Ali Şîr Nevâyî'nin Türkçe divanlarında kozmolojik unsurlar
Cosmological elements in Ali Shir Navayi's Turkish divans
  1. Tez No: 1004147
  2. Yazar: NESİBE YAZGAN USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜCAHİT KAÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk dili ve edebiyatı, Turkish language and literature
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Ali Şîr Nevâyî, eserleriyle Çağatay dilinin ve İslami Türk edebiyatının gelişimine büyük katkı sağlamış Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biridir. Ali Şîr Nevâyî'nin yaşadığı dönemde gökyüzü ile ilgili bilgi birikimi ileri seviyededir. Ali Şîr Nevâyî de hem bu durumun bir sonucu olarak hem de almış olduğu iyi eğitimin etkisiyle gökyüzü ile ilgili bilgi birikimini şiirlerine yansıtmıştır. Ali Şîr Nevâyî'nin şiirlerine kozmoloji biliminin temelleri çerçevesinde yaklaşıldığında dikkat çekici manzaralarla karşılaşılmaktadır. Bu noktadan hareketle bu tez çalışması içerisinde kozmoloji ve edebiyat ilişkisi bağlamında Ali Şîr Nevâyî'nin Türkçe divanları incelenmiş ve bu şiirlerdeki kozmolojik unsurlar tespit edilmiştir.“Ali Şîr Nevâyî'nin Türkçe Divanlarında Kozmolojik Unsurlar”adlı tez çalışması, Giriş ve onu takip eden üç bölümden oluşmaktadır. Ali Şîr Nevâyî'nin hayatının ve eserlerinin incelendiği Giriş bölümünden sonra, kozmoloji kavramının ve kozmolojik unsurların incelendiği birinci bölüm yer almaktadır. Birinci bölümde kozmoloji kavramı, Türk kozmolojisi ve İslam kozmolojisi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Ali Şîr Nevâyî'nin Türkçe divanlarındaki felekle ilgili unsurlar ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise Ali Şîr Nevâyî'nin Türkçe divanlarında yer alan kozmolojik unsurların sosyal hayatla kesişimi ele alınmıştır. Tez çalışmasının üçüncü bölümünden sonra sonuç kısmı yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı; Ali Şîr Nevâyî'nin Türkçe divanlarını kozmolojik unsurlar bağlamında inceleyerek, Ali Şîr Nevâyî'nin şiir dünyasını yakından tanımak; 15. yüzyıldaki gökyüzü bilgisi hakkında değerlendirmelerde bulunabilmek ve kozmoloji temalı diğer çalışmalara katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Ali Shir Navayi is one of the most important names of Turkish literature who contributed greatly to the development of the Chagatai language and Islamic Turkish literature with his works. During the time Navayi lived, the knowledge about the sky was advanced. Navayi also reflected his knowledge about the sky in his poems, both as a result of this situation and with the effect of the good education he received. From this point of view, in this thesis study, Navayi's Turkish divans were examined in the context of the relationship between cosmology and literature and the cosmological elements in Navayi's poems were determined. Within the boundaries and scope of this thesis, Ali Shir Navayi's Turkish divans named Garâibü's-Sıgar, Nevâdirü'ş-Şebâb, Bedâyiü'l-Vasat and Fevâidü'l-Kiber were examined. The thesis which titled“Cosmological Elements in Ali Shir Navayi's Turkish Divans”consists of Introduction and the following three parts. After the Introduction, where Navayi's life and works are examined, there is the first section where the concept of cosmology and cosmological elements are examined. In the first chapter, information about the concept of cosmology, Turkish cosmology and Islamic cosmology is given. In the second part, the elements related to sky in Ali Shir Navayi's Turkish divans are discussed. In the third and last part, the intersection of the cosmological elements in Navayi's Turkish divans with social life is discussed. After the third part of the thesis, there are the conclusion and evaluation parts. The aim of this study; getting to know Navayi's poetry world closely by examining Navayi's Turkish divans in the context of cosmological elements; to be able to evaluate the knowledge of the sky in the 15th century and to contribute to other cosmology-themed studies.