Mandibuler retrognatiye bağlı Sınıf II düzensizliklerde hareketli fonksiyonel apareylerin uzun dönem tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of long-term treatment outcomes of removable functional appliances in Class II malocclusion associated with mandibular retrognathia
- Tez No: 1004339
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET DOĞAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel ortodontik apareyler, Angle Sınıf II maloklüzyon, Retrognati, Sefalometri, Takip çalışmaları, Retrospektif çalışma, Orthodontic Appliances, Functional, Malocclusion, Angle Class II, Retrognathia, Cephalometry, Follow-Up Studies, Retrospective Studies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Büyüme ve gelişim dönemindeki, mandibuler retrognatiye bağlı Sınıf II maloklüzyonlu bireylerde, hareketli fonksiyonel apareylerle (HFA) uygulanan fonksiyonel ortopedik tedavi (FOT) ve takiben uygulanan sabit ortodontik tedavinin (SOT) iskeletsel, dişsel ve yumuşak doku etkilerini değerlendirmek ve tedavi uygulanmayan kontrol grubunda gözlenen büyüme–gelişim değişimleriyle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif kohort çalışmaya, kontrol başında (T0) sefalometrik ölçümler sonucunda mandibuler retrognati kaynaklı Sınıf II maloklüzyona sahip olduğu belirlenen ve kontrol sonuna kadar (T1) sırasıyla hareketli fonksiyonel apareyler (Twin Blok, n=11; Sander, n=7) ve ardından SOT uygulanan 18 hasta (12 kız, 6 erkek; yaş ortalaması 11,61±1,63 yıl) dahil edilmiştir. Kontrol grubu, AAOF boylamsal büyüme çalışmaları arşivlerinden, tedavi grubu ile eşleştirilerek seçilen, Kafkas (Caucasian) kökenli ve ortodontik tedavi uygulanmamış 17 bireyden (6 kız, 11 erkek; yaş ortalaması 11,28±0,78 yıl oluşturulmuştur. İskeletsel yaşın belirlenmesinde CVM (Servikal Vertebra Maturasyonu) analizi kullanılmıştır. T0 ve T1 lateral sefalometrik radyografilerinde toplam 134 adet ölçüm yapılmıştır. İstatistiksel analizde; farkı yaratan grubun ortaya çıkartılması için post hoc Bonferroni testleri kullanılmıştır. Analizler, IBM Statistical Package for Social Sciences (SPSS) Windows version 27 (SPSS Inc. Chicago, IL, USA) programında gerçekleştirilmiştir. Bulgular: (T1–T0) arası değişim bulguları incelendiğinde: Ortalama takip süresi tedavi grubunda 3,47±0,94 yıl, kontrol grubunda 4,13±0,91 yıldır (p=0,057). Bireyler, T0 döneminde maksimum pubertal büyüme atılımı öncesi, CS 2 veya CS 3; T1 döneminde CS 4 veya CS 5 evresindedir. İskeletsel ölçüm verileri incelendiğinde; SNA açısında tedavi grubunda azalma (-0,75°), kontrol grubunda artış (0,76°) saptanmıştır (p=0,007). A/OLp mesafesindeki artış miktarı tedavi grubunda 1,76 mm iken, kontrol grubunda 4,90 mm olarak ölçülmüştür (p=0,001). İstatistiksel analiz sonucunda; toplam mandibuler uzunluk artışı ve SNB açısındaki değişimler açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Vertikal ölçümler incelendiğinde; SArGo açısındaki artış tedavi grubunda 2,41° iken, kontrol grubunda 0,82° düzeyindedir (p=0,036). SN–GoGn açısında tedavi grubunda (0,92°) artış saptanırken, kontrol grubunda (-0,88°) azalma kaydedilmiştir (p=0,021). Dişsel değişimler incelendiğinde; overjet miktarındaki azalma tedavi grubunda -5,66 mm iken, kontrol grubunda -0,26 mm'dir (p<0,001). Overbite miktarında tedavi grubunda (-2,28 mm) ve kontrol grubunda (-0,05 mm) azalma saptanmıştır (p<0,001). U1–SN açısı tedavi grubunda azalma (-8,24) ve kontrol grubunda artış (0,72) göstermiştir (p<0,001). Alt kesicilere ait açısal (L1–MP, L1–FH, L1–NB) ve boyutsal (ii/OLp, ii/OLp - Pg/OLp) ölçümlerin tamamında, gruplar arası değişim farkı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Yumuşak doku değişimleri incelendiğinde; mentolabial açıda tedavi grubunda artış (20,39°), kontrol grubunda azalma (-0,55°) bulunmuştur (p<0,001). N'SnPg' açısı tedavi grubunda artış (2,11°) ve kontrol grubunda ise azalma (-2,82°) göstermiştir (p = 0,007). H açısındaki azalma tedavi grubunda -4,88° iken, kontrol grubunda -0,09° düzeyindedir (p<0,001). Sonuç: Maksimum pubertal büyüme atılımı öncesi uygulanan FOT ve bunu izleyen SOT, tedavi grubunda kontrol grubuna göre mandibuler boyutsal ölçümlerde ek bir artış sağlamamaktadır. Tedavi grubunda görülen sagittal yöndeki düzelmede; maksillanın anterior yönde büyümesinin sınırlanması, oklüzal