Okul öncesi öğretmenlerinin kültürel değerlere duyarlılıklarının incelenmesi (Ağrı-Isparta il örneği)
An examination of preschool teachers' sensitivity to cultural values (the case of Ağri and Isparta provinces)
  1. Tez No: 1003970
  2. Yazar: MİRAÇ ÇAĞRI AKALİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Kültür, Kültürleşme, Öğretmenler, Education, Culture, Acculturation, Teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada Ağrı ve Isparta illerinde görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin kültürel değerlere duyarlılıklarını incelemek amaçlanmıştır. Çalışma, nicel ve nitel araştırma desenlerinin bir arada kullanıldığı karma desenli bir çalışmadır. Çalışmada nicel veri yöntemlerinden tarama yöntemi, nitel araştırma yöntemlerinden ise görüşme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı içerisinde Ağrı ve Isparta illerinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmî ve özel okullarda görev yapan okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise random yöntemle seçilen 328 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel boyutunda ise amaçlı örnekleme yöntemi ile örneklemden seçilen 20 okul öncesi öğretmeni çalışma grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Kültürel Değerlere Duyarlı Öğretmen Rolleri Ölçeği ve Öğretmen Görüşme Formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistik ve fark analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen nicel bulgulara göre okul öncesi öğretmenlerinin kültürel değerlere duyarlılık düzeyleri yüksek ve çok yüksek olarak saptanmıştır. Ağrı'da görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin puan ortalamaları, Isparta'da görev yapan okul öncesi öğretmenlerinden daha yüksektir. Erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlerden daha yüksek ortalamaya sahip olduğu saptanmıştır. Her iki ilde de görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin bulundukları yerdeki görev süreleri, eğitim düzeyleri, görev yaptıkları yerleşim yerleri ve sınıf içi uygulamaları ile kültürel değerlere duyarlılık düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Nitel veriler, MAXQDA analiz programı yardımı ile analiz edilmiştir. Öğretmenlerin kültürleşmeye ilişkin görüşleri, farklılıklara saygı, kültürel tanıtım ve özkültür devamlılığı kavramları ekseninde şekillenmektedir. Nitel sonuçlara göre Ağrı ve Isparta'da görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin kültürleşme süreçlerinde aktif bir şekilde rol almaktadırlar. Her iki ilde de görev yapan öğretmenlerin büyük bir bölümü bütünleşme stratejisini benimsemişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the sensitivity of preschool teachers working in Ağrı and Isparta provinces to cultural values. The study is a mixed-methods study combining quantitative and qualitative research designs. The quantitative data method used was the survey method, while the qualitative research method was the interview method. The population of the study consists of preschool teachers working in public and private schools affiliated with the Ministry of National Education in Ağrı and Isparta provinces during the 2024-2025 academic year. The sample consists of 328 preschool teachers selected randomly. In the qualitative dimension of the research, 20 preschool teachers selected from the sample using purposive sampling constitute the study group. The data collection tools used in the research were a Personal Information Form, the Culturally Sensitive Teacher Roles Scale, and a Teacher Interview Form. Descriptive statistics and difference analyses were performed in the analysis of quantitative data. According to the quantitative findings obtained from the research, the sensitivity levels of preschool teachers to cultural valueswere found to be high and very high. The average scores of preschool teachers working in Ağrı are higher than those working in Isparta. It was found that male teachers had higher averages than female teachers. No significant differences were found between the length of service, education level, place of work, classroom practices, and sensitivity to cultural values of preschool teachers in both provinces. Qualitative data were analyzed using the MAXQDA analysis program. Teachers' views on acculturation are shaped around the concepts of respect for differences, cultural promotion, and the continuity of their own culture. According to the qualitative results, preschool teachers working in Ağrı and Isparta actively participate in acculturation processes. A large majority of teachers in both provinces have adopted an integration strategy.