Yıkıcı Teknolojilerin Organizasyonlarda Dijital Dönüşüme Etkisinin İncelenmesi
Examining the Effect of Disruptive Technologies on Digital Transformation in Organizations
- Tez No: 1003598
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KAMİL KABAKUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Aracılık, Bankacılık sektörü, Dijitalleşme, TOÇ modeli, Teknoloji, Meditation, Banking sector, Digitalization, TOE framework, Technology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin hızlı gelişimi, organizasyonların iş süreçleri ve yönetim modellerinde köklü dönüşümlere yol açarak dijital dönüşüm sürecini hızlandırmaktadır. Özellikle yıkıcı teknolojilerin ortaya çıkışı, geleneksel iş süreçlerini zorlamakta, rekabet stratejileri ve örgütsel yönelimleri yeniden şekillendirmektedir. Bu doğrultuda araştırma, yıkıcı teknolojilerin organizasyonlar üzerindeki etkilerini ve dijital dönüşüm sürecindeki rollerini incelemeyi amaçlamaktadır. Dijitalleşmenin yoğun biçimde gözlemlendiği bankacılık sektörü çalışma alanı olarak seçilmiş olup, yıkıcı teknolojilerin dijital dönüşüme etkisi teknolojik, organizasyonel ve çevresel boyutlar üzerinden analiz edilmiştir. Araştırmanın ana kütlesini, Türkiye'de faaliyet gösteren kamu ve özel bankalarda görev yapan üst ve orta kademe yöneticiler, alt kademe yöneticiler ile dijital dönüşüm süreçlerinde aktif rol alan uzman ve teknik kadro oluşturmaktadır. Yıkıcı teknolojilerin dijital dönüşüme etkisini değerlendirmek amacıyla, teknolojinin benimsenmesine ilişkin yaklaşımlardan biri olan Teknoloji-Organizasyon-Çevre (TOE) çerçevesi, araştırmanın modelinin kuramsal temeli olarak kullanılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde teknoloji, yıkıcı teknoloji, inovasyon, yıkıcı inovasyon, dijital dönüşüm ve organizasyonlar arasındaki ilişkiler kuramsal olarak ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde materyal ve metot ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Uygulama bölümünü oluşturan üçüncü bölümde ise, araştırmaya ilişkin bulgular, tartışmalar ile sonuç ve önerilere yer verilmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda, 513 katılımcıdan anket yöntemi kullanılarak veri toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 26.0 (Statistical Package for the Social Sciences) ve AMOS 24.0 (Analysis of Moment Structures) paket programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmada belirlenen hipotezlerin test edilmesinde, Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) kullanılmış; ayrıca, aracılık etkisini ölçmek amacıyla, Hayes (2013) tarafından geliştirilmiş olan PROCESS makro modeli (Hayes Model 4) uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, yıkıcı teknolojilerin dijital dönüşüm üzerinde hem doğrudan hem de organizasyonel ve çevresel değişim aracılığıyla dolaylı etkisinin bulunduğu, ancak teknolojik değişim aracılığıyla bu etkiye ilişkin anlamlı bir sonuca ulaşılamadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid advancement of technology is accelerating the digital transformation process by leading to fundamental changes in organizations' business processes and management models. In particular, the emergence of disruptive technologies is challenging traditional business processes and reshaping competitive strategies and organizational orientations. Accordingly, this research aims to examine the effects of disruptive technologies on organizations and their roles in the digital transformation process. The banking sector, where digitalization is intensely observed, was selected as the field of study, and the impact of disruptive technologies on digital transformation was analyzed through technological, organizational, and environmental dimensions. The main body of the research consists of senior and middle managers working in public and private banks operating in Turkey, lower-level managers, and experts and technical staff playing an active role in digital transformation processes. To assess the impact of disruptive technologies on digital transformation, the Technology-Organization-Environment (TOE) framework, one of the approaches to technology adoption, was used as the theoretical basis for the research model. The first section of the study theoretically addresses the relationships between technology, disruptive technology, innovation, disruptive innovation, digital transformation, and organizations. The second section provides information on the materials and methods. The third section, which constitutes the application section, presents the findings of the research, discussions, and conclusions and recommendations. In line with the purpose of the study, data was collected from 513 participants using a survey method. The data obtained was analyzed using the SPSS 26.0 (Statistical Package for the Social Sciences) and AMOS 24.0 (Analysis of Moment Structures) software packages. The Structural Equation Model (SEM) was used to test the hypotheses identified in the study; in addition, the PROCESS macro model (Hayes Model 4) developed by Hayes (2013) was applied to measure the mediating effect. The analyses revealed that disruptive technologies have both a direct and an indirect effect on digital transformation through organizational and environmental change; however, no significant result was obtained regarding this effect through technological change.