İmmatür sıçanlarda vertebra fizisinin unilateral hasarlanmasının omurga büyümesine etkisi
The effect of unilateral damage on physis on spinal growth in immature rats
- Tez No: 1003880
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Büyüme plağı, Hayvan deneyleri, Skolyoz, Sıçanlar, Growth plate, Animal experimentation, Scoliosis, Rats
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İdiyopatik skolyoz tedavisinde posterior enstrümantasyon ve füzyon cerrahisi altın standart olmakla birlikte, kısa ve uzun dönem takiplerde çeşitli dezavantajlar bildirilmiştir. Bu amaçla son yıllarda füzyonsuz, hareketi koruyan tedavi yöntem arayışları popüler hâle gelmiş ve çeşitli hayvan modelleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada, immatür sıçanlarda tek taraflı vertebra büyüme plağı hasarı oluşturularak deneysel bir skolyoz modeli geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu yaklaşımın, gelecekte füzyon dışı, minimal invaziv ve omurga hareketliliğini koruyan bir tedavi seçeneğine temel oluşturabileceği düşünülmektedir.Gereç ve Yöntem: Çalışmada 24 erkek Wistar sıçan kullanıldı. Hayvanlar 8'erli üç gruba ayrıldı: Grup 1 (K) kontrol grubu olup lomber vertebra anterior yaklaşımla ekspoze edildi ve ek işlem uygulanmadı. Grup 2 (B)'de unilateral (sol) komşu lomber üç vertebra büyüme plağına burr ile yüzeyel hasar verildi. Grup 3 (KT)'te ise unilateral (sol) komşu lomber üç vertebra büyüme plağına mikrokoter ile yüzeyel hasar verildi. Altı haftalık takip sonunda, sıçanlar maturiteye ulaştığında radyografik olarak skolyoz ve kifoz açıları değerlendirildi. Ardından ötenazi uygulanarak işlem yapılan vertebra segmentleri çıkarıldı ve histolojik incelemede fibröz doku, kıkırdak doku ve yeni kemik oluşumu değerlendirildi.Bulgular: Burr ve mikrokoter ile yüzeyel hasar uygulanan gruplarda konveksitenin hasarın uygulandığı tarafta olduğu skolyoz oluşumu izlendi. Skolyoz ortalama Cobb açıları K: 7.8 ± 7.4°, B: 21.2 ± 10.3° ve KT: 22.5 ± 10.9° idi ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p = 0.017). İkili karşılaştırmalarda K ve KT grupları arasında anlamlı fark bulundu (p = 0.031); K ile B (p = 0.053) ve B ile KT (p = 1.000) arasında anlamlı fark izlenmedi. Ortalama kifoz açıları K: 42.9 ± 4.4°, B: 52.8 ± 4.1° ve KT: 47.8 ± 5.0° olarak ölçüldü ve gruplar arasında anlamlı fark saptandı (p = 0.004). İkili analizlerde K ve B grupları arasında anlamlı fark saptandı (p = 0.003); K ile KT (p = 0.482) ve B ile KT (p = 0.179) arasında anlamlı fark bulunmadı. Histolojik değerlendirmede fibröz doku artışı (p < 0.001) ve kıkırdak doku artışı (p < 0.01) gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdi. Yeni kemik oluşumu yalnızca iki hayvanda görüldüğü için istatistiksel analize dâhil edilmedi. Korelasyon analizinde fibröz ve kıkırdak doku artışının hem skolyoz hem de kifoz açıları ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu saptandı.Sonuç: Vertebra büyüme plağına uygulanan unilateral yüzeyel lokal hasarın, hasar uygulanan tarafta asimetrik spinal büyümeye yol açarak skolyoz gelişimine neden olabileceği gösterilmiştir. Ayrıca hasar uygulanan tarafta kıkırdak ve fibröz doku artışının radyolojik parametrelerle korele olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Although posterior instrumentation and fusion surgery is the gold standard in the treatment of idiopathic scoliosis, various disadvantages have been reported in short- and long-term follow-ups. For this reason, the search for non-fusion, mobility-preserving treatment methods has become popular in recent years, and various animal models have been developed. This study aimed to develop an experimental scoliosis model by creating unilateral vertebral growth plate damage in immature rats. It is thought that this approach may form the basis for a future non-fusion, minimally invasive treatment option that preserves spinal mobility.Materials and Methods: Twenty-four male Wistar rats were used in the study. The animals were divided into three groups of eight: Group 1 (K) was the control group, where the lumbar vertebrae were exposed via an anterior approach and no additional procedures were performed. In Group 2 (B), superficial damage was inflicted on the unilateral (left) three adjacent lumbar vertebral growth plates using a burr. In Group 3 (KT), superficial damage was inflicted on the unilateral (left) three adjacent lumbar vertebral growth plates using microcautery. After six weeks of follow-up, when the rats reached maturity, radiographic scoliosis and kyphosis angles were evaluated. Subsequently, the treated vertebral segments were removed by euthanasia, and histological examination was performed to evaluate fibrous tissue, cartilage tissue, and new bone formation.Results: In the groups where superficial damage was applied with Burr and microcautery, scoliosis formation was observed where the convexity was on the side where the damage was applied. The mean Cobb angles of scoliosis were K: 7.8 ± 7.4°, B: 21.2 ± 10.3° and KT: 22.5 ± 10.9°, and a statistically significant difference was found between the groups (p = 0.017). In pairwise comparisons, a significant difference was found between the K and KT groups (p = 0.031); no significant difference was observed between K and B (p = 0.053) and B and KT (p = 1.000). The mean kyphosis angles were measured as K: 42.9 ± 4.4°, B: 52.8 ± 4.1° and KT: 47.8 ± 5.0°, and a significant difference was found between the groups (p = 0.004). In pairwise analyses, a significant difference was found between groups K and B (p = 0.003); no significant difference was found between K and KT (p = 0.482) and B and KT (p = 0.179). Histological evaluation showed significant differences between groups in fibrous tissue increase (p < 0.001) and cartilage tissue increase (p < 0.01). New bone formation was observed in only two animals and was therefore not included in the statistical analysis. Correlation analysis revealed that fibrous and cartilage tissue increase was significantly associated with both scoliosis and kyphosis angles.Conclusion: Unilateral superficial local damage to the vertebral growth plate has been shown to cause asymmetric spinal growth on the damaged side, leading to the development of scoliosis. Furthermore, an increase in cartilage and fibrous tissue on the damaged side was found to correlate with radiological parameters.