Varikosele bağlı seminal oksidatif stresin giderilmesinde varikoselektomi ile varikoselektomi + antioksidan gıda takviyesinin karşılaştırılması
Comparing of varicocelectomy and varicocelectomy + antioxidant food supplementation in elimination of seminal oxidative stress due to varicocele
- Tez No: 471338
- Danışmanlar: PROF. DR. KAAN AYDOS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Varikosel, Sperm DNA hasarı, Antioksidan gıda takviyesi, COMET yöntemi, Varicocele, Sperm DNA damage, Antioxidant food supplementation, COMET method
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Varikosele bağlı gelişen seminal oksidatif stresin giderilmesinde varikoselektomi ile varikoselektomi + antioksidan gıdatakviyesinin karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmada, tek taraflı klinik olarak grade 2 ve 3 varikoseli olan hastalarda altın standart tedavi olan varikoselektomiye ilavaten kombine antioksidan gıda takviyesinin semen parametreleri ve sperm DNA hasarı düzelmesi üzerine ek bir etkisinin bulunup bulunmadığı incelendi. Yöntem ve Gereç: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi üroloji polikliniğine Nisan 2016 ve Mayıs 2017 tarihleri arasında başvuran 18-45 yaş arası, üroloji polikliniğinde klinik ve radyolojik olarak grade 2 veya 3 varikosel tanısı doğrulanıp cerrahi endikasyon konulan tek taraflı varikoseli olan, semen parametrelerinde bozulmaya neden olacak başka bir neden bulunmayan, kronik ilaç kullanımını gerektiren komorbiditelerin olmayan, sigara kullanmayan hastaların preopoperatif ve postoperatif 3. ayda semen örneklerinden sperm DNA hasarları COMET yöntemiyle değerlendirildi. Kontrol grubuna sadece varikoselektomi ameliyatı yapıldı, çalışma grubuna ise varikoselektomiye ek olarak kombine antioksidan gıda takviyesi verildi. Kontrol ve çalışma grupları, sperm DNA hasarlarındaki düzelme açısından istatiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen yaş aralığı 18-45 arasında değişen toplam 30 hastadan 15'i kontrol grubuna, 15'i de çalışma grubuna randomize edildi. Kontrol grubunda ortalama yaş 29,4 (± 5,2), ortanca yaş 31 olarak; çalışma grubunda ortalama yaş 32,2 (± 6,9), ortanca yaş 30 olarak saptandı. Yaş değişkeni açısından kontrol ve çalışma grupları arasında anlamlı fark yoktu. Her iki grupta da semen parametrelerinde (total sperm sayısı, motil sperm sayısı, ileri hareketli sperm oranı, sperm morfolojisi) tedavi sonrası dönemde istatiksel olarak anlamlı düzelme izlendi. Kontrol grubunda preop ve postop sperm DNA hasarı değerleri sırasıyla 221,87 ve 174,3 AU iken; çalışma grubunda ise sırasıyla 198,13 ve148,80 AU idi. Her iki grupta da tedavi öncesine tedavi sonrasında sperm DNA hasarında anlamlı bir düzelme olduğu görüldü (her iki grupta p < 0,001). Ancak iki grup arasında düzelme farkları karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (total sperm sayısı = 0,081, motil sperm sayısı = 0,329, ileri hareketli sperm yüzdesi = 0,905, sperm morfolojisi = 0,269, sperm DNA hasarı = 0,245). Sonuç: Gruplar birbirinden bağımsız olarak incelendiğinde, her iki grupta da tedavi sonrası semen parametleri ve sperm DNA hasarında anlamlı düzelme izlendi. Ancak bu düzelmeler iki grup arasında karşılaştırıldığında anlamlı fark izlenmedi. Antioksidan takviyenin ilave bir fayda gösterip göstermeyeceğini değerlendirmede daha fazla hastadan oluşan, daha uzun takip serileri olan randomize prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparing of varicocelectomy and varicocelectomy + antioxidant food supplementation in elimination of seminal oxidative stress due to varicocele. Purpose: The aim of this study is to evaluate the effect of antioxidant food supplementation in addition to varicocelectomy with gold standard treatment varicocelectomy on semen parameters and DNA damage in patients with unilateral grade 2 and 3 varicocele. Material and Methods: Sperm DNA damage in semen analyzes of patients between 18-45 years with clinical and radiological approved and endicated for operation unilateral grade 2- 3 varicocele approached to Ankara University urology policlinic were evaluated. Additional conditions caused in semen parameter degradation, chronic medication required comorbidities and cigarette use were excluded. Semen analyzes of patients evaluated by COMET method in preoperative and postoperative 3rd months. Control group included only patients treated by varicocelectomy, study group included patients treated with antioxidant combination food supplementation additional to varicocelectomy. Statictical comparison made between two groups regard of DNA damages. Results: Thirty patients between 18-45 ages randomized as control and study groups. Control group included 15 patients, mean age was 29,4 (± 5,2). Study group included 15 patients, mean age was 32,2 (± 6,9). There was no significant difference between groups among patient's age. Statistically significant improvement detected postoperatively in semen parameters (total sperm count, motile sperm count, sperm motility, sperm morphology, sperm DNA damage) of both groups. While preoperative and postoperative DNA damage value of control group was 221,87 and 174,3 AU, study groups values was 198,13 and 148,80 AU respectively. Statictically significant improvement in preoperative and postoperative DNA damage values detected in both groups (p < 0,001). But there wasn't statistically significant difference in recovery rates between two groups (total sperm count = 0,081, motile sperm count = 0,329, sperm motility = 0,905, sperm morphology = 0,269, sperm DNA damage = 0,245). Conclusion: There was significant recovery in semen parameters and DNA damages in two groups independently after treatment. But there was not significant statistically difference between groups. For approval of additional benefits of antioxidant treatment in varicocele cure randomized studies with wide series and with long term follow-up are needed.