Okul yönetiminde şeffaflık ile örgütsel sağlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between transparency in school management and organizational health
  1. Tez No: 1004293
  2. Yazar: FIRAT TURGUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYE MERMER ERGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul sağlığı, Okul yönetimi, Örgüt sağlığı, Öğretmen algısı, School administration, Teacher perception
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin örgütsel şeffaflık algıları ile örgüt sağlığı arasındaki ilişkiyi ve bu kavramların çeşitli değişkenlere (cinsiyet, eğitim düzeyi, branş, kıdem, öğretmenin ve müdürün okuldaki çalışma süresi) göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. İlişkisel tarama modelinde desenlenen çalışmanın evrenini Sivas il merkezindeki resmi ortaokul öğretmenleri, örneklemini ise basit tesadüfi yöntemle seçilen 342 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler, Tosun ve Çelik (2022)“Okul Şeffaflık Ölçeği”ile Güllü ve Donuk (2018)“Örgüt Sağlığı Ölçeği”aracılığıyla toplanmış; analizlerde t-testi, ANOVA, Pearson korelasyonu ve basit regresyon kullanılmıştır. Bulgulara göre, öğretmenlerin şeffaflık ve örgüt sağlığı algıları cinsiyet, kıdem ve okuldaki çalışma süresine göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Ancak branş değişkeni her iki boyutta da belirleyicidir; sayısal branş öğretmenleri, sözel branş öğretmenlerine kıyasla okul yönetimini daha şeffaf bulmakta ve örgüt sağlığını daha pozitif değerlendirmektedir. Eğitim düzeyinde ise lisans mezunları örgüt sağlığını daha olumlu algılarken, lisansüstü eğitim alan öğretmenlerin beklentilerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, okul müdürünün aynı kurumdaki görev süresinin artması hem şeffaflık hem de örgüt sağlığı algılarını olumlu yönde etkilemektedir. Araştırma sonucunda örgütsel şeffaflık ile örgüt sağlığı arasında pozitif, anlamlı ve kuvvetli bir ilişki bulunmuştur. Şeffaflık kültürünün benimsenmesinin okulun örgütsel sağlığını güçlendirdiği sonucuna varılmıştır. Bu doğrultuda uygulayıcılara, öğretmenleri karar alma süreçlerine daha aktif dâhil etmeleri; araştırmacılara ise konuyu karma desenli veya boylamsal çalışmalarla derinleştirmeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to examine the relationship between middle school teachers' perceptions of organizational transparency and organizational health, and to determine whether these perceptions differ based on variables such as gender, education level, branch, seniority, and the institutional tenure of both the teachers and the principal. Utilizing a correlational survey model, the study's sample consists of 342 randomly selected teachers working in official middle schools in the Sivas city center. Data were collected via the“School Transparency Scale”(Tosun & Çelik, 2022) and the“Organizational Health Scale”(Güllü & Donuk, 2018), and analyzed using t-tests, ANOVA, Pearson correlation, and simple regression. Results indicate no significant differences in transparency or organizational health perceptions based on gender, seniority, or teacher tenure. However, the subject branch is a decisive factor; quantitative teachers perceive higher transparency and more positive organizational health compared to verbal branch teachers. Regarding education level, bachelor's degree holders evaluate organizational health more positively, whereas those with graduate degrees exhibit higher expectations. Furthermore, an extended principal tenure at the same institution positively impacts both transparency and organizational health perceptions. Conclusively, a significantly strong positive relationship exists between organizational transparency and organizational health. To foster institutional well-being, it is recommended that administrators actively involve teachers in decision-making, and future researchers are encouraged to conduct mixed-methods or longitudinal studies on this subject.