asit katkılı yara yeri örtüsü üretimi ve yara üzerindeki etkinliğinin araştırılması
Production of nanofibrous wound dressings containing chlorogenic acid and evaluation of their effect on wound healing
- Tez No: 1003542
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN GÖKTALAY, DOÇ. DR. ŞEBNEM DÜZYER GEBİZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Klorojenik asit, Nanolif, Yara iyileşmesi, Yara örtüsü, Chlorogenic acid, Nanofiber, Wound healing, Wound dressin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Nanolifler, yüksek yüzey alanı/hacim oranları, yüksek gözeneklilik, küçük gözenek boyutu, esneklik ve hafiflik sağlamaları nedeniyle günümüzde pek çok araştırmacının dikkatini çekmiştir. Elektro çekim yöntemi ile pek çok polimerden nanolifli yüzey üretimi yapılabilir. Ayrıca, elektro çekim çözeltisi içerisine çeşitli katkı maddeleri eklenerek oluşturulan yüzeylere farklı fonksiyonel özellikler katılabilir. Özellikle biyobozunur ve biyobozunur olmayan polimerlerden yüzey üretimine izin vermesi ve farklı iyileştirici etken maddelerin nanolifli yapı içerisine katılabilmesi nedeniyle nanolifli yüzeylerin medikal alanlarda doku iskelesi, yara örtüsü ve ilaç taşıma sistemleri olarak kullanımları giderek önem kazanmaktadır. Klorojenik asit (CGA), kafeoilkinik asit izomerleri arasında en çok bulunan izomer olup, yeşil kahve ekstraktlarında ve çayda doğal olarak bulunabilen fenolik asit bileşiklerinden biridir. Antioksidan aktiviteyle birçok araştırmacının dikkatini çeken klorojenik asidin antibakteriyel, anti inflamatuar, hepatoprotektif, kardiyoprotektif ve nöroprotektif etkilerinin de olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, bu bilgiler kapsamında nanolifli yara örtüleri için kullanılan bir polimer olan polikaprolakton (PCL) ve antioksidan özellikleri ile bilinen CGA farklı konsantrasyonlarda kullanılarak yara örtüleri elektro çekim yöntemiyle üretilmiştir. Üretilen nanolifli yara örtülerinin karakterizasyon analizi yapılmış, içerisindeki CGA'nın salınım profili test edilmiştir. Ayrıca, üretilen bu nanolifli yara örtülerinin iyileşme üzerindeki etkilerini incelemek için in vitro ve in vivo denemeler yapılmıştır. Bu deneyler sonucunda, CGA içeren nanolifli yüzeylerin lif morfolojisini ve salıverilme profilini farklı konsantrasyonlarda etkilediğini ve aynı zamanda CGA içeren nanolifli yara örtülerinin hücre migrasyonunu ve yara iyileşmesini olumlu yönde ilerlettiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nanofibers have recently attracted increasing interest due to their high surface area-to-volume ratio, high porosity, small pore size, flexibility, and lightweight. Using the electrospinning technique, nanofibrous mats can be produced from many different polymers. Moreover, by adding various compounds into the electrospinning solution, it is possible to impart additional functional properties to the resulting nanofibrous structures. Since nanofibers can be fabricated from both biodegradable and nonbiodegradable polymers and different therapeutic agents can be can incorporated, their use in medical applications such as tissue scaffolds, wound dressings, and drug delivery systems has become increasingly important. Chlorogenic acid (CGA) is the most abundant isomer among caffeoylquinic acids and is a naturally occurring phenolic compound found in green coffee extracts and tea. In addition to its wellknown antioxidant activity, CGA has been reported to possess antibacterial, antiinflammatory, hepatoprotective, cardioprotective, and neuroprotective effects. In this study, polycaprolactone (PCL), a polymer commonly used in nanofibrous wound dressings, and CGA were combined at different concentrations to produce nanofibrous wound dressings using the electrospinning method. The nanofibrous wound dressings were characterized, and the release profiles of CGA from the nanofibrous structures were evaluated. In addition, in vitro and in vivo studies were carried out to examine the effects of these CGA-loaded nanofibrous wound dressings on wound healing. The results showed that CGA affected fiber morphology and release behavior in a concentration-dependent manner, and that nanofibrous wound dressings containing CGA positively influenced cell migration and wound healing.