Hemodiyaliz ve kemik iliği transplantasyon hastalarında kalıcı tünelli kateter uygulamaları ve takip sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of permanent tunneled catheter placement and follow-up outcomes in hemodialysis and bone marrow transplant patients
- Tez No: 967765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH BAYRAM ILIKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Santral venöz kateterizasyon, tünelli kateter, hemodiyaliz, kemik iliği transplantasyonu, ultrasonografi rehberliği, floroskopi, Central venous catheterization, tunneled catheter, hemodialysis, bone marrow transplantation, ultrasound guidance, fluoroscopy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, görüntüleme rehberliğinde yerleştirilen tünelli kalıcı santral venöz kateterlere bağlı komplikasyonların sıklığını, dağılımını ve ilişkili faktörleri retrospektif olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Kasım 2020 ve Ağustos 2024 tarihleri arasında ultrasonografi ve floroskopi eşliğinde internal juguler ven yolu ile tünelli santral venöz kateter yerleştirilen toplam 440 hemodiyaliz ve kemik iliği transplantasyon hastasının retrospektif verileri kullanılarak gözlemsel çalışma yürütüldü. Başarı oranları ve komplikasyonlar belirlendi. Literatürdeki seriler ile karşılaştırma yapılarak yöntemin etkinliği araştırıldı. Bulgular: Olguların tümünde işlem başarı ile sonuçlandı. Kateter uçları süperior vena kava-sağ atriyum bileşkesine yerleştirildi. İşlem esnasında bir olguda arteriyel ponksiyon geliştiği saptandı. Geç dönemde 127 olguda kateter enfeksiyonu, 74 olguda kateter trombozu/disfonksiyonu ve 19 olguda kateterin spontan çıkması saptandı. Sonuç: Santral venöz kateterizasyonda ultrasonografi-floroskopi kılavuzluğu işlem süresini ve komplikasyonlarını azaltarak işlemin başarı oranını artırması nedeniyle anatomik noktalar dikkate alınarak yapılan kateterizasyona tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to retrospectively evaluate the frequency, distribution, and associated factors of complications related to permanent tunneled central venous catheters placed under imaging guidance. Materials and Methods: This observational study included retrospective data of 440 patients who underwent tunneled central venous catheter placement via the internal jugular vein under ultrasound and fluoroscopy guidance between November 2020 and August 2024, for the purposes of hemodialysis or bone marrow transplantation. Technical and clinical success rates, along with complications, were recorded. The effectiveness of the method was investigated through comparison with data from relevant literature. Results: The procedure was successfully completed in all cases. Catheter tips were placed at the junction of the superior vena cava and the right atrium. During the procedure, arterial puncture occurred in one case. In the late period, catheter-related infections were observed in 127 patients, catheter thrombosis/dysfunction in 74 patients, and spontaneous catheter dislodgement in 19 patients. Conclusion: Ultrasound and fluoroscopy-guided central venous catheterization should be preferred over landmark-based techniques, as it shortens the procedure duration, reduces complications, and increases the overall success rate.