Ebelerin mesleki aidiyetinin öz yeterlilik düzeylerine etkisinin incelenmesi
An examination of the effect of midwivesˈ professional belonging on their self-efficacy levels
- Tez No: 1003762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: ebelik, aidiyet, öz yeterlik, hemşirelik, sağlık yönetimi, midwifery, belonging, self-efficacy, nursing, health management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, ebelerin mesleki aidiyet düzeyleri ile mesleki öz yeterlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metod: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte tasarlanan bu araştırmanın örneklemini, Türkiye'de aktif olarak ebelik yapan 201 ebe oluşturmuştur. Veriler, Haziran 2025–Aralık 2025 tarihleri arasında çevrim içi ortamda“Kişisel Bilgi Formu”,“Ebelik Aidiyet Ölçeği”ve“Hemşirelik Mesleği Öz Yeterlik Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS Statistics 29 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin normal dağılıma uymadığı saptandığından (p<0,05) parametrik olmayan testler kullanılmıştır. İki grup karşılaştırmalarında Mann-Whitney U testi, ikiden fazla grup karşılaştırmalarında Kruskal-Wallis H testi, ölçekler arası ilişkilerin incelenmesinde Spearman korelasyon analizi ve EAÖ puanının yordayıcılarını belirlemek amacıyla doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Ebelerin çoğunluğu 23–27 yaş (%53,23), bekâr (%49,25), lisans mezunu (%78,11) ve mesleğini isteyerek tercih edenler (%87,56) olup, büyük kısmı son bir yılda devlet kurumunda (%76,62) doğumhane biriminde (%37,81) çalışmakta ve meslekte 1–5 yıl deneyime sahip olduğu belirlenmiştir (%61,69). Ölçeklerin güvenirliği incelendiğinde, Ebelik Aidiyet Ölçeğinin genel Cronbach's Alphası 0,947, Hemşirelik Mesleği Öz-Yeterlik Ölçeği 0,936 olarak bulunmuştur. Ebelik aidiyet düzeyi; eğitim durumuna göre yüksek lisans ve üzeri mezun ebelerde, mesleğini isteyerek tercih eden ebelerde, özel hastanede çalışan ebelerde, doğumhanede çalışan ebelerde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu. Ebelik aidiyet düzeyi ile yaş, medeni durum ve meslekte çalışma süresi arasında istatistiksel olarak herhangi bir ilişki belirlenmedi (p>0,05). Ebelik mesleki öz yeterlikleri açısından; eğitim değişkeninde yüksek lisans ve üzeri mezun ebelerin mesleki öz yeterlik düzeyleri lisans mezunu ebelere göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksektir. Buna ek olarak, son bir yıl içinde çalışılan kurum değişkeni de mesleki öz yeterlik düzeylerini etkilemiş olup, özel hastanede görev yapan ebelerin, devlet kurumunda çalışanlara göre daha yüksek puanlar aldığı belirlenmiştir. Ebelik mesleki öz yeterlikleri ile yaş, medeni durum, mesleği tercih şekli, çalışılan klinik ve meslekte çalışma süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Ebelerin mesleki öz yeterlik algıları ile mesleki aidiyet düzeyleri arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Mesleki öz yeterlik düzeyi arttıkça mesleki aidiyetin hem genel puanı hem de alt boyut puanlarının arttığı saptanmıştır. Sonuç: Ebelerin mesleki öz yeterlik algıları ile mesleki aidiyet düzeyleri arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu araştırmada ebelerin mesleki aidiyet ve öz yeterlik düzeyleri yüksektir. Hemşireler için geliştirilmiş Hemşirelik Mesleği Öz Yeterlik Ölçeği'nin ebeler üzerinde de güvenilir bir şekilde kullanılabileceği saptanmıştır. Ocak 2026 , 87 sayfa.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to examine the relationship between midwives' levels of professional belonging and their perceptions of professional self-efficacy. Material and Method: This descriptive and cross-sectional study included a sample of 201 midwives actively practicing midwifery in Turkey. Data were collected online between June 2025 and December 2025 using a“Personal Information Form,”“Midwifery Identity Scale,”and“Nursing Self-Efficacy Scale.”Data analysis was performed using the IBM SPSS Statistics 29 software package. Since the data were found not to follow a normal distribution (p<0.05), non-parametric tests were used. The Mann-Whitney U test was used for comparisons between two groups, the Kruskal-Wallis H test for comparisons between more than two groups, Spearman correlation analysis was used to examine the relationships between scales, and linear regression analysis was used to determine the predictors of EAÖ scores. The level of statistical significance was set at p<0.05.. Results: The majority of midwives are aged 23–27 (53.23%), single (49.25%), bachelor's degree holders (78.11%), and those who chose their profession voluntarily (87.56%). The majority worked in a maternity ward (37.81%) in a government institution (76.62%) in the last year and had 1–5 years of experience in the profession (61.69%). When examining the reliability of the scales, the overall Cronbach's Alpha for the Midwifery Belonging Scale was found to be 0.947, and for the Nursing Profession Self-Efficacy Scale, it was 0.936. The level of midwifery identity was found to be statistically significantly higher among midwives with a master's degree or higher, midwives who chose their profession voluntarily, midwives working in private hospitals, and midwives working in delivery rooms. No statistically significant relationship was determined between midwifery identity level and age, marital status, or length of service in the profession (p>0.05). In terms of midwifery professional self-efficacy, midwives with a master's degree or higher education level have statistically significantly higher professional self-efficacy levels than midwives with a bachelor's degree. In addition, the institution variable, referring to the institution where the midwife worked in the last year, also affected professional self-efficacy levels, with midwives working in private hospitals scoring higher than those working in public institutions. No statistically significant relationship was found between midwifery professional self-efficacy and age, marital status, career choice, clinic of employment, or length of service in the profession (p>0.05). A positive and statistically significant relationship was found between midwives' perceptions of professional self-efficacy and their levels of professional identity (p<0.05). It was determined that as the level of professional self-efficacy increased, both the overall score and the sub-dimension scores of professional identity increased. Conclusion: A positive and significant relationship was found between midwives' perceptions of professional self-efficacy and their levels of professional identity. In this study, midwives' levels of professional identity and self-efficacy were high. It was determined that the Nursing Profession Self-Efficacy Scale, developed for nurses, can also be reliably used for midwives. January 2026, 87 pages.