Güneş enerji santrali üretimi ile meteorolojik veriler arasındaki ilişkinin yönünün ve boyutunun araştırılması
Investigating the direction and size of the relationship between solar power plant generation and meteorological data
- Tez No: 1003630
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSRAFİL KARADÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Meteorolojik parametreler, Meteorological parameters
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde artan enerji ihtiyacı ve çevresel kaygılar, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini artırmaktadır. Bu çalışmada, Kilis ilinde bulunan bir Güneş Enerji Santrali (GES) 2022 yılına ait üretim verileri ile meteorolojik parametreler arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada, üretim verileri ile radyasyon, sıcaklık, nem, rüzgâr hızı ve bulutluluk arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Analizlerde Pearson, Spearman ve Kendall tau korelasyon testlerinden yararlanılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler, GES üretimi ile güneş radyasyonu arasında güçlü ve pozitif yönlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Sıcaklık ile üretim arasında orta düzeyde pozitif ilişki bulunurken, nem ile üretim arasında negatif ilişki tespit edilmiştir. Rüzgâr hızının üretim üzerindeki etkisi zayıf–orta düzeyde kalmış, bulutluluk ise düşük düzeyde olumsuz etki göstermiştir. GES'in performansını etkileyen en önemli faktörün güneş radyasyonu olduğu belirlenmiştir. Sıcaklık üretimi destekleyici bir unsur olarak öne çıkarken, nem üretimi sınırlayıcı bir faktör olarak ortaya çıkmıştır. Bu bulgular, GES'in performans analizlerinde özellikle radyasyon, sıcaklık ve nem parametrelerinin kritik öneme sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Today, increasing energy needs and environmental concerns are raising the importance of renewable energy sources. This study examines the relationship between solar power plant (GES) production data for 2022 and meteorological parameters in Kilis province. The aim of the research is to determine the relationships between production data and radiation, temperature, humidity, wind speed, and cloud cover. Pearson, Spearman, and Kendall tau correlation tests were used in the analyses. The data obtained in the study revealed a strong and positive relationship between GES production and solar radiation. A moderately positive relationship was found between temperature and production, while a negative relationship was detected between humidity and production. The effect of wind speed on production remained weak to moderate, and cloud cover showed a low-level negative effect. It has been determined that solar radiation is the most important factor affecting the performance of the solar power plant. Temperature stands out as a supportive element in production, while humidity emerges as a limiting factor. These findings indicate that radiation, temperature, and humidity parameters are of critical importance in the performance analysis of solar power plants.