Farklı doz ve sürelerde permetrin uygulanan sıçanlarda karaciğer dokularının histopatolojik değerlendirilmesi ve kan serumu BH, IGF-1, IGFBP-3 düzeylerine etkisi
Histopathological evaluation of liver tissues in rats treated with permethrin at different doses and durations and its effects on blood serum GH, IGF-1, IGFBP-3 levels
  1. Tez No: 1004177
  2. Yazar: NURCİHAN AYÇA FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Biyoloji, Physiology, Histology and Embryology, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fizyoloji, Fizyolojik etkiler, Physiology, Physological effects
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde sürekli artan endüstriyel gelişim sonucu birçok sorunuda beraberinde getirmektedir. Toksikolojik çevresel kirleticiler en önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Permetrin tarımda oldukça fazla kullanılan etkili ve geniş spektrumlu bir insektisittir. Permetrin kullanımı sadece hedef organizmayı değil hedef olmayan organizmayı da etkilemektedir. Bu tez çalışmasında permetrine (PER) maruz kalmış (75 ve 150 mg/kg, ip) sıçanlarda akut ve subkronik sürelerde (4 ve 21 gün) kan serumu BH, IGF-1 ve IGFBP-3 seviyelerinin belirlenmesi ve karaciğer dokularının histopatolojik incelenmesi yapılmıştır. Araştırma sonucunda PER uygulaması sonucunda mononükleer hücre infiltrasyonu geliştiği izlenmiştir. Özellikle portal alanlarda daha yaygın olarak mononükleer hücre infiltrasyonu gözlenmektedir. Her iki süre ve doz gruplarında da mononükleer hücre infiltrasyon oluşumların aynı düzeyde olduğu görülmüştür. BH düzeylerindeki değişimin istatiksel olarak önemsiz (p<0,05) olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma sonucunda IGF-1 ve IGFBP-3 düzeylerindeki azalış istatiksel olarak anlamlı (p<0,05) olduğu belirlenmiştir. Yine bu çalışmada aynı süreler içindeki doz grupları arasındaki fark istatistiksel olarak önemlidir (p<0,05). Karaciğerde gelişen mononükleer hücre infiltrasyonu uygulanan PER dozlarının vücutta immünolojik olarak verilen reaktif lenfositik yanıt olduğunu düşündürmüştür. Bu çalışmada uygulanan PER doz ve sürelerinde oluşan oksidatif stresin karaciğer üzerindeki hasarı sonucu inflamasyon geliştiğini ve buna bağlı olarak mononükleer hücre infiltrasyonuna neden olduğunu düşündürmüştür. IGF-1 ve IGFBP-3 düzeyindeki azalmanın uygulanan PER'in karaciğer üzerinde meydana getirdiği inflamasyon sonucu sentezinin baskılandığını düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, the continuous increase in industrial development brings with it many problems. Toxicological environmental pollutants are among the most important problems. Permethrin is an effective and broad-spectrum insecticide widely used in agriculture. Permethrin use affects not only the target organism but also non-target organisms. In this thesis study, the levels of blood serum GH, IGF-1, and IGFBP-3 were determined and liver tissues were histopathologically examined in rats exposed to PER (75 and 150 mg/kg, ip) during acute and subchronic periods (4 and 21 days). The results showed that mononuclear cell infiltration developed as a result of PER application. Mononuclear cell infiltration was observed more frequently, especially in the portal areas. The level of mononuclear cell infiltration was similar in both duration and dose groups. The change in GH levels was found to be statistically insignificant (p<0.05). This study determined that the decrease in IGF-1 and IGFBP-3 levels was statistically significant (p<0.05). Similarly, the difference between dose groups within the same time periods was statistically significant (p<0.05). The mononuclear cell infiltration that developed in the liver suggested that the applied PER doses caused an immunologically reactive lymphocytic response in the body. This study suggested that the oxidative stress caused by the applied PER doses and durations resulted in inflammation in the liver, leading to mononuclear cell infiltration. The decrease in IGF-1 and IGFBP-3 levels suggested that their synthesis was suppressed as a result of the inflammation caused by the applied PER in the liver.