Yerel unsurları içeren öğretim materyalleri hakkındaki öğretmen, öğrenci ve gözlemci görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of teachers', students', and observers' opinions on science education materials containing local elements
- Tez No: 1003692
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL BEŞOLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, Yer temelli eğitim, Öğretim materyalleri, Yerel bağlam, Durum çalışması, Vaka analizi, Yer temelli öğretim, Öğretim materyali, Science education, Place-based education, Teaching materials, Local context, Case study, Place based education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
YEREL UNSURLARI İÇEREN FEN BİLİMLERİ ÖĞRETİM MATERYALLERİ HAKKINDAKİ ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ VE GÖZLEMCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ömer Faruk DOĞAN, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. Şenol BEŞOLUK Sakarya Üniversitesi, 2026. Bu çalışmada, yerele özgü geliştirilen Fen Bilimleri öğretim materyallerinin sınıf içi uygulama süreçleri incelenmiş ve bu materyallere ilişkin öğretmen, öğrenci ve gözlemci görüşleri değerlendirilmiştir. Çalışma, fen kavramlarının yer temelli yaklaşım yoluyla somutlaştırılmasına ve Sakarya ilindeki yerel unsurların (Sapanca Gölü, atık yönetimi vb.) öğretim sürecine eklenmesine odaklanmaktadır. Nitel araştırma yaklaşımının benimsendiği bu çalışmada, iç içe geçmiş tek durum deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Sakarya ilindeki bir okulda öğrenim gören toplam 190 öğrenci (3, 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf), 6 öğretmen ve 4 gözlemci oluşturmaktadır. Veriler; Öğrenci ve Öğretmen Materyal Değerlendirme Formları ve Ders Gözlem Formları aracılığıyla toplanmış, elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, yerele özgü materyallerin öğrencilerin derse katılımını, merak duygusunu ve yerel farkındalıklarını artırdığını göstermekle birlikte, sınıf düzeylerine göre belirgin farklılıklar ortaya koymuştur. 3. ve 4. sınıf öğrencileri materyalleri eğlenceli ve ilgi çekici bulurken; 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin ise merkezi sınav baskısı ve zaman kısıtlaması nedeniyle materyallere karşı daha temkinli yaklaştıkları belirlenmiştir. Öğretmenler ve gözlemciler, materyallerin akademik ve pedagojik katkısını yüksek bulmakla birlikte; 40 dakikalık ders süresine sığdırma sorunu ve müfredat yoğunluğu gibi yapısal engellere dikkat çekmiştir. Araştırma sonuçları yerele özgü materyallerin öğrencilerin derse katılımını, merak duygusunu ve yerel farkındalıklarını artırdığını; ancak yaklaşımın sürdürülebilirliği için sınav sistemine uyumlu ve modüler tasarımların geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF TEACHERS', STUDENTS', AND OBSERVERS' OPINIONS ON SCIENCE EDUCATION MATERIALS CONTAINING LOCAL ELEMENTS Ömer Faruk DOĞAN, Master Thesis Supervisor: Prof.Dr. Şenol BEŞOLUK Sakarya University, 2026. This study examines the classroom implementation processes of locally developed science teaching materials and evaluates the views of teachers, students, and observers regarding these materials. The study focuses on the concretization of science concepts through a place-based approach and the incorporation of local elements in Sakarya province (Lake Sapanca, waste management, etc.) into the teaching process. Adopting a qualitative research approach, this study employed an embedded single-case design. The study group consisted of a total of 190 students (3rd, 4th, 5th, 6th, 7th, and 8th grades), 6 teachers, and 4 observers attending a school in Sakarya province. Data were collected through Student and Teacher Material Evaluation Forms and Lesson Observation Forms, and the data were analyzed using content analysis. The research findings show that locally developed materials increase students' participation in the lesson, their curiosity, and their local awareness; however, they also reveal significant differences according to grade levels. While 3rd and 4th grade students found the materials enjoyable and interesting, 7th and 8th grade students were found to approach the materials more cautiously due to central examination pressure and time constraints. Teachers and observers found the academic and pedagogical contribution of the materials to be high; however, they pointed out structural obstacles such as the difficulty of fitting the materials into a 40-minute lesson and curriculum intensity. The research results indicate that locally developed materials increase students' participation in the lesson, their curiosity, and their local awareness; however, they also show that modular designs compatible with the examination system need to be developed to ensure the sustainability of the approach.