Development of predictive models based on mean field homogenization method for filament-wound composites
Filament sargılı kompozitler için ortalama alan homojenizasyonu yöntemi bazlı tahminsel modeller geliştirilmesi
  1. Tez No: 1003730
  2. Yazar: ERKİN BARIŞ GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ SABUNCUOĞLU, DOÇ. DR. HAMİT TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polimer kompozitler, Polymer composites
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında Filament Sargılı Kompozitlerin davranışlarını tahmin edebilmek adına çok ölçekli bir iş akışı sunulmuştur. Yöntem Filament Sarım ile elde edilen düz test numunelerinin test edilmesi ile başlamaktadır. Elde edilen gerilim-gerinim verisi Ortalama Alan Homojenizasyonu (OAH) yöntemine bağlı modelleri kalibre etmek ve buradan fiber ve matris efektif davranışlarını ortaya çıkarmak için kullanılmıştır. Bu kalibre edilmiş fiber ve matris özellikleri, testlerde kullanılan 0° ve 90° kuponlarının yapısı Sonlu Elemanlar Homojenizasyonu modeline aktarılarak kontrol edilmiş olup ardından daha karmaşık ±45° sarım yapısına sahip olan bir orta ölçekli kompozit modeli geliştirilmiştir. Sonlu Elemanlar Homojenizasyonu (SEH) modeli yapı esnekliğini ve hasar başlangıcı davranışlarını tahmin etme konusunda başarılı olmuştur. Bu sayede daha az test yöntemine dayanan hesaplı bir modelleme iş akışı sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study establishes a validated, multi-scale numerical framework for characterizing and predicting the mechanical behavior of complex filament-wound composites. The methodology begins with the experimental testing of near-unidirectional coupons. The resulting stress-strain data were used to calibrate Mean Field Homogenization (MFH) models, yielding realistic, effective per-phase constituent properties (fiber and matrix) that account for manufacturing effects. The calibrated properties were then successfully implemented into Finite Element Homogenization (FEH) models that resemble the inner structure of produced 0° & 90° coupons. Then these properties are implemented into another FEH model which explicitly incorporates the complex mezzo-scale geometry of the ±45° diamond winding pattern along with. The Finite Element Homogenization model accurately predicted the stiffness and the onset of failure observed in the experimental ±45° coupons. This work validates a robust, cost-effective numerical workflow that transitions from micro-scale property definition to mezzo-scale structural prediction, offering a valuable tool for the design optimization of complex filament-wound composite structures.