Optik nöropatili hastaların klinik, radyolojik ve demografik verilerinin retrospektif incelenmesi
Retrospective review of clinical, radiological, and demographic data of patients with optical neuropathy
- Tez No: 1003728
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNAL TUNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Optik nöropati, nöroinflamasyon, manyetik rezonans görüntüleme, retrospektif çalışma, etiyolojik ayrım, Optic neuropathy, neuroinflammation, magnetic resonance imaging, retrospective study, etiological differentiation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Optik nöropatili hastaların klinik, radyolojik ve demografik verilerinin retrospektif incelenmesi Arş. Gör. Dr. Zeynep Aylin TÜRKMAN Etiyolojik çeşitliliğin klinik seyir üzerindeki belirleyici rolü göz önüne alındığında; bu çalışmada, optik nöropati izlenen hastaların demografik verileri ile klinik ve radyolojik bulgularının geriye dönük olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 2019-2025 yılları arasında Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği'ne başvuran, farklı etiyolojilere bağlı optik nöropati tanısı alan ve belirlenen dâhil edilme kriterlerini karşılayan toplam 87 olgu dâhil edildi. Olgular, etiyolojik ve klinik özelliklerine göre; inflamatuvar veya demiyelinizan süreçleri kapsayan inflamatuvar optik nöropati (n=53) ve bu spektrum dışındaki nedenleri barındıran non-inflamatuvar optik nöropati (n=34) olmak üzere iki alt gruba ayrılarak analiz edildi. Grupların klinik, radyolojik ve demografik verileri istatistiksel olarak analiz edildi. Demografik bulgulara göre kadın cinsiyet inflamatuvar optik nöropati spektrumunda non-inflamatuvar optik nöropatiye göre daha yüksek (p=0.015), yaş ve vücut kitle indekslerinin daha düşük olduğu bulundu (sırasıyla, p<0.001, p=0.002). Eşlik eden yakınma/fenotip dağılımı ve semptom süresi kategorileri açısından da inflamatuvar optik nöropati grubunda non-inflamatuvar optik nöropatiye göre belirgin bir fark vardır (sırasıyla; p=0.027, p<0.001). Görme keskinliği ve LogMAR ölçümleri sağ gözde inflamatuvar optik nöropati spektrumunda non-inflamatuvar optik nöropatiye daha iyi bulundu (her ikisi için p<0.001). Rölatif afferent pupil defekti varlığı ve renkli görme non-inflamatuvar optik nöropati grubunda daha dramatik izlendi (her ikisi için p<0.001). Radyolojik bulgularda; kontrast tutulumu inflamatuvar optik nöropati spektrumu grubunda non-inflamatuvar optik nöropatiye göre anlamlı düzeyde daha sık saptandı (p<0.001). Spinal lezyon, gadolinyum pozitif lezyon sayısı dağılımı, periventriküler lezyon, jukstakortikol lezyon ve optik manyetik rezonans görüntüleme/bilgisayarlı tomoğrafi düzeyleri gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlıydı (p0.05). Laboratuvar ve beyin omurilik sıvısı bulgularında ise oligoklonal bant tipi hariç (p=0.018) gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı. Tedavi ve klinik bulgularda; tedavi alt kategorileri, tedavi süresi ve tedavi yanıtında non-inflamatuvar optik nöropati ve inflamatuvar optik nöropati grupları arasındaki farklılık anlamlıydı (p0.05). Radyolojik değişkenlerin tek değişkenli (univaryant) lojistik regresyon sonuçlarına göre X spinal lezyon varlığı, periventriküler lezyon varlığı ve jukstakortikal lezyon varlığı inflamatuvar optik nöropati spektrumu ile güçlü biçimde ilişkili bulundu (sırasıyla, p=0.001, p=0.002, p<0,001). Bu bulgular, özellikle spinal ve jukstakortikal lezyon paternlerinin inflamatuvar optik nöropati spektrumunu non-inflamatuvar optik nöropati etiyolojilerden ayırmada belirgin katkı sunduğunu gösterdi. Çalışmamız, optik nöropati tanısıyla başvuran hastalarda klinik, radyolojik ve laboratuvar parametrelerinin birlikte değerlendirilmesinin etiyolojik ayrımda hayati öneme sahip olduğunu gösterdi. Özellikle genç yaş, kadın cinsiyet ve belirgin radyolojik tutulumun inflamatuar süreçleri; ileri yaş, oftalmatolojik muayene bulguları, vasküler risk faktörleri ve şiddetli görme kaybının ise iskemik/kompresif nedenleri işaret etmesi, tanısal algoritmalarda bu değişkenlerin önceliklendirilmesi gerektiğini ortaya koydu. Elde edilen bu veriler, atipik vakaların erken saptanması ve tedavi stratejilerinin her hastanın spesifik profiline göre kişiselleştirilmesi açısından klinisyenlere yol gösterici bir çerçeve sundu. Gelecekte yapılacak prospektif ve geniş örneklemli çalışmaların, optik nöropati alt tiplerinin patofizyolojisini daha