سنن التشريع في القرٱن الكريم دراسة وصفية
Kur'ân-ı Kerîm'de hükümlerin konuluş ilkeleri ve yöntemi (Tasvirî bir inceleme)
- Tez No: 1004043
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İlahiyat fakülteleri, İslam Araştırmalar Merkezi, İslami ideoloji, İslami İlimler Fakültesi, Theology faculties, Islamic Research Centre, Islamic ideology, Faculty of Islamic Sciences
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, orijinal bir yaklaşım sunmakta olup, Kur'an-ı Kerim'in hükümleri teşri (kanun koyma) sürecinde izlediği yöntemler (sünen) konusunu ele almaktadır. Bu çalışma, Kur'an-ı Kerim'in sadece şer'i hükümleri beyan etmekle kalmayıp, aynı zamanda bu hükümlere uymayı kolaylaştırmayı ve pekiştirmeyi, onlara olan imanı derinleştirmeyi, anlaşılmalarını sağlamayı ve ilahi şeriat ile duygusal ve zihinsel bir etkileşim gerçekleştirmeyi hedefleyen teşri yöntemler belirlediğini ortaya koymaya odaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research addresses an original idea, namely the subject of the laws followed by the Holy Quran in legislating rulings. This research highlights how the Holy Quran does not merely state legal rulings, but also establishes legislative laws aimed at facilitating and promoting compliance with these rulings, deepening faith in them, facilitating their understanding, and achieving faithful and intellectual interaction with divine legislation.