Lokal ileri/metastatik küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde 1.basamak kemoterapi sonrası nivolumab tedavisinde gerçek yaşam verilerinin incelenmesi
Investigation of real-life data on nivolumab treatment after first-line chemotherapy in local advanced/metastatic non-small cell lung cancer
- Tez No: 883912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: akciğer kanseri, nivolumab, lung cancer, nivolumab
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Akciğer kanseri, toplam 2,4 milyon yeni vaka ve 1,8 milyon ex vaka ile en sık görülen kanser türüdür. İleri evredeki hastaların tedavisinde immunoterapi önemli bir tedavi seçeneği olarak yer almaktadır. Çalışmamız, lokal ileri/metastatik KHDAK 1. basamak sonrası nivolumab tedavisi uygulanan hastalarda tedavinin etkinliğini ve yan etkilerini incelemeyi ve gerçek yaşam verilerine ulaşmayı amaçlamaktadır. Çalışmamızda Ocak 2019 -Temmuz 2023 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji polikliniğine başvuran lokal ileri/metastatik KHDAK 1. basamak sonrası nivolumab tedavisi uygulanan 145 hasta retrospektif olarak tarandı. Çalışmaya alınan hastaların ortalama yaşı 64'tü. Çalışma kapsamında yaş, sigara öyküsü, histolojik subtip, histolojik grade, PD-L1 yüzdesi, LVI, NI, LN metastazı, beyin metastazı durumu, birinci basamakta aldığı KT rejimi, üçüncü basamakta aldığı KT rejimi değişkenlerinin GS ve PS üzerinde anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Çalışmada GS 12,628±0,791 ay ve PS 5,430±0,564 ay bulunmuştur. Hematolojik yan etkiler 32 (%22,1) hastada, non-hematolojik yan etkiler ise 45 (%37,9) hastada görüldü. Çalışmamızda tek değişkenli analizde erkek cinsiyet, ECOG performans skorunun 0-1 olması, EGFR, ALK ve ROS-1 mutasyonlarının olmaması, birinci basamakta alınan KT kür sayısının ≥6 olması, nivolumab yanıtının parsiyel ve stabil cevap olması, nivolumab kür sayısının fazla olması, üçüncü basamakta aldığı KT kür sayısının artması daha uzun GS ile ilişkili bulunmuştur. Tek değişkenli analizde ECOG performans skorunun 0-1 olması ve nivolumab kür sayısının fazla olması daha uzun PS ile ilişkili bulunmuştur. Çalışmamızda çok değişkenli analizde cinsiyet, ECOG performans skoru, nivolumab kür sayısı ile GS arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edildi. Çok değişkenli analizde evre, EGFR mutasyonu, nivolumab kür sayısı ile PS arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı.
Özet (Çeviri)
Lung cancer, with a total of 2,4 million new cases and 1,8 million deaths, is the most common type of cancer. Immunotherapy is an important treatment option for patients in advanced stages. Our study aims to examine the effectiveness and side effects of nivolumab treatment after first-line therapy in patients with locally advanced/metastatic NSCLC and to access real-life data. In our study, 145 patients who applied to the Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Medical Oncology outpatient clinic between January 2019 and July 2023 and who received nivolumab treatment after first-line therapy for locally advanced/metastatic NSCLC were retrospectively screened. The average age of the patients included in the study was 64. Within the scope of the study, no significant relationship was found between age, smoking history, histological subtype, histological grade, PD-L1 percentage, LVI, NI, LN metastasis, brain metastasis status, the chemotherapy regimen received in the first-line, and the chemotherapy regimen received in the third-line with OS and PS. The OS was found to be 12.628±0.791 months and the PS was 5.430±0.564 months. Hematological side effects were observed in 32 (22.1%) patients and non-hematological side effects in 45 (37.9%) patients. In our study, in univariate analysis, male gender, ECOG performance score of 0-1, absence of EGFR, ALK and ROS-1 mutations, receiving ≥6 cycles of first-line chemotherapy, partial and stable response to nivolumab, a higher number of nivolumab cycles, and an increase in the number of third-line chemotherapy cycles were found to be associated with longer OS. In univariate analysis, ECOG performance score of 0-1 and a higher number of nivolumab cycles were associated with longer PS. In our study, in multivariate analysis, a significant relationship was found between gender, ECOG performance score, the number of nivolumab cycles, and OS. In multivariate analysis, a significant relationship was found between stage, EGFR mutation, the number of nivolumab cycles, and PS.