Vena jugularis interna kateterizasyonunda iki farklı landmark yönteminin etkinliğinin radyolojik yöntemlerle değerlendirilmesi
Radiological evaluation of the effectiveness of two different landmark techniques in internal jugular vein catheterization
  1. Tez No: 1004023
  2. Yazar: MUAZ GÜLERYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HEPAĞUŞLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Karotid Arter, İnternal Juguler Ven, Landmark Tekniği, Santral Venöz Kateterizasyon, Ultrason, Carotid artery, Internal jugular vein, landmark techniques, Central venous catheterization, Ultrasonography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
VENA JUGULARİS İNTERNA KATETERİZASYONUNDA İKİ FARKLI LANDMARK YÖNTEMİNİN ETKİNLİĞİNİN RADYOLOJİK YÖNTEMLERLE DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Muaz Güleryüz Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Amaç: İnternal juguler ven (İJV) kullanılarak gerçekleştirilen santral venöz kateterizasyon (SVK)'a, major cerrahi girişimlerde çoğunlukla gereksinim duyulur. Utrasound (US)'un olmadığı koşullarda İJV için ponksiyon noktası, farklı landmark teknikleri (LT'leri) kullanılarak belirlenebilir. Çalışmamızda iki farklı LT (anterior ve santral yaklaşımlar) kullanılarak belirlenen ponksiyon noktalarının, İJV'i bulmadaki etkinlikleri araştırılacak ve kıyaslanacaktır. Gereç ve Yöntem: Bu gözlemsel çalışma; Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Merkezi Ameliyathanesi'nde, Etik Kurul izni alındıktan sonra, ameliyathanede çalışan personellerin gönüllü olarak katılımıyla yapıldı. Uygulamayı, en az 6 ay süre ile ve en az yirmi beş kez US eşliğinde SVK uygulayan çalışmacılar gerçekleştirdi. Gönüllülere, ameliyat masasında SVK pozisyonu verildikten sonra US probu (L12-4S), boynun sağ tarafında iki farklı LT'nin ponksiyon noktaları üzerine transvers olarak yerleştirildi. Bu noktalardan ayrı ayrı görüntüler elde edildi. Cilt altındaki alanda İJV'nin anatomik lokalizasyonu ve karotid arter (KA) ile olan komşuluğuna ait özellikler elde edildi. Bulgular: Çalışmaya yüz gönüllü (50 erkek ve 50 kadın) katıldı. Gönüllülerin yaşları ort. 30 (24-59 min-maks) yıl, ağırlık ort 71,7± 9,7 (48-125 min-maks) kg, VKİ ort. 26,01±4,17 kg/m2, olarak bulundu. Anterior ve santral yöntemde gönüllülerin hepsinde ponksiyon noktası İJV'in üzerinde görüldü. Santral yaklaşımla elde edilen transvers çap (15,88±4,24 mm) ile anteroposterior çap (10,97±3,37 mm), anterior yaklaşımla elde edilen transvers çap (13,99±3,93 mm) ile anteroposterior çapa (9,48±3,09 mm) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (sırasıyla P: <0,001, P: <0,001). İJV'in, KA ile olan anatomik ilişkisi açısından iki yaklaşım değerlendirildiğinde, anterior ve santral yaklaşım arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (P>0,05). Sonuç: SVK girişimi sırasında US'un kullanıldığı ve/veya kullanılamadığı durumlarda, İJV'e ponksiyon yapılabilmesi yönünden her iki yaklaşımın başarılı olabileceği, ancak santral yaklaşımın daha geniş çaplı İJV'e ulaşması nedeniyle öncelikle tercih edilebileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
RADİOLOGİCAL EVALUATİON OF THE EFFECTİVENESS OF TWO DİFFERENT LANDMARK TECHNİQUES İN INTERNAL JUGULAR VEİN CATHETERİZATİON ABSTRACT Muaz Güleryüz Department of Anesthesiology and Reanimation, Faculty of Medicine, Dokuz Eylul University Objective: Central venous catheterization (CVC) via the internal jugular vein (IJV) is frequently required during major surgical procedures. In the absence of ultrasonography (US), the puncture site for the IJV may be determined using different landmark techniques (LT). In this study, we investigated and compared the effectiveness of two different LT (anterior and central approaches) in locating the IJV. Materials and Methods: This observational study was conducted at the Central Operating Room of Dokuz Eylül University Research and Application Hospital after obtaining approval from the Institutional Ethics Committee, with the voluntary participation of operating room staff. The procedures were performed by investigators who had at least six months of experience and had carried out a minimum of twenty-five ultrasound (US)–guided central venous catheter (CVC) insertions. After positioning the volunteers on the operating table in the standard CVC position, an ultrasound probe (L12-4S) was placed transversely over the puncture points of two different landmark techniques on the right side of the neck. Separate images were obtained from each point. The anatomical localization of the internal jugular vein (IJV) in the subcutaneous area and its relationship with the carotid artery (CA) were evaluated. Results: A total of 100 volunteers (50 males and 50 females) participated in the study. The mean age of the volunteers was 30 years (range: 24–59), the mean body weight was 71.7 ± 9.7 kg (range: 48–125), and the mean body mass index (BMI) was 26.01 ± 4.17 kg/m². In both the anterior and central approaches, the puncture point was visualized over the internal jugular vein (IJV) in all volunteers. The transverse diameter (15.88 ± 4.24 mm) and anteroposterior diameter (10.97 ± 3.37 mm) obtained with the central approach were statistically significantly greater than those obtained with the anterior approach (transverse diameter: 13.99 ± 3.93 mm; anteroposterior diameter: 9.48 ± 3.09 mm) (P < 0.001 and P < 0.001, respectively). When the anatomical relationship of the IJV with the carotid artery was evaluated using two approaches, no statistically significant difference was found between the anterior and central approaches (P > 0.05). Conclusion: It was concluded that, during central venous catheterization, both approaches may be successful for puncturing the IJV in situations where US is used and/or unavailable; however, because the central approach provides access to a larger-diameter IJV, it may be preferred as the first-line approach.