Kedilerde kısırlaştırma operasyonlarında medetomidin, ketamin ve izofluran kombinasyonunun propofol ve izofluran kombinasyonuna göre biyokimyasal ve hematolojik parametreler yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of biochemical and hematological parameters in cats undergoing sterilization: A comparison between medetomidine, ketamine, isoflurane and propofol, isoflurane anesthesia protocols
- Tez No: 1004387
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA VOLKAN YAPRAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kedi, Kısırlaştırma, Anestezi, Parsiyel İntravenöz Anestezi (PİVA), İzofluran, Medetomidin, Cerrahi-veteriner hekimlik, Preanestetik ilaç, Cat, Sterilization, Anesthesia, Partial Intravenous Anesthesia (PIVA), Isoflurane, Medetomidine, Surgery-veterinary, Preanesthetic medication
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, kedilerde gerçekleştirilen kısırlaştırma operasyonlarında kullanılan üç farklı anestezi protokolü karşılaştırılarak, en az yan etkiye neden olan yöntemin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 12'si erkek, 12'si dişi olmak üzere toplam 24 sağlıklı kedi kullanılmıştır. Uygulanan protokollerden ikisi parsiyel intravenöz anestezi (PİVA), biri ise intramüsküler anestezidir. Anestezik ajan olarak medetomidin, ketamin, propofol ve izofluran kullanılmıştır. Değerlendirmeler sonucunda, en kısa sürede ve sorunsuz şekilde anesteziye geçişin sağlandığı, ayrıca uyanma döneminin en konforlu olduğu protokolün; medetomidin ve ketaminin düşük dozlarda intravenöz uygulanıp, anestezinin izofluran ile sürdürülmesiyle elde edildiği belirlenmiştir. Bu yöntemde uyanma sırasında ağrı ve anesteziklere bağlı olumsuz etkiler gözlenmemiş, hayvanların kısa sürede tamamen toparlanarak taburcu edilebildiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare three different anesthesia protocols used in feline sterilization surgeries and to determine the method causing the fewest side effects. A total of 24 healthy cats, including 12 males and 12 females, were used in the research. Two of the applied protocols were partial intravenous anesthesia (PIVA), while one was intramuscular anesthesia. Medetomidine, ketamine, propofol, and isoflurane were used as anesthetic agents. The evaluations revealed that the protocol providing the fastest and smoothest induction, as well as the most comfortable recovery period, was achieved by administering medetomidine and ketamine intravenously at low doses for sedation, followed by maintenance with isoflurane anesthesia. In this protocol, no pain or adverse effects related to anesthetic agents were observed during recovery, and the animals were able to regain consciousness quickly and be discharged in a short time.