Okul öncesi eğitimde kullanılan öğretim stratejileri ve yöntemlerine ilişkin öğretmen öz yeterliliklerinin incelenmesi
Examination of teachers' self-efficacy regarding teachingstrategies and methods used in preschool education
- Tez No: 1003942
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN SAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğretmenler, Öz yeterlilik, Öğretim stratejileri, Öğretim yöntemleri, Preschool teachers, Self-efficacy, Teaching strategies, Teaching methods
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada okul öncesi eğitimde kullanılan öğretim stratejileri ve yöntemlerine ilişkin okul öncesi öğretmenlerinin öz yeterliliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli ile hazırlanan bu araştırmanın örneklemini Van ilinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan okul öncesi öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırmada Katılımcı Bilgi Formu ve Okul Öncesi Öğretmenleri İçin Öğretim Stratejileri ve Yöntemleri Öz Yeterlilik Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS 26 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Örneklemi oluşturan 397 okul öncesi öğretmeninden elde edilen verilerin analizi sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin öğretim stratejileri ve yöntemleri öz yeterlilik düzeyleri yüksek çıkmıştır. Okul öncesi eğitimde kullanılan öğretim stratejileri ve yöntemlerine ilişkin öğretmen öz yeterliliğinin öğretmenlerin cinsiyetine, mesleki deneyimlerine, çalıştıkları statüye ve sınıflarındaki çocuk sayısına göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bunun yanı sıra okul öncesi eğitimde kullanılan öğretim stratejileri ve yöntemlerine ilişkin öğretmen öz yeterliliğinin öğretmenlerin yaşlarına, eğitim durumlarına, çalışma durumlarına, sınıflarındaki çocukların yaş grubuna, çalıştıkları eğitim kurumunun türüne, çalıştıkları sektöre ve yaşadıkları yerleşim yeri değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine preschool teachers' self-efficacy regarding teaching strategies and methods used in preschool education. This quantitative research, prepared using a survey model, sampled preschool teachers working in preschool education institutions affiliated with the Ministry of National Education in Van province. The Participant Information Form and the Preschool Teachers' Teaching Strategies and Methods Self-Efficacy Scale were used in the study. The data were analyzed using the SPSS 26 program. The analysis of the data obtained from the 397 preschool teachers in the sample revealed that preschool teachers' self-efficacy levels regarding teaching strategies and methods were high. It was determined that teachers' self-efficacy regarding the teaching strategies and methods used in preschool education did not show significant differences based on teachers' gender, professional experience, employment status, or the number of children in their classes. In addition, it was determined that teacher self-efficacy regarding teaching strategies and methods used in preschool education showed significant differences based on teachers' age, educational status, employment status, age group of children in their classes, type of educational institution they worked at, sector they worked in, and place of residence.