Tip II diyabet hastalarında deprem sonrası travma düzeyi ile tedavi uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between post-earthquake trauma level and treatment adherence in type II diabetes patients
  1. Tez No: 1004157
  2. Yazar: BURÇİN AKASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDET KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Tip II Diyabet, Travma Düzeyi, Tedaviye Uyum, Earthquake, Type II Diabetes, Trauma Level, Treatment Compliance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Malatya 'da 6 Şubat depremini yaşayan Tip II diyabet hastalarının deprem sonrası travma düzeyi ile tedavi uyumu arasında bir ilişki olup olmadığını ve etkileyen faktörleri incelemektir. Materyal ve Metot: Veriler Temmuz-Aralık 2024 tarihleri arasında Battalgazi Devlet Hastanesinde dahiliye servis veya polikliniklerine kontrol ya da tedavi için gelen Tip II diyabet hastalarının hastanede tedavilerini aksatmayacak şekilde Tip II diyabet hastaları ile yüz yüze görüşme tekniğiyle Tanıtıcı Bilgi Formu, Deprem Sonrası Travma Düzeyini Belirleme Ölçeği ve Tip II Diabetes Mellitus Tedavisine Hasta Uyum Ölçeği kullanılarak toplandı. Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapılmış olup bilgilerin analizinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 25.0 programı kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 60.72±10.20 yıl (32-87) olup %52.3'ü kadındır. Tip II diabetes mellitus tedavisine uyum ölçeği depresyon alt boyutu ortalaması 10±5.87, deprem sonrası travma düzeyini belirleme ölçeği ortalaması 0.65±9.93 olarak saptandı. Tip II diyabet tedavisine uyum ile deprem sonrası travma düzeyi arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptandı. Sonuç: Tip II diyabet tedavisine uyum ile deprem sonrası travma düzeyi arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptandı. Tip II diyabet hastalarında deprem sonrası travma düzeyi azaltan ve tedaviye olan uyum düzeylerini artıracak çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine whether there is a relationship between trauma level and treatment compliance of Type II diabetes patients who experienced the February 6 Earthquake in Malatya and the influencing factors. Materials and Methods: Data were collected from Type II Diabetes patients who came to the Internal Medicine service or polyclinics of Battalgazi State Hospital for control or treatment between July and December 2024, using the Introductory Information Form, Post-Earthquake Trauma Level Determination Scale, and the Patient Compliance to Type II Diabetes Mellitus Treatment Scale, through face-to-face interviews with Type II Diabetes Mellitus patients, so as not to disrupt their treatment in the hospital. The research was descriptive and correlational, and the data were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 25.0 software. Findings: The mean age of the participants was 60.72±10.20 years (32-87), and 52.3% of them were female. The mean depression sub-dimension of the Type II treatment compliance scale was 10±5.87, and the mean post-earthquake trauma level determination scale was 0.65±9.93. A positive and moderately significant correlation was found between compliance with type II diabetes treatment and post-earthquake trauma level. Conclusion: A positive and moderately significant correlation was found between compliance with type II diabetes treatment and post-earthquake trauma level. Studies can be conducted to reduce the level of trauma and improve treatment adherence in patients with type II diabetes following an earthquake.