TÜRK POPULASYONUNDA TUBEROSİTAS TIBIAE-TROKLEAR OLUK MESAFESİ ÖLÇÜMÜ VE GÜVENLİ ARALIĞIN HESAPLANMASI
MEASUREMENT OF THE TUBEROSITAS TIBIAE-TROCHLEAR GROOVE DISTANCE IN THE TURKISH POPULATION AND DETERMINATION OF THE SAFETY MARGIN
- Tez No: 1004059
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÜZEL, DOÇ. DR. MEHMET BERKİN TOKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Patellofemoral instabilite, TT-TO mesafesi, manyetik rezonans görüntüleme, Türk popülasyonu, patellar dislokasyon, Patellofemoral instability, TT-TG distance, magnetic resonance imaging, Turkish population, patellar dislocation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türk popülasyonunda patellofemoral instabilite (PFİ) tanısı almış hastalarda tuberositas tibiae ile troklear oluk (TT-TO) mesafesini manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile değerlendirmek, sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırmak ve PFİ tanısında kullanılabilecek eşik değeri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2011-Eylül 2023 tarihleri arasında Acıbadem Fulya Hastanesi'ne başvuran hastaların diz MRG görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya 25 PFİ hastası (patolojik grup) ve 25 patellofemoral eklem rahatsızlığı olmayan hasta (kontrol grubu) dâhil edildi. TT-TO mesafesi ölçümleri, MRG aksiyel kesitleri üzerinde Osirix MD programı kullanılarak iki gözlemci tarafından yapıldı. Ligamentum patellae'nin orta noktası ile troklear oluğun en derin noktası arasındaki mesafe hesaplandı. İstatistiksel analiz için bağımsız gruplar t testi, ROC analizi ve Intraclass Correlation kullanıldı. Bulgular: Kontrol grubunda TT-TO mesafesi ortalaması 8,35±3,15 mm, patolojik grupta 11,88±4,85 mm olarak bulundu (p=0,004). ROC analizine göre 10,7 mm eşik değeri belirlenmiş olup, bu değerin sensitivitesi %52, spesifitesi %88'dir (AUC=0,703; p=0,007). Ölçümler arasındaki tutarlılık yüksek bulundu (ICC=0,965; p<0,0001). Patolojik grupta patellar tilt (%48; p<0,001) ve patella alta (%36; p=0,002) tanıları anlamlı olarak yüksekti. Gruplar arasında yaş farkı anlamlıydı (p=0,005). Sonuç: Türk popülasyonunda PFİ hastalarında TT-TO mesafesi kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksektir. 10,7 mm eşik değeri, Türk popülasyonunda patellofemoral instabilite değerlendirmesinde klinik karar süreçlerinde yol gösterici olabilir. TT-TO mesafesi ölçümleri modalite ve etnik varyasyonlardan etkilenmektedir; bu nedenle her hasta için bireysel risk analizi ve tedavi stratejisi geliştirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the tibial tuberosity to trochlear groove (TT-TG) distance using magnetic resonance imaging (MRI) in patients diagnosed with patellofemoral instability (PFI) in the Turkish population, compare it with a healthy control group, and determine the threshold value that can be used in the diagnosis of PFI. Materials and Methods: Knee MRI images of patients who presented to Acıbadem Fulya Hospital between January 2011 and September 2023 were retrospectively reviewed. The study included 25 PFI patients (pathological group) and 25 patients without patellofemoral joint disorders (control group). TT-TG distance measurements were performed by two observers using the Osirix MD program on axial MRI sections. The distance between the midpoint of the patellar ligament and the deepest point of the trochlear groove was calculated. Independent samples t-test, ROC analysis, and Intrarclass Correlation were used for statistical analysis. Results: The mean TT-TG distance was 8.35±3.15 mm in the control group and 11.88±4.85 mm in the pathological group (p=0.004). According to ROC analysis, a threshold value of 10.7 mm was determined, with a sensitivity of 52% and specificity of 88% (AUC=0.703; p=0.007). High consistency was found between measurements (ICC=0.965; p<0.0001). Patellar tilt (48%; p<0.001) and patella alta (36%; p=0.002) diagnoses were significantly higher in the pathological group. The age difference between groups was significant (p=0.005). Conclusion: TT-TG distance is significantly higher in PFI patients compared to the control group in the Turkish population. The threshold value of 10.7 mm can guide clinical decision-making processes in the evaluation of patellofemoral instability in the Turkish population. TT-TG distance measurements are influenced by modality and ethnic variations; therefore, individual risk analysis and treatment strategy development for each patient is recommended.