Köpek spermasının uzun süreli saklanmasında sulandırıcıya ilave edilen şiringik asitin çözüm sonrası sperma kalitesi üzerine etkisi
The effect of syringic acid added to the extender on post thaw semen quality during long term storage of dog semen
- Tez No: 1003873
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ YENİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akbaş Çoban Köpeği, Antioksidan, Kriyoprezervasyon, Sperm Kalitesi Şiringik Asit, Akbash Shepherd Dog, Antioxidant, Cryopreservation, Sperm Quality, Syringic Acid
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
Özet
Köpek spermalarının kriyoprezervasyonu, genetik kaynakların korunması, suni tohumlama programları ve ırk ıslahı açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak dondurma–çözdürme süreci; oksidatif stres, membran hasarı, motilite kaybı ve yapısal bozulmalar gibi çeşitli biyolojik problemlere yol açmaktadır. Güçlü bir fenolik antioksidan olan şiringik asidin, farklı hayvan modellerinde testiküler doku ve spermatolojik parametreler üzerinde koruyucu etkiler gösterdiği bilinmekle birlikte, köpek spermasının kriyoprezervasyonu üzerine etkileri daha önce araştırılmamıştır. Bu çalışma, Akbaş Çoban köpeği spermasının dondurulması sırasında sulandırıcıya eklenen farklı dozlarda (0,5; 1 ve 2 mM) şiringik asidin dondurma–çözdürme sonrası sperma kalitesi, DNA bütünlüğü ve oksidatif stres parametreleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Çalışmada üç sağlıklı Akbaş erkek köpekten alınan ejakülatlar birleştirilmiş ve dört gruba ayrılmıştır: kontrol, 0,5 mM, 1 mM ve 2 mM şiringik asit. Sperma örnekleri Tris–yumurta sarısı–%6 gliserol içeren extender ile dondurulmuş, çözüm sonrası motilite, anomali oranları, membran bütünlüğü (Hipo-Osmotik Eozin testi), DNA hasarı (alkali comet assay) ve oksidatif stres göstergeleri (MDA, GSH, TAS, TOS, OSI) değerlendirilmiştir.Sonuçlar, 1 ve 2 mM şiringik asidin post-thaw spermatolojik parametrelerde anlamlı iyileşmeler sağladığını göstermiştir.Motilite kontrol grubunda %33,17 iken, 1 ve 2 mM gruplarında sırasıyla %52,50 ve %54,17'ye yükselmiştir (p<0,05). H+/E– oranı, kontrol grubundaki %24,17'den 1 ve 2 mM gruplarında yaklaşık %38 düzeyine çıkmıştır. Toplam anormal spermatozoon oranları tüm uygulama gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı şekilde azalmıştır. DNA hasarı parametrelerinde şiringik asit gruplarında hafif bir azalma eğilimi görülse de istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmamıştır. Oksidatif stres analizlerinde 0,5 mM dozunda MDA düşerken, 2 mM dozunda MDA ve TOS düzeyleri artmış; 1 mM dozunun daha dengeli bir redoks yanıtı oluşturduğu belirlenmiştir.Bu bulgular, şiringik asidin özellikle 1 ve 2 mM dozlarda köpek spermasının kriyoprezervasyonunda motilite, membran bütünlüğü ve morfolojik bütünlüğü koruma açısından etkili bir antioksidan olduğunu ortaya koymaktadır. DNA düzeyindeki koruyucu etkileri ise daha yüksek örneklem, farklı doz aralıkları veya daha duyarlı yöntemlerle yeniden değerlendirilmelidir. Gelecek çalışmalarda şiringik asidin geniş doz aralığında test edilmesi, diğer antioksidanlarla olası sinerjilerinin incelenmesi ve in vivo fertilite oranlarıyla desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Cryopreservation of canine sperm is a valuable tool for the conservation of genetic resources, artificial insemination programs, and long-term breeding strategies. However, the freeze–thaw process induces oxidative stress, membrane damage, motility loss and structural abnormalities in spermatozoa. Syringic acid, a phenolic compound with strong antioxidant properties, has been shown to protect reproductive tissues against oxidative injury in several species, but its effects on canine sperm cryopreservation have not been investigated.This study aimed to evaluate the effects of different concentrations of syringic acid (0.5, 1 and 2 mM) added to a Tris–egg yolk–glycerol extender on post-thaw sperm motility, morphology, membrane integrity, DNA damage, and oxidative stress parameters in Akbaş Shepherd dogs. Materials and Methods: Ejaculates were collected from three healthy, fertile Akbaş males and pooled for freezing. Samples were divided into four groups: control, 0.5 mM, 1 mM, and 2 mM syringic acid. Cryopreservation was performed in 0.25-mL straws using 6% glycerol. Post-thaw evaluations included subjective motility, morphological anomalies (Giemsa), membrane integrity and viability (HE test), DNA damage (alkaline comet assay), and oxidative stress markers (MDA, GSH, TAS, TOS, OSI).Syringic acid significantly improved post-thaw motility in the 1 mM (52.50 ± 1.12%) and 2 mM (54.17 ± 1.54%) groups compared to the control (33.17 ± 5.89%; p < 0.05). Membrane-intact viable sperm (H+/E–) increased markedly in 1 mM and 2 mM groups (38–39%) compared with the control (24%; p < 0.05). Total abnormal sperm rates were significantly reduced in all treatment groups, with the lowest values observed at 1 mM and 2 mM (≈10.7% vs. 16.25% in control; p < 0.05). Although comet assay parameters showed a numerical decrease in DNA fragmentation in treated groups, differences were not statistically significant (p > 0.05). Oxidative stress analysis revealed a dose-dependent pattern: 0.5 mM decreased MDA levels, whereas 1 mM showed balanced oxidative status; 2 mM increased both MDA and TOS levels, indicating a possible pro-oxidant shift at high concentrations.Syringic acid at 1 and 2 mM improves key spermatological parameters—motility, membrane integrity, viability, and structural normality—following canine sperm cryopreservation. Although DNA protection was not statistically significant, favorable trends suggest potential benefits. Oxidative stress findings indicate that 1 mM may represent the most physiologically balanced dose, while 2 mM could lead to mild pro-oxidant effects. Syringic acid appears to be a promising phytochemical antioxidant candidate for canine sperm cryopreservation, warranting further investigation across broader dose ranges, different breeds, combination treatments, and in vivo fertility trials.