“Ömer Can Keman Eğitimi”metotlarının pedagojik değerlendirilmesi: Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlar bağlamında öğrenci ve öğretim elemanı görüşleri
Pedagogical evaluation of“Ömer Can Violin Education”methods: Student and instructor opinions in the context of institutions that train music teachers
  1. Tez No: 1004004
  2. Yazar: MELİS BARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEGÜM ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Keman Eğitimi, Ömer Can, Keman Metotları, Pedagojik Değerlendirme, Violin Education, Ömer Can, Violin Methods, Pedagogical Evaluation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, müzik öğretmeni yetiştiren yükseköğretim kurumlarında kullanılan Ömer Can Keman Eğitimi metotlarını, öğrenci ve öğretim elemanı görüşleri doğrultusunda pedagojik, teknik ve müzikal boyutlarıyla incelemektir. Araştırma, karma yöntem yaklaşımı çerçevesinde yürütülmüş; nicel ve nitel veriler eş zamanlı olarak toplanmıştır. Nicel veriler, müzik eğitimi anabilim dallarında öğrenim gören lisans öğrencilerinden elde edilmiş; nitel veriler ise farklı üniversitelerde görev yapan keman öğretim elemanlarıyla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler, nitel verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, öğrencilerin Ömer Can Keman Eğitimi metotlarını özellikle temel teknik becerilerin kazandırılması, aşamalı ilerleme ve başlangıç düzeyine uygunluk açısından olumlu değerlendirdiklerini göstermektedir. Buna karşılık, görsel materyal kullanımı, motivasyon, eşlikli çalışma olanakları ve teknolojik destek boyutlarında sınırlılıklar belirlenmiştir. Öğretim elemanlarının görüşleri ise metotların lisans düzeyinde çoğunlukla yardımcı kaynak olarak kullanıldığını; teknik altyapının oluşturulmasında işlevsel olmakla birlikte ileri düzey kazanımlar açısından ek kaynaklarla desteklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study is to examine the Ömer Can Violin Education methods used in higher education institutions that train music teachers, based on the views of students and instructors, within pedagogical, technical, and musical dimensions. The study was conducted within the framework of a mixed-methods approach, and quantitative and qualitative data were collected concurrently. Quantitative data were obtained from undergraduate students enrolled in music education departments, while qualitative data were collected through semi-structured interviews conducted with violin instructors working at different universities. Descriptive statistics were used in the analysis of the quantitative data, and content analysis was employed for the qualitative data. The findings indicate that students evaluate the Ömer Can Violin Education methods positively, particularly in terms of developing basic technical skills, providing incremental progression, and suitability for beginner-level instruction. In contrast, limitations were identified regarding the use of visual materials, motivational aspects, opportunities for accompanied practice, and technological support. The views of the instructors reveal that the methods are predominantly used as supplementary resources at the undergraduate level and, while effective in establishing technical foundations, they need to be supported with additional resources to address advanced-level competencies.