Depreme maruz kalan bireylerin deprem stresi ile başa çıkma stratejilerinin yordayıcısı olarak psikolojik iyi oluş ve algılanan sosyal destek düzeyleri
Psychological well-being and perceived social support levels as predictives of earthquake trauma-exposed individuals' cope strategies
  1. Tez No: 1003997
  2. Yazar: BÜŞRA BUSE HASIRCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Deprem stresi, Algılanan sosyal destek, Psikolojik iyi oluş, Sosyal destek, Earthquake, earthquake stress, perceived social support, psychological well-being, Psychological well being, Social support
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma ile depreme maruz kalan bireylerin deprem stresi ile başa çıkma stratejilerinin yordayıcıları olarak psikolojik iyi oluş ve algılanan sosyal destek düzeylerini incelemek amaçlanmaktadır. Araştırma örneklemini Malatya İnönü Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi'nde öğrenim gören 506 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Deprem Stresi ile Baş Etme Stratejileri Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği – Gözden Geçirilmiş Formu, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 24.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, depreme maruz kalan bireylerin deprem stresi ile baş etme stratejilerinin, psikolojik iyi oluş ve algılanan sosyal destek düzeyleri tarafından anlamlı biçimde yordandığını göstermektedir. Bulgular sonucunda ayrıca deprem stresi ile baş etme stratejilerinin bazı sosyodemografik değişkenlere göre anlamlı bir biçimde farklılaştığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda; deprem stresi ile başa çıkma, afet sonrası ruh sağlığı müdahalelerinde psikolojik iyi oluşu artırıcı ve sosyal destek sistemlerini güçlendirici çalışmalar konusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine psychological well-being and perceived social support as predictors of earthquake stress coping strategies among individuals exposed to earthquakes. The research sample consists of 506 university students studying at Malatya İnönü University and Gaziantep University. Data were collected using a Personal Information Form, the Earthquake Stress Coping Strategies Scale, the Multidimensional Perceived Social Support Scale (Revised Form), and the Psychological Well-being Scale. The collected data were analyzed using the SPSS 24.0 software package. The findings indicate that earthquake stress coping strategies are significantly predicted by psychological well-being and perceived social support levels. In addition, coping strategies were found to differ significantly according to certain sociodemographic variables. Based on these results, suggestions are offered for post-disaster mental health interventions aimed at enhancing psychological well-being and strengthening social support systems to support coping with earthquake-related stress.