ayrıntılı ortaya koyarak tanısal biyobelirteçlerin ve tedavi yaklaşımlarının standardizasyonuna katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Retrospective analysis of clinical, radiological and demographic data of patients with optic neuropathy Dr. Zeynep Aylin TÜRKMAN It has a widerange of etiologies, including ischemic, inflammatory, compressive, toxic and hereditary, exhibiting diverse clinical presentation sandbeing classified across a broad spectrum. Considering the decisive role of etiological diversity in the clinical course, this study aimedto retrospectively evaluate the demographic data and clinica land radiological findings of patients with optic neuropathy. A total of 87 cases were included in the study, diagnosed with optic neuropathy due to various etiologies, and meeting the specifie dinclusion criteria, who presented to the Neurology Clinic of Adıyaman Training and Research Hospital between 2019 and 2025. The cases were classified according to their etiologic aland clinical characteristics; the study wasa nalyzed by dividing the data into two subgroups: Inflammatory Optic Neuropathy (n=53), encompassing inflammatory ordemyelinating processes, and non-inflammatory optic neuropathy (n=34), which included causesoutside this spectrum. Clinical, radiological, and demographic data of the groups were statistically analyzed. According to demographic findings, female gender washigher in the inflammatory optic neuropathy spectrum compared to non-inflammatory optic neuropathy (p=0.015), and ageand body massindex were lower (p<0.001 and p=0.002, respectively). There was a also a significant difference in the distribution of accompanying complaints/phenotypes and symptom duration categories in the inflammatory optic neuropathy group comparedto non-inflammatory optic neuropathy (p=0.027 and p<0.001, respectively). Visual acuity and LogMAR measure ments were found to be better in theright eye in the inflammatory optic neuropathy spectrum compared to non-inflammatory optic neuropathy (p<0.001 forboth). The presence of RAPD and color vision were more dramatically observed in the non-inflammatory optic neuropathy group (p<0.001 forboth). In radiological findings, contrast enhancement was significantly more frequent in the inflammatory optic neuropathy spectrum group compared to the non-inflammatory optic neuropathy group (p<0.001). The distribution of spinal lesions, gadolinium-positive lesions, periventricular lesions, juxtacorticoid lesions, and optical MR/CT levels were statistically significan tbetween the groups (p<0.05). In laboratory and cerebrospinal fluid findings, there was no significant difference between the group sexcept XII forthe OCD band type (p=0.018). Intreat mentand clinical findings, there were significant differences between the non-inflammatory optic neuropathy and inflammatory optic neuropathy groups in treatment subcategories, treatment duration, and treatment response (p<0.05). According to the univariate logistic regression results of radiological variables, the presence of spinal lesions, periventricular lesions, and juxtacortical lesions was strongly associated with the inflammatory optic neuropathy spectrum (p=0.001, p=0.002, <0.001, respectively). These finding sindicate that spinal and juxtacortical lesion patterns, in particular, significantly contribute to differentiating the inflammatory optic neuropathy spectrum from non-inflammatory optic neuropathy etiologies. Our study has shown that the combine devaluation of clinical, radiological and laboratory parameters is vital for etiological differentiation in patients presenting with a diagnosis of optic neuropathy. Specifically, young age, female gender, and significant radiological involvement point to inflammatory processes; while advanced age, ophthalmological examination findings, vascular risk factors, and severe vision loss point to ischemic/compressive causes. This high lights the need to prioritize the sevariables in diagnostic algorithms. These data provide clinicians with a guiding frame work for the early detection of atypical cases and the personalization of treatment strategies according to each patient's specific profile. It is expected that future prospective studies with larger sample sizes will furthere lucidate the pathophysiology of optic neuropathy subtypes, contributing to the standardization of diagnostic biomarkers and treatment approaches.