İlkokul 4.sınıf öğrencilerinin problem çözme beceri düzeylerinin geliştirilmesi: Fermi problemleri uygulamaları
Developing primary school 4th grade students' problem solving skills: Fermi problems applications
- Tez No: 1004256
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM YANBIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fermi problemleri, Problem çözme becerisi, Problemler, Fermi problems, Problem solving ability, Problems
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Fermi problemleri kullanılarak ilkokul öğrencilerinin problem çözme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma nicel araştırma modelinden yararlanılarak hazırlanmıştır. Bu çalışmada, nicel araştırma yaklaşımı çerçevesinde yarı deneysel desen uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrenim görmekte olan ilkokul öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmada öğrencilerin problem çözme beceri durumlarıyla ilgili test uygulamaları ve 8 adet Fermi problemlerinin, her hafta 1 tane Fermi probleminin sınıf ortamında çözülmesi uygulamaları yer almaktadır. Elde edilen verilerin düzenlenmesi ile uygulama süreci ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bu bağlamda 4. Sınıf deney grubu öğrencilerine öncelikle problem çözme beceri düzeylerini anlamaya yönelik ön test, uygulamaya yönelik Fermi problemlerinin çözümü ve son olarak aynı testin yapıldığı son testten toplanan veriler analiz edilmiştir. Kontrol grubu öğrencilerine ise -deney grubu öğrencileriyle eş zamanlı olarak- problem çözme beceri ölçeği ön test ve son test uygulanmış, okul müfredatına devam etmişlerdir. Toplamda 48 öğrenci araştırmada yer almıştır. 24 öğrenci deney grubunu, 24 öğrenci kontrol grubunu oluşturmuştur. Uygulama sürecinde elde edilen verilerin analizi için SPSS istatistik paket programı kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarından elde edilen ön test ve son test puanlarının analizi kapsamında; grupların kendi içindeki gelişimi ile gruplar arası farkları belirlemek amacıyla ön test-son test fark (erişi) puanları üzerinden karşılaştırmalı analizler yapılmıştır. Yapılan karşılaştırmalı analizler sonucunda; Fermi problemlerine dayalı öğretim uygulamalarının gerçekleştirildiği deney grubundaki öğrencilerin problem çözme becerileri düzeylerinde, kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı ve olumlu yönde bir farklılık olduğu saptanmıştır. Problem çözme testinden elde edilen puanlar basamak bazında incelendiğinde; tüm aşamalarda gelişim kaydedildiği, bu artışın özellikle problemi anlama basamağında en yüksek etki büyüklüğü ile belirginleştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research aims to improve the problem-solving skills of primary school students using Fermi problems. The study was prepared using a quantitative research model. A quasi-experimental design was applied within the framework of this quantitative research approach. The study group consisted of primary school students attending schools affiliated with the Ministry of National Education in Turkey. The research included tests to assess students' problem-solving skills and the application of 8 Fermi problems, with one Fermi problem solved each week in the classroom. The data collection and the application process were discussed in detail. In this context, data collected from the 4th-grade experimental group students were analyzed. These included a pre-test to understand their problem-solving skill levels, the solution of the Fermi problems, and finally, a post-test. The control group students, simultaneously with the experimental group, were given a pre-test and post-test on the problem-solving skills scale and continued with their school curriculum. A total of 48 students participated in the study; 24 students formed the experimental group and 24 students formed the control group. The SPSS statistical package program was used to analyze the data obtained during the application process. In the analysis of pre-test and post-test scores obtained from the experimental and control groups, comparative analyses were conducted using pre-test-post-test difference (achievement) scores to determine the development within the groups and the differences between the groups. As a result of these comparative analyses, it was determined that the problem-solving skills of the students in the experimental group, where teaching applications based on Fermi problems were implemented, showed a statistically significant and positive difference compared to the control group. When the scores obtained from the problem-solving test were examined on a step-by-step basis, it was observed that improvement was recorded in all stages, and this increase was particularly evident in the problem understanding stage, with the highest effect size.