Yeni medyada mitoloji: (örnek olarak Youtube)
Mythology in new media: (Youtube as an example)
  1. Tez No: 1003876
  2. Yazar: CANAN İYİYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF YURDİGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Mitler, Mitoloji, Yeni medya, YouTube, Media, Myths, Mitology, New media, YouTube
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
Özet
Mitoloji, antik toplumların sözlü kültüründen doğan kadim hikâyeler aracılığıyla, 'Büyük Zaman'ı yani kozmik başlangıcı açıklamak amacıyla ortaya çıkmıştır. Bu insanlar, zihinlerinin açıklayamadığı ve anlam veremediği olayları ilahi güçlere atfetmiş ve bunları bir inanç sistemi olarak benimsemişlerdir. Böylece bu toplumlar, mitoloji aracılığıyla hem toplumsal belleğin inşasına hem de kültürel kodların üretilmesine büyük katkı sağlamıştır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, modern teknoloji ve yeni medya aracılığıyla mitolojinin nasıl yeniden biçimlendiğini ve ne şekilde sunulduğunu tespit etmektir. Özellikle YouTube'da mitolojik figürlerin, simgelerin ve imgelerin geleneksel mi yoksa modernleştirilmiş biçimlerde mi sunulduğu ele alınmaktadır. Bu genel çerçeve doğrultusunda araştırma, Türkiye'de YouTube platformunda mitolojik anlatım temasıyla içerik üreten kanallara odaklanmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Yunan, Türk, İskandinav, Sümer ve Babil mitolojilerine ait kültürel öğelerin hangi biçimlerde sunulduğunu ortaya koymaktır. Bu kapsamda, yalnızca mitolojik temaları ele alan videolar incelenerek, en yüksek abone sayısına sahip kanallarda kullanılan illüstrasyon, animasyon ve dijital kolajlar gibi görselleri anlatıya nasıl entegre ettikleri ve bunun anlatı üzerindeki etkileri analiz edilecektir. Bu çalışmaya dahil edilen Türkiye'deki üç mitolojik içerik üreten YouTube kanalı - İbrahim Selim, Shockvoice ve Herodot - yalnızca mitolojiye dair temalı videolarıyla, birçok farklı kültüre ait mitik inanışları görsel sunumlarla destekleyerek anlatmaktadır. Bu çalışma, insanlık tarihinin kutsallaştırdığı ya da destanlaştırdığı tanrılar, tanrıçalar, olağanüstü varlıklar, kahramanlar ve efsaneler gibi mitik söylencelerin, dijital bir platform olan YouTube aracılığıyla sunuluş ve anlatım biçimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada nitel araştırma tekniği benimsenmiş ve içerik çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, YouTube'da mitolojik anlatım temasıyla içerik üreten ve en yüksek abone sayısına sahip kanallar oluşturmaktadır. Bu videolar amaçlı örneklem yöntemiyle seçilmiştir. Seçilen kanallardaki veriler, görsel ve işitsel gibi içerikler üzerinden toplanmış ve tematik analiz yöntemiyle kodlanarak incelenmiştir. Görsellerin anlatıya entegrasyon biçimleri ve bunun anlatı üzerindeki etkileri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mythology emerged from the oral culture of ancient societies through ancient stories aimed at explaining the 'Great Time,' that is, the cosmic beginning. These people attributed events that their minds could not explain or understand to divine powers and adopted them as a belief system. In this way, these societies made significant contributions both to the construction of collective memory and the production of cultural codes through mythology. In this context, the aim of the study is to determine how mythology is reshaped and presented through modern technology and new media. In particular, it addresses whether mythological figures, symbols, and images on YouTube are presented in traditional or modernized forms. Within this general framework, the research focuses on channels producing content with a mythological narrative theme on the YouTube platform in Turkey. The aim of this study is to reveal in what forms cultural elements belonging to Greek, Turkish, Norse, Sumerian, and Babylonian mythologies are presented. Within this scope, only videos dealing with mythological themes are examined, and the ways in which visuals such as illustrations, animations, and digital collages are integrated into the narrative on channels with the highest number of subscribers, as well as their effects on the narrative, are analyzed. The three YouTube channels included in this study in Turkey—İbrahim Selim, Shockvoice, and Herodot—present various mythological beliefs from different cultures supported by visual presentations, solely through videos themed on mythology. This study aims to examine the presentation and narrative forms of mythical tales—including gods, goddesses, extraordinary beings, heroes, and legends—that humanity has sanctified or epicized, through YouTube, a digital platform. This study adopts a qualitative research approach and uses the content analysis method. The sample of the research consists of YouTube channels producing content with a mythological narrative theme and having the highest number of subscribers. These videos were selected using a purposive sampling method. Data from the selected channels were collected through visual and auditory content and analyzed by coding them using thematic analysis. The ways in which visuals are integrated into the narrative and their effects on the narrative were examined.