Sıçanlarda Myrtus comminus L. 1753 ekstresinin carrageenan-λ ile oluşturulan akut enflamasyon üzerine anti-enflamatuvar ve post-enflamatuvar etkisi
Anti-inflammatory and post-inflammatory effects of Myrtus comminus L. 1753 extract on carrageenan-λ–induced acute inflammation in rats
  1. Tez No: 1004259
  2. Yazar: ALPEREN KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: diklofenak, enflamasyon, karragenan, myrtus communis ekstresi, ödem, pati, rat, carrageenan, diclofenac, edema, inflammation, myrtus communis extract, paw, rat
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Cerrahi Bilim Dalı
Özet
SIÇANLARDA MYRTUS COMMUNİS L. 1753 EKSTRESİNİN CARRAGEENAN-Λ İLE OLUŞTURULAN AKUT İNFLAMASYON ÜZERİNE ANTİ-ENFLAMATUVAR VE POST-ENFLAMATUVAR ETKİSİ Bu çalışmanın amacı, Myrtus communis L. 1753 ekstresinin sıçanlarda carrageenan-λ ile deneysel olarak oluşturulacak akut inflamasyon üzerine anti-enflamatuvar ve post-enflamatuvar etkisinin olup olmadığının ortaya konulmasıdır. Yapılan çalışmada anestezi altında asepsi antisepsi şartlarına uyularak; 48 adet sıçanın sol arka ayağının subplantar yüzündeki patinin proksimaline carrageenan λ'nın %1'lik serum fizyolojik solüsyonunda hazırlanan konsantrasyonundan 0.1 ml enjekte edilerek gerçekleştirildi. Hayvanlar 8 gruba ayrıldı; Grup 1 yangı kontrol grubunu oluşturdu ve sadece carrageenan preparasyonu verildi. Grup 2 murt ekstresi (6mg/kg) grubunu oluşturdu ve carrageenan uygulamasından 1 saat önce oral yolla verildi. Grup 3 diklofenak sodyum (10 mg/kg), carrageenan uygulamasından 1 saat önce oral yolla verildi. Grup 4 yangı oluşturulmadan önce murt ekstresi (3mg/kg) ve diklofenak sodyum (5 mg/kg) birlikte verildi. Grup 5 sağlıklı kontrol grubu oldu ve steril 0,9 ml serum fizyolojik oral yolla verildi. Grup 6 yangı oluşturulduktan sonraki 6. saat murt ekstresi verildi ve 4 saatte bir toplam 3 tekrar yapıldı. Grup 7 yangı oluşturulduktan sonraki 6. saat diklofenak sodyum verildi ve 4 saatte bir toplam 3 tekrar uygulandı. Grup 8 yangı oluşturulduktan sonra murt ekstresi ve diklofenak sodyum birlikte 4 saatte bir toplam 3 kez verildi. Çalışma sonunda anestezi altında sol arka ayağının subplantar yüzündeki patinin bulunduğu bölgelerden deri biyopsileri alınarak histopatolojik (HE) Hematoksilen-Eozin boyası ile boyanıp, ışık mikroskobu altında görüntüleri histopatolojik olarak incelenmiştir. Makroskobik olarak oluşturulan akut enflamasyon sonucu patide oluşan ödem zamana göre (0 ile 6 saat arasında saat başı ölçüm ve 0-6-10-14-18 saatlerinde) değişimleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05) ve en yüksek ödem indüksiyonunu Diklofenak Na sağlarken, MCE(Myrtus Communis Ekstresi) yakın bir ödem indüksiyonu gözlenmiştir. Kombinasyon olarak birlikte kullanımı ise düşük bir ödem indüksiyonu sağlamıştır. İki arka ayağının subplantar yüzeyinde sıcaklık (°C) termal kamera ile ölçümü yapılmıştır. Mikroskobik olarak alınan kan değerleri Hematolojik olarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak M. Communis uygulanan hayvanlarda Diklofenak Na benzer şekilde anti enflamatuvar etki görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ANTI-INFLAMMATORY AND POST-INFLAMMATORY EFFECTS OF MYRTUS COMMUNIS L. 1753 EXTRACT ON CARRAGEENAN-Λ–INDUCED ACUTE INFLAMMATION IN RATS The aim of this study was to determine whether Myrtus communis L. 1753 extract has anti-inflammatory and post-inflammatory effects on acute inflammation experimentally induced in rats with λ-carrageenan. Under anesthesia and in accordance with aseptic and antiseptic conditions, acute inflammation was induced by injecting 0,1 mL of λ-carrageenan prepared as a 1% solution in physiological saline into the proximal region of the subplantar surface of the left hind paw of 48 rats. The animals were divided into eight groups. Group 1 served as the inflammation control group and received only the carrageenan preparation. Group 2 received myrtle extract (6 mg/kg) orally 1 hour before carrageenan administration. Group 3 received diclofenac sodium (10 mg/kg) orally 1 hour before carrageenan administration. Group 4 received a combination of myrtle extract (3 mg/kg) and diclofenac sodium (5 mg/kg) orally before inflammation induction. Group 5 served as the healthy control group and received 0,9% sterile physiological saline orally. In Group 6, myrtle extract was administered starting at the 6th hour after inflammation induction and repeated three times at 4-hour intervals. In Group 7, diclofenac sodium was administered starting at the 6th hour after inflammation induction and repeated three times at 4-hour intervals. In Group 8, myrtle extract and diclofenac sodium were administered in combination starting after inflammation induction and repeated three times at 4-hour intervals. At the end of the study, under anesthesia, skin biopsies were collected from the subplantar regions of the left hind paw and processed for histopathological evaluation. Sections were stained with hematoxylin and eosin (HE), and microscopic images were examined under a light microscope. Macroscopically, the time-dependent changes in paw edema resulting from acute inflammation (hourly measurements from 0 to 6 h, and additional measurements at 0, 6, 10, 14, and 18 h) were found to be statistically significant (p<0.05). Diclofenac sodium produced the greatest edema induction, while the myrtle extract (MCE, Myrtus communis extract) showed a similar degree of edema induction; the combined treatment resulted in lower edema induction. In addition, subplantar surface temperature (°C) of both hind paws was measured using a thermal camera. Blood parameters were analyzed hematologically. Overall, animals treated with M. communis exhibited an anti-inflammatory effect comparable to that observed with diclofenac sodium.