Endometriozisli Hastalarda miR-148a-3p ve miR-23b-3p'nin doku düzeyindeki ekspresyonu ve HIF1A gen ekspresyonu ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the tissue-level expression of miR-148a-3p and miR-23b-3p and their relationship with HIF1A gene expression in patients with endometriosis
- Tez No: 1003986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRHAN GÜNEY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriozis, HIF1A, miR-148a-3p, miR-23b-3p, Endometriosis, HIF1A, miR-148a-3p, miR-23b-3p
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET ENDOMETRİOZİSLİ HASTALARDA MİR-148A-3P VE MİR-23B-3P'NİN DOKU DÜZEYİNDEKİ EKSPRESYONU VE HIF1Α GEN EKSPRESYONU İLE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Endometriozis, uterus kavitesi dışında yerleşen endometriyal benzeri odaklarla seyreden, östrojen bağımlı ve kronik bir hastalık grubunu temsil etmektedir. Bu çalışma, endometriozisli hastalarda miR-148a-3p ve miR-23b-3p'nin doku düzeyindeki ekspresyonunu HIF1A gen ekspresyonu ile değerlendirerek hipoksik mikroçevreye uyum mekanizmalarını aydınlatmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, endometriozisli hastalarda miR-148a-3p ve miR-23b-3p mikroRNA'larının ekspresyon düzeylerini değerlendirmek ve hipoksi yanıtının ana düzenleyicisi olan HIF-1α ile olası ilişkilerini araştırmak amacıyla prospektif-kesitsel olarak planlanmıştır. Çalışmaya cerrahi olarak opere edilmiş 19 hastadan elde edilen ötopik (endometrium) ve ektopik (periton ve endometrioma kist kapsülü) doku örnekleri dahil edilmiştir. Doku örneklerinden RNA izolasyonu Trizol ile gerçekleştirilmiş, ardından cDNA sentezi yapılarak qRT-PCR analizleri uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS yazılımı kullanılarak analiz edilmiş; normal dağılım göstermeyen değişkenlerin değerlendirilmesinde parametrik olmayan istatistiksel testler tercih edilmiştir. Bulgular: Tanımlayıcı istatistikler incelendiğinde, HIF1A ekspresyonunun en yüksek ortalamasının endometrium dokusunda olduğu saptanmıştır. Buna karşılık, miR-148a-3p ve miR-23b-3p ekspresyon düzeylerinin periton dokusunda daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Spearman korelasyon analizi sonucunda HIF1A ile miR-148a- 3p ve miR-23b-3p düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Kruskal–Wallis testi sonuçları, farklı doku tipleri arasında ekspresyon düzeylerinin istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar gösterebildiğini ortaya koymuştur. Sonuç: Elde edilen bulgular, endometriozis patogenezinde hipoksi ile ilişkili moleküler mekanizmaların önemli bir rol oynadığını ve bu süreçlerin mikroRNA'lar aracılığıyla düzenlenebileceğini düşündürmektedir. Özellikle miR-148a-3p ve miR- 23b-3p'nin HIF-1α ile olan ilişkisi, endometrioziste hipoksi temelli düzenleyici ağların anlaşılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF THE TISSUE-LEVEL EXPRESSION OF MIR-148A-3P AND MIR-23B-3P AND THEIR RELATIONSHIP WITH HIF1Α GENE EXPRESSION IN PATIENTS WITH ENDOMETRIOSIS Aim: Endometriosis represents a group of estrogen-dependent, chronic diseases characterized by endometrial-like foci located outside the uterine cavity. This study aims to elucidate the adaptation mechanisms to the hypoxic microenvironment in patients with endometriosis by evaluating the tissue-level expression of miR-148a-3p and miR-23b-3p together with the HIF1A gen expression. Materials and Methods: This prospective-cross-sectional study was designed to evaluate the expression levels of miR-148a-3p and miR-23b-3p microRNAs in patients with endometriosis and to investigate their possible association with HIF-1α, a major regulator of hypoxic response. The study included autologous (endometrium) and ectopic (peritoneum and endometrioma cyst capsule) tissue samples obtained from 19 surgically operated patients. RNA isolation from tissue samples was performed using the Trizol method, followed by cDNA synthesis and qRT-PCR analysis. The obtained data were analyzed using SPSS software; nonparametric statistical tests were preferred for the evaluation of variables that did not show a normal distribution. Results: When descriptive statistics were examined, it was determined that the highest mean expression of HIF-1α was in endometrial tissue. In contrast, miR-148a- 3p and miR-23b-3p expression levels were found to be higher in peritoneal tissue. Spearman correlation analysis revealed statistically significant relationships between HIF1A and miR-148a-3p and miR-23b-3p levels. Kruskal–Wallis test results showed that expression levels could exhibit statistically significant differences between different tissue types. Conclusion: The findings suggest that molecular mechanisms associated with hypoxia play an important role in the pathogenesis of endometriosis and that these processes may be regulated by microRNAs. In particular, the relationship between miR-148a-3p and miR-23b-3p and HIF-1α may contribute to understanding hypoxia- based regulatory networks in endometriosis.