Evaluation of rapid bacterial identification and antimicrobial susceptibility testing for samples obtained directly from positive blood culture bottles
Pozitif kan kültürü şişelerinden doğrudan elde edilen örneklerde hızlı bakteri tanımlama ve antimikrobiyal duyarlılık testinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1004199
  2. Yazar: NAIMA SIRAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALTAY ATALAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: RAST, antimikrobiyal duyarlılık testi, MALDI-TOF, VITEK MS, VITEK 2, BD Phoenix, Blood Culture, Direct antimicrobial susceptibility test, Direct identification, MALDI-TOF MS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
POZITIF KAN KÜLTÜRÜ ŞIŞELERINDEN DOĞRUDAN ELDE EDILEN ÖRNEKLERDE HIZLI BAKTERI TANIMLAMA VE ANTIMIKROBIYAL DUYARLILIK TESTININ DEĞERLENDIRILMESI Naima SIRAD Erciyes Üniversitesi, Saglik Bilimleri Enstitusu Tıp Fakültesi Tıbbı Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Department of Medical Microbiology Doktora Tezi, Ekim 2025 Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Altay ATALAY OZET Kan dolaşımı enfeksiyonlarının (BSI) zamanında ve doğru tanısı, hasta sonuçlarını iyileştirmek ve uygun antimikrobiyal tedaviyi yönlendirmek açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışma, Tween-80 (T80) ve serum ayırıcı tüplerinin (SST) kullanıldığı bir protokolü doğrudan tanımlama ve antimikrobiyal duyarlılık testi (AST) için değerlendirmiş ve pozitif kan kültürlerine doğrudan uygulanan otomatik sistemlerin güvenilirliğini incelemiştir. Toplam 477 monomikrobiyal pozitif kan kültürü şişesi, hem direkt hem de konvansiyonel tanımlama (ID) yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Direkt ID, SST içinde T80 ile santrifüj edilerek elde edilen pelletlerin VITEK MS (VMS) ve VITEK® MS PRIME (VMS-P) sistemleriyle tanımlanmasını içermiştir. Elde edilen sonuçlar, katı besiyerinde subkültür sonrası yapılan konvansiyonel ID ile karşılaştırılmıştır. AST dört yöntemle yürütülmüştür: EUCAST protokolüne göre 6 saat inkübasyon sonrası yapılan hızlı AST (RAST); pelletten direkt çalışılan BD Phoenix ve VITEK 2 sistemlerindeki direkt AST (DAST); aynı platformlarda subkültür sonrası yapılan konvansiyonel AST (CAST); ve referans yöntem olarak disk difüzyon ile yapılan standart AST (SAST). Direkt ID, VMS için genel kategorik uyumun (CA) cins düzeyinde %60.3 ve tür düzeyinde %56.6 olduğunu göstermiştir; VMS-P ise sırasıyla %48.4 ve %47.8 uyum sağlamıştır. Sistemler arasında genel CA performansı açısından istatistiksel fark bulunmamıştır. DAST ile CAST arasındaki CA, BD Phoenix sisteminde Enterobacterales için %95.3, non-fermenterler için %100, S. aureus için %100 ve Enterococcus türleri için %100 olarak bulunmuştur; VITEK 2'de ise sırasıyla %94.8, %94.7, %80 ve %100 olarak saptanmıştır. CAST ile SAST arasındaki uyum Phoenix için %86.9, %95.3, %100 ve %82.3; VITEK 2 için ise aynı gruplarda %91.8, %91.9, %85.7 ve %84.6 olarak belirlenmiştir. VITEK 2, Gram-negatif bakterilerde %90'ın üzerinde CA göstererek hem DAST hem CAST için yüksek güvenilirlik sunmuştur. RAST'in SAST ile karşılaştırılmasında tüm bakteriyel izolatlarda %95.7'nin üzerinde CA elde edilmiştir. Direkt ID'nin RAST veya DAST ile birleştirilmesi, Gram-negatif bakteriler için güvenilir ve daha hızlı sonuçlar sağlayarak BSI tanısında işlem süresini azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF RAPID BACTERIAL IDENTIFICATION AND ANTIMICROBIAL SUSCEPTIBILITY TESTING FOR SAMPLES OBTAINED DIRECTLY FROM POSITIVE BLOOD CULTURE BOTTLES Naima SIRAD Erciyes University, Graduate School of Health Science Department of Medical Microbiology Ph.D. Thesis, October 2025 Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Altay ATALAY ABSTRACT Timely and accurate diagnosis of bloodstream infections (BSIs) is critical for improving patient outcomes and guiding appropriate antimicrobial therapy. This study evaluated a protocol utilizing Tween-80 (T80) and serum separator tubes (SST) for direct identification and antimicrobial susceptibility testing (AST) and assessed the reliability of automated systems applied directly to positive blood cultures. A total of 477 monomicrobial-positive blood culture bottles were analyzed using both direct and conventional identification (ID) methods. Direct ID utilized pellets derived from centrifugation with T80 in SST, followed by identification using VITEK MS (VMS) and VITEK® MS PRIME (VMS-P) systems. Results were compared to conventional ID, performed after subculture on solid media. AST was performed by four approaches: rapid AST (RAST) following the EUCAST protocol after 6-hour incubation; direct AST (DAST) performed directly from the pellet on BD Phoenix and VITEK 2 systems; conventional AST (CAST) conducted after subculture on the same platforms; and standard AST (SAST) using the disk diffusion method as reference. Direct ID achieved an overall categorical agreement (CA) of 60.3% (genus) and 56.6% (species) for VMS, while VMS-P achieved 48.4% and 47.8%. Statistical difference between the systems was observed only at genus level but not at species level. The CA in DAST with the CAST using BD Phoenix was 95.3% (Enterobacterales), 100% (non-fermenters), 100% S. aureus, and 100% Enterococci spp. compared with 94.8%, 94.7%, 80%, and 100% using VITEK 2. Agreement between CAST and SAST was 86.9%, 95.3%, 100%, and 82.3% for Phoenix, and 91.8%, 91.9%, 85.7%, and 84.6% for VITEK 2 across the same groups. VITEK 2 showed >90% CA for Gram-negative bacteria, indicating high reliability for both DAST and CAST. RAST compared to SAST showed a CA of >95.7% in all bacterial isolates. Direct ID combined with RAST or DAST yields reliable and faster results for Gram-negative bacteria, reducing turnaround-time workflow in diagnosing BSIs.