12124 ve 12125 Numaralı Temettuat Defterlerine göre Köstence kazası ve köyleri (1845)
According to dividend Ledgers Nos. 12124 and 12125, Köstence district and villages (1845)
  1. Tez No: 1003753
  2. Yazar: HACER DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSOY ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyoekonomik dönüşüm, Sosyoekonomik etki, Sosyoekonomik gelişmeler, Sosyoekonomik statü, Sosyoekonomik özellikler, Socio-economic transformation, Socio-economic impact, Socio-economic developments, Socio-economic status, Socio-economic characteristies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devleti'nin önemli gelir kaynaklarından biri de vergilerdir. Devletin sürekliliğini sağlamak ve ekonomiyi denetim altında tutmak amacıyla vergi kayıtlarına büyük önem verilmektedir. Vergilerin toplanmasında farklı yöntemler uygulanmakta olup Tapu Tahrir Defterleri ile Temettuat Defterleri, vergilerin merkezde ve taşrada toplanmasında önemli rol oynamaktadır. XIX. yüzyıl ortalarında Temettuat defterleri tutulmaya başlandı. Defterler; Osmanlı maliyesi hakkında bilgiler vermek yanında sosyal hayat ve nüfus hakkında da önemli bilgiler içermektedir. Temettuat defterleri vasıtasıyla Osmanlı ekonomisi ve sosyal tabakanın temel yapı taşını oluşturan aile hakkında bilgilere ulaşımı kolaylaştırmaktadır. Böylece köy hakkında, köylerden de yola çıkarak kaza hakkında teferruatlı bilgilere ulaşmak mümkün olmaktadır. Çalışmanın konusu olan Köstence, 1844-1845 yıllarında Silistre Sancağı Tekfurgölü kazasına bağlıdır. Kazaya ait Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi'nde bulunan Maliye Nezareti Fonu Varidat Kaleminde kayıtlı H-29-12- 1261 tarihli“12125 Numaralı Köstence Kazası ve Karyeleri Müslümanların Temettuat Defteri”nden ve yine aynı arşivde kayıtlı H-29-12-1261 tarihli "12124 Numaralı Silistre Eyaleti, Varna Sancağı Köstence Kazası Karyeleri Gayr-i Müslimlerinin Temettuat Defterleri'nden yararlanılarak ekonomik ve sosyal yapı değerlendirilmiştir. Bu defterlerden; Köstence kazasında yaşayan hem Müslüman hem de gayrimüslim ahalinin meslek durumu, hayanlardan ve tarımsal üretimden alınan vergi ve kira bedeli olarak alınan vergiler değerlendirilmiştir. En sonda elde edilen verilerden yola çıkarak Müslüman ve gayrimüslim ahalinin ekonomik durumu karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the Ottoman Empire's important sources of income was taxes. Great importance was attached to tax records in order to ensure the continuity of the state and keep the economy under control. Different methods were used to collect taxes, and the Land Registry Deeds and Tax Deeds played an important role in the collection of taxes in the center and in the provinces. Tax deeds began to be kept in the mid-19th century. The registers provide information about the Ottoman finances as well as important details about social life and population. Dividend registers facilitate access to information about the family, which formed the cornerstone of the Ottoman economy and social structure. This makes it possible to obtain detailed information about the village and, starting from the villages, about the district.The subject of this study, Köstence, was part of the Tekfurgölü district of the Silistra Sanjak in 1844-1845. The“12125 Numbered Constanta District and Villages Muslim Tax Register”dated H-29-12-1261, registered in the Revenue Office of the Ministry of Finance Fund at the Presidential State Archives Directorate Ottoman Archives, which belongs to the district,“ and the ”12124 Numbered Tax Register of Non-Muslim Villages in the District of Köstence, Varna Sanjak, Silistra Eyalet," also dated H-29-12-1261 and registered in the same archive, were used to evaluate the economic and social structure. These records evaluate the occupational status of both Muslim and non-Muslim residents living in the district of Köstence, as well as taxes collected from livestock and agricultural production and rent payments. Finally, the economic status of Muslim and non-Muslim residents is compared based on the data obtained.