Betonarme yapılarda deprem sonrası hasarların sınıflandırılması üzerine bir çalışma
A study on the classification of damages after earthquake in reinforced-concrete structures
  1. Tez No: 1003608
  2. Yazar: REMZİ KARAÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme, Deprem, Hasar, Kahramanmaraş, Sınıflandırma, Reinforced concrete, Earthquake, Damage, Kahramanmaraş, Classification
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Deprem sonrası hasarların hızlı ve doğru şekilde tespit edilmesi, sosyal hayatın sürekliliği, can güvenliği açısından acil risklerin belirlenmesi ve kullanım kararlarının bi-limsel temellere dayandırılması açısından kritik öneme sahiptir. Bu tespitler, kısa vadede acil müdahale ve tahliye süreçlerini yönlendirirken, uzun vadede güçlendirme, onarım ve yeniden yapım stratejilerinin doğru ve sürdürülebilir biçimde planlanmasına imkan tanı-maktadır. Bu tez çalışması, 2023 yılında Kahramanmaraş ve çevresinde yaşanan yıkıcı depremlerin ardından betonarme yapılarda oluşan hasarları incelemektedir. Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illerindeki 207 adet betonarme bina için saha araştırmalarıyla toplanan veriler hasarlar, düzensizlikler ve hasar durumları gibi farklı kategoriler ile sınıf-landırılmıştır. Tez, deprem hasarlarının ana nedenlerinin daha iyi anlaşılmasını amaçla-makla beraber, afet sonrası hızlı hasar değerlendirme süreçlerine katkı sağlamayı ve mü-hendislerin yapısal müdahale planlarını daha etkin biçimde oluşturmasını amaçlamakta-dır. Bu tez, Kahramanmaraş depremlerinin betonarme yapılar üzerindeki etkileri kritik faktörler üzerinden detaylı bir şekilde değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid and accurate assessment of post-earthquake damage is critically im-portant for the continuity of social life, the identification of immediate risks to life safe-ty, and the basing of usage decisions on scientific principles. These assessments guide emergency response and evacuation processes in the short term, while enabling the accu-rate and sustainable planning of strengthening, repair, and reconstruction strategies in the long term. This thesis examines the damage to reinforced concrete structures follow-ing the devastating earthquakes in Kahramanmaraş and its surroundings in 2023. Data collected through field research for 207 reinforced concrete buildings in Adıyaman, Hatay, and Kahramanmaraş provinces were classified into different categories such as damage, irregularities, and damage status. The thesis aims to better understand the main causes of earthquake damage, contribute to rapid post-disaster damage assessment pro-cesses, and enable engineers to create structural intervention plans more effectively. This thesis aims to evaluate the effects of the Kahramanmaraş earthquakes on reinforced concrete structures in detail, focusing on critical factors.