Derslerinde dinamik geometri yazılımı kullanan lise matematik öğretmenlerinin ders işleme süreçlerinin mesleki enstrümantal oluşum teorik çerçevesi ile incelenmesi
An analysis of high school mathematics teachers' lesson processes using dynamic geometry software in their classrooms within the theoretical framework of professional instrumental formation
- Tez No: 1003693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ATASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Dinamik geometri yazılımı, Dinamik matematik yazılımı, Lise öğretmenleri, Matematik destekli öğretim, Matematik eğitimi, Matematik öğretimi, Öğretim teknolojileri, Dynamic geometry software, Dynamic mathematics software, High schools teachers, Mathematics supported teaching, Mathematics education, Mathematics teaching, Instructional technologies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, derslerinde dinamik geometri yazılımı (DGY) kullanma konusunda farklı teknolojik yetkinliğe sahip iki lise matematik öğretmenin ders işleme süreçlerini mesleki enstrümantal oluşum teorik çerçevesiyle inceleyerek aralarındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu amaçlı örnekleme ile seçilen iki lise matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın deseni ise durum çalışması olarak belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizini tabi tutularak“öğretmenin araca teknik ve pedagojik olarak uyumu (mesleki enstrümantasyon süreci)”,“Öğretmenin aracı kendi amacına uygun hale getirerek esnek kullanımı (mesleki enstrümantalizasyon süreci)”,“Öğrenci etkileşimi ve öğretmenin elindeki tüm kaynakları uyum içinde yönetmesi (öğretmenin enstrümantal orkestrasyonu)”ve“ DGY destekli dersin sınıf içi uygulama süreci”olmak üzere dört tema ve on iki alt tema oluşturularak mesleki enstrümantal oluşum teorik çerçevesine göre analiz edilmiştir. Analiz neticesinde; teknolojik yetkinliği yüksek öğretmen mesleki enstrümantal oluşum sürecine yönelik olarak, DGY aracının sunduğu potansiyelleri kendi didaktik hedeflerine uygun olarak uyarlayabilmiştir, bu araçların sınırlılıkları ve potansiyellerini dikkate alarak öğretim şemalarını şekillendirmiş ve öğretim sürecini aracın didaktik potansiyeline göre dizayn ederek aracı matematiksel bir bağıntıyı keşfetmek amaçlı kullanmıştır; buna karşılık teknolojik yetkinliği düşük öğretmenin mesleki enstrümantal oluşum sürecine yönelik olarak DGY aracının sunduğu potansiyelleri kendi didaktik amaçlarına göre biçimlendirmede veya inşa etmede eksik kaldığı, aracın potansiyellerine göre kendi öğretim şemalarını biçimlendiremediği ve aracı salt haliyle gösterim amaçlı kullandığı bulgularına ulaşılmıştır ve bu bulgular literatürdeki çalışmalar ile büyük oranda örtüşmektedir. Sonuç olarak öğretmenlerin mesleki enstrümantal oluşum süreçlerini geliştirebilmek için teknolojik yetkinliği farklı düzeyde olan öğretmenlerin iletişim içinde olacağı uygulamaya dönük ve süreç odaklı hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimlerin planlanması gerektiği ve mesleki enstrümantal oluşum sürecinin bileşenleri farklı bağlamlarda ayrı ayrı incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the lesson delivery processes of two secondary school mathematics teachers with different levels of technological proficiency in using dynamic geometry software (DGS) in their lessons, using the theoretical framework of professional instrumental formation, and to reveal the similarities and differences between them. The study group consists of two secondary school mathematics teachers selected through purposive sampling. The research design was determined as a case study. The data obtained in the research were subjected to content analysis and categorised as 'the teacher's technical and pedagogical adaptation to the tool (professional instrumentation process)', 'the teacher's flexible use of the tool by adapting it to their own purposes (professional instrumentalisation process)', 'Student interaction and the teacher's harmonious management of all resources at their disposal (the teacher's instrumental orchestration)', and 'The classroom implementation process of DGY-supported lessons'. The analysis revealed that teachers with high technological competence were able to adapt the potential offered by the DGY tool to their own didactic goals in relation to the professional instrumental formation process. Taking into account the limitations and potential of these tools, they shaped their teaching schemes and designed the teaching process according to the didactic potential of the tool, using it to discover mathematical relationships. In contrast, it was found that teachers with low technological competence failed to shape or construct the potential offered by the DGY tool according to their own didactic objectives in relation to the professional instrumental formation process. and failed to shape their own teaching schemes according to the tool's potential, using it solely for demonstration purposes. These findings largely coincide with studies in the literature. Consequently, it is recommended that practice-oriented and process-focused pre-service and in-service training programmes be planned to enable teachers with varying levels of technological competence to communicate with each other in order to develop their professional instrumental formation processes, and that the components of the professional instrumental formation process be examined separately in different contexts.