düzlemde geriye rotasyon ve dentoalveoler kompanzasyon etkilidir. Alt dudak–çene ucu ilişkisi ve profil estetiği ile ilişkili yumuşak doku ölçümlerinde tedaviye bağlı olumlu değişimler elde edilmektedir. Tedavinin başarısının; bu çok yönlü toplam etki üzerinden anlatılması kanıta dayalı ortodonti açısından doğru ve gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the skeletal, dental, and soft-tissue effects of functional orthopedic treatment delivered with removable functional appliances (RFAs) followed by fixed orthodontic treatment (FOT) in growing individuals with Class II malocclusion associated with mandibular retrognathia, and to compare these effects with the growth-related changes observed in an untreated control group. Materials and Methods: This retrospective cohort study included 18 patients (12 females, 6 males; mean age, 11.61 ± 1.63 years) who were diagnosed with Class II malocclusion associated with mandibular retrognathia based on cephalometric measurements at baseline (T0) and were treated sequentially with RFAs (Twin Block, n = 11; Sander, n = 7) followed by FOT until the end of the observation period (T1). The control group comprised 17 untreated Caucasian individuals (6 females, 11 males; mean age 11.28±0.78 years) selected from the AAOF longitudinal growth study archives and matched to the treatment group. Skeletal maturation was determined using cervical vertebral maturation (CVM) analysis. Overall, 134 measurements were obtained from the lateral cephalometric radiographs at T0 and T1. Post hoc Bonferroni tests were used to identify the group(s) responsible for significant differences. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics for Windows, version 27 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA). Results: When T1–T0 differences were evaluated, the mean follow-up period was 3.47 ± 0.94 years in the treatment group and 4.13 ± 0.91 years in the control group (p = 0.057). At baseline (T0), participants were in the pre-peak pubertal growth phase (CVM stages CS2 or CS3), whereas at follow-up (T1) they were in CS4 or CS5. Regarding skeletal measurements, SNA decreased by 0.75° in the treatment group and increased by 0.76° in the control group (p = 0.007). A/OLp increased by 1.76 mm in the treatment group and by 4.90 mm in the control group (p = 0.001). No significant between-group differences were found for total mandibular length increase or for variation in SNB (p>0.05). For vertical measurements, SArGo increased by 2.41° in the treatment group and by 0.82° in the control group (p = 0.036). SN–GoGn increased by 0.92° in the treatment group but decreased by 0.88° in the control group (p = 0.021). Regarding dental changes, overjet decreased by 5.66 mm in the treatment group and by 0.26 mm in the control group (p<0.001). Overbite decreased by 2.28 mm in the treatment group and by 0.05 mm in the control group (p<0.001). U1–SN decreased by 8.24° in the treatment group and increased by 0.72° in the control group (p<0.001). No significant between-group differences were detected for mandibular incisor angular (L1–MP, L1–FH, L1–NB) or linear (ii/OLp, ii/OLp − Pg/OLp) variables (p>0.05). With respect to soft-tissue outcomes, the mentolabial angle increased by 20.39° in the treatment group and decreased by 0.55° in the control group (p<0.001). The N′SnPg′ angle increased by 2.11° in the treatment group and decreased by 2.82° in the control group (p = 0.007). The H angle showed a decrease of 4.88° in the treatment group and 0.09° in the control group (p<0.001). Conclusion: RFAs applied before the peak pubertal growth spurt and followed by FOT did not result in an additional increase in mandibular dimensional measurements in the treatment group compared with the control group. The sagittal improvement observed in the treatment group appears to be associated with restriction of anterior maxillary growth, posterior rotation of the occlusal plane, and dentoalveolar compensation. Favorable treatment-related changes were observed in soft-tissue measurements related to the lower lip–chin relationship and facial profile esthetics. Explaining treatment success in terms of this multidimensional overall effect would be an accurate and realistic approach from the perspective of evidence-based orthodontics.