Türkiye'deki ebelerde mesleki aidiyet düzeyinin merhamet yorgunluğu ve sabır davranışı ile ilişkisi
The relationship between professional commitment level and compassion fatigue and patience behavior in midwives in turkey
  1. Tez No: 907018
  2. Yazar: TUĞÇE TAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN HAMLACI BAŞKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Aidiyet, ebelik, merhamet yorgunluğu, mesleki aidiyet, sabır davranışı, Belonging, midwifery, compassion fatigue, professional belonging, patience behavior
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Ebelikte merhamet ve sabır, mesleği iyi yapmak için çok önemli iki kavramdır. Ebenin karşısında acı çeken, yardıma ihtiyaç duyan kadına karşı merhamet duyup, sabırlı olması bir ebenin sahip olması gereken özelliklerden biridir. Bu iki kavramda mesleki aidiyetle doğrudan ilişkilidir. Mesleki aidiyeti olan bir ebe mesleğin gerektirdiği özelliklere sahiptir. Bu çalışma ülkemizdeki ebelerin mesleki aidiyetlerinin merhamet yorgunluğu ve sabır davranışı ile ilişkisini araştırmayı amaçlamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı kesitsel tipteki bu araştırma 1 Ocak – 15 Kasım 2023 tarihleri arasında online anket formu ile Türkiye'de çalışan ebeler ile yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini basit rastgele seçim kullanarak Türkiye'de çalışan, araştırmayı kabul eden ve araştırmaya kabul edilme kriterlerine uyan 508 ebe oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Ebe Tanıtım Formu”,“Ebelik Aidiyet Ölçeği (EAÖ)”,“Merhamet Yorgunluğu Kısa Ölçeği (MYKÖ)”,“Sabır Ölçeği (SÖ)”kullanılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya katılan ebelerin %63,4'ünün 26-35 yaş aralığında, %52 sinin bekar, %87,8'inin lisans mezunu olduğu, %38,4'ünün doğumhanede çalıştığı, %60,2'sinin meslekte 1-5 yıl arasında olduğu, %81,1'inin vardiya usulü çalıştığı, %81,5'inin derneğe üye olmadığı, %80,1'inin devlet hastanesinde çalıştığı, %93,7'si aldığı maaştan memnun olmadığı bulunmuştur. Ebelerin Mesleki Aidiyet Ölçeği 'nin Merhamet Yorgunluğu Ölçeği geneli ile düşük düzeyde negatif yönlü, sabır ölçeği ile orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişkisi bulunmuştur. Merhamet Yorgunluğu Ölçeği'nin Sabır Ölçeği ile düşük düzeyde negatif yönlü ilişkisi bulunmuştur. SONUÇ: Çalışmada ebelerin mesleki aidiyeti arttıkça merhamet yorgunluğunun azaldığı ve sabır davranışının arttığı saptandı. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında ebelerin mesleki aidiyet düzeyinin merhamet yorgunluğu ve sabır davranışı ile ilgili daha çok araştırma yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: In midwifery, compassion and patience are two very important concepts for doing the profession well. Having compassion and patience towards women who are in pain and in need of help is one of the characteristics that a midwife should have. These two concepts are directly related to professional belonging. A midwife with professional belonging has the characteristics required by the profession. This study aims to investigate the relationship between professional belonging and compassion fatigue and patience behavior of midwives in our country. MATERIALS AND METHODS: This descriptive cross-sectional research was conducted with midwives working in Turkey with an online survey form between January 1 and November 15, 2023. The sample of the study consisted of 508 midwives working in Turkey, who accepted the research and met the criteria for inclusion in the research, using simple random selection.“Midwife Introduction Form”,“Midwifery Belonging Scale (EAS)”,“Compassion Fatigue Brief Scale (MYÖS)”,“Patience Scale (PAS)”were used to collect the data. FINDINGS: It was found that 63.4% of the midwives participating in the study were between 26-35 years of age, 52% were single, 87.8% were undergraduate graduates, 38.4% worked in the delivery room, 60.2% had 1-5 years in the profession, 81.1% worked in shifts, 81.5% were not members of the association, 80.1% worked in a state hospital, 93.7% were not satisfied with their salary. A low-level negative significant relationship was found between the midwives' professional belonging scale and the compassion fatigue scale in general, and a moderately positive significant relationship with the patience scale. A low level negative relationship was found between the Compassion Fatigue scale and the Patience scale. CONCLUSION: In the study, it was found that as midwives' professional affiliation increased, compassion fatigue decreased and patience behavior increased. Considering the results of the research, it is recommended to conduct further studies on the level of professional belonging of midwives, compassion fatigue and patience behavior.