Matematik öğrenme güçlüğüne ilişkin matematik eğitimi, özel eğitim,psikoloji ve tıp alan uzmanlarının görüşlerinin incelenmesi
An examination of views of experts in mathematics education, special education, psychology, and medicine regarding mathematics learning difficulties
  1. Tez No: 1003973
  2. Yazar: HAVVA KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN BİNGÖLBALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Diskalkulik, Matematik başarısı, Matematik eğitimi, Öğrenme güçlüğü, Dyscalculia, Mathematics achievement, Mathematics education, Learning difficulty
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, matematik öğrenme güçlüğünün (MÖG) tanımlanması, tanılanması ve ele alınması (müdahale süreçleri/sorun için çözüm süreci) süreçlerine ilişkin farklı alan (özel eğitim, matematik eğitimi, psikoloji ve tıp) uzmanlarının görüşlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda nitel araştırma yöntemi desenlerinden bütüncül çoklu durum deseni kullanılmıştır. Araştırma kapsamında amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenen beş özel eğitim, üç matematik eğitimi, üç psikoloji ve üç tıp olmak üzere dört farklı alandan on dört uzman ile görüşülmüştür. Veri toplama aracı olarak, tanımlama (üç), tanılama (üç) ve ele alma (altı) ile ilişkili 12 soruluk görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları, MÖG'ün tanılanmasında katılımcılar tarafından daha çok matematik kavramları eksenli yaşanan güçlük ve matematik becerilerinde yaş düzeyinin gerisinde olma ifadeleri kullanılmıştır. Bununla birlikte tanımlama için her alandan en az bir katılımcının dört işlem, matematiksel sembol ve kavramlar, sayıları tanıma-sıralama ve saat uygulamalarında yaşanan zorluklara değindiği görülmüştür. MÖG'ün tanılanmasında ise gözlem yönteminin tüm alan uzmanları tarafından kullanıldığı görülmüş olup yalnızca tıp alan uzmanlarının DSM-5 ölçütlerine değinmesi gibi bazı ölçütlerin belirli alan uzmanları tarafından kullanılmakta olduğu ortaya çıkarılmıştır. MÖG'ün ele alınmasında tüm alan uzmanlarının MÖG'ün üstesinden gelinebilmesine yönelik olumlu düşüncelere sahip olduğu görülmüştür. Matematik öğrenme güçlüğünün tanımlanmasında, tanılanmasında ve ele alınmasında aynı alanlardaki uzmanlar arasında dahi çoğu durumda görüş birliği olmadığı, farklı alan uzmanlarında ise bu görüş farklılıklarının arttığı ortaya çıkarılmıştır. Bulgular MÖG gibi çok boyutlu ve karmaşık bir problem durumuna bütünsel açıdan hâkim olan uzmanın olmadığını, farklı alan uzmanlarının daha çok kendi alan uzmanlıkları bağlamında meseleye hâkim olduğunu göstermekte olup bu durumun soruna etkin çözüm bulma noktasında bir sorun oluşturduğu düşünülmektedir. MÖG'ün tanımlama, tanılama ve ele alma süreçlerine disiplinler arası bakışı ve bütüncül perspektif sağlamak adına farklı alan uzmanlarının katkılarıyla aynı merkezde yürütülecek araştırmalara ihtiyaç olup, bu iş birliğinin olguya bütüncül yaklaşan uzmanların yetiştirilmesine olanak sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively examine the views of experts from different fields (special education, mathematics education, psychology, and medicine) regarding the definition, diagnosis, and management of mathematical learning disabilities (MLD). To this end, a holistic multiple case study design, a qualitative research method, was used. Fourteen experts from four different fields five special education, three mathematics education, three psychology, and three medicine were interviewed using purposive sampling. A 12-question interview form consisting items regarding the definition, the diagnosis, and the management was used as the data collection tool. The obtained data were analyzed using content analysis. The study's findings indicate that, in diagnosing MLD, participants primarily cited difficulties related to mathematical concepts and being behind their age level in mathematical skills. However, at least one participant from each field mentioned difficulties with basic arithmetic operations, mathematical symbols and concepts, recognizing and ordering numbers, and timekeeping. In the diagnosis of Mathematical Learning Disability (MLD), it was observed that the observation method was used by all field experts, while some criteria, such as the reference to DSM-5 criteria by participants from the medical field, were found to be used by specific field experts. It was observed that all field experts held positive views regarding the possibility of overcoming MLD. It was revealed that there was often no consensus even among experts in the same fields regarding the definition, diagnosis, and management of mathematical learning disabilities, and these differences of opinion increased among experts in different fields. The findings indicate that there is no single expert who has a holistic understanding of a multi-dimensional and complex problem like MLD, and that experts in different fields are more familiar with the issue within the context of their own areas of expertise, which is thought to pose a problem in finding effective solutions. In order to provide an interdisciplinary approach and a holistic perspective to MLD's identification, diagnosis, and treatment processes, there is a need for research conducted at the same center with the contributions of experts from different fields. It is believed that this collaboration will enable the training and education of new experts who take a holistic approach to the issue.