Pelvis radyografisi yöntemi ile 18 – 22 yaş erkek ve kadınlarda yaş tayini
Age determination of 18-22 years old men and women with pelvic radiographs
- Tez No: 433389
 - Danışmanlar: PROF. DR. GÜROL CANTÜRK
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Yaş tahmini, iliak krest, tuber iskium, adli tıp
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Kemik gelişimi coğrafik, sosyal ve ekonomik faktörlerle yakın ilişki içindedir. Orta Doğu' daki son karmaşa ve büyük göç krizi ile birlikte, bireylerin güvenilir olarak kayıt edilmesinde ve doğru kimliklendirilmesinde yaş tespiti önemli hale gelmiştir. Dünyada yaygın olarak kullanılan klavuzlar bu hususta güvenilir olmayabilir. Bu çalışmada, genç Türk popülasyonunda pelvis kemiklerindeki belirteçleri kullanarak kronolojik yaşı doğru olarak belirlemeyi amaçladık. 2011 Haziran - 2015 Haziran tarihleri arasındaki HIS ve PACS kayıtlarındaki 18 - 22 yaş arası 277 bireyin (143 kadın ve 134 erkek) AP pelvis grafileri iki gözlemci tarafından incelenmiştir. İliak krest ve tuber iskium apofizlerinin varlığı ve füzyon derecesi ilgili literatürler dikkate alınarak değerlendirilmiştir ve alt gruplara ayrılmıştır. Sonuçlar istatistiksel olarak kronolojik yaş ve cinsiyet ile karşılaştırılmıştır. Sağ iliak krest (p < 0.005) ve tuber iskium (p < 0.01) gelişimi kadınlarda erkeklere göre daha ileri idi. İliak krest ve iskium apofiz gelişiminin her ikisi birlikte kronolojik yaşı belirlemek için güvenilir göstergeler olarak bulundu. Ancak iliak krest evreleri ve iskium evreleri ayrı ayrı değişken olarak karşılaştırıldığında tuber iskium istatistiksel olarak daha anlamlı bulundu (p < 0.01). İliak krest ve iskium apofiz gelişim dereceleri 22 yaşı belirlemek için hassas göstergeleridir. Kronolojik yaş tespitinde iskium apofizi biraz daha güvenilirdir. Bununla birlikte, iskium apofizindeki cinsiyete bağlı değişikliklerin daha belirgin olması nedeniyle, iskium apofizi bireylerin cinsiyeti bilindiği sürece iliak krest apofizine alternatif belirteç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Skeletal development is closely related to geographical, socioeconomical factors. With recent turmoil in the middle east and huge migration crisis, identification of individuals and determining their accurate age have become important to obtain reliable records of populations. Current widely used guidelines on this matter may not be accurate worldwide. In this study, we aimed to find dependable indicators for determining the accurate chronological age in young Turkish population, using pelvic bony landmarks. Anteroposterior pelvis radiographs of 277 individuals (143 females and 134 males) at age 18 to 22, from the HIS and PACS archives between June 2011 to 2015 June, were examined by two observers. The apophyses of iliac crest and ischial tuberosity of both sides were evaluated and graded separately into subgroups, taking the relevant literature into consideration, for their presence and the degree of fusion. The results were statistically compared to the chronological age and gender.