Kastrasyon yapılan kedilerde ketamin, medetomidin, butorfanol ile ketamin, medetomidin, tramadol anastezisinin postoperatif ağrı, kardiyopulmoner sistem ve bazı hematolojik parametreler üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of ketamine, medetomidine, butorphanol with ketamine, medetomidine, tramadol anesthesia on postoperative pain, cardiopulmonary system and some hematological parameters in castrated cats
  1. Tez No: 939883
  2. Yazar: CAN BAHATTİN BOZDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, Tramadol, Kitty magic, Butorfanol, Postoperatif ağrı, Cat, Tramadol, Kitty Magic, Butorphanol, Postoperative pain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma ile kedilerde kısırlaştırma operasyonunda kullanılan anestezi kombinasyonlarının ağrı yönetimi, kardiyovasküler parametreler ve bazı biyokimyasal parametreler üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada gruplardan her birinde 10'ar kedi olacak şekilde toplamda 20 kediye iki farklı anestezi kombinasyonu uygulandı; tramadol, medetomidin, ketamin (Tramadol Grubu, n=10) ve butorfanol, medetomidin, ketamin (Butorfanol grubu, n=10). Kedilerin operasyon öncesi ve sonrası kalp atış hızı, solunum sayısı, vücut sıcaklığı, ağrı değerlendirilmesi, hematolojik ve biyokimyasal parametreler ile kortizol değerlerinin değişimi takip edildi. Operasyon sonrasında kediler belli bir süre gözlem altına tutuldu. Olguların hiçbirinde, cerrahi girişim öncesinde ya da sonrasında anesteziye bağlı herhangi bir komplikasyona rastlanmadı. Bulgularımızda istatistiksel açıdan anlamlı değişiklikler saptandı. Bazı hematolojik parametrelerde anlamlı düzeyde azalmalar görülmesine rağmen, bu değerler hâlen referans aralıklar içerisindeydi ve klinik olarak önem arz eden bir olumsuzluğa yol açmadı. Solunum hızı, kalp atım sayısı ve vücut sıcaklığı gibi fizyolojik verilerde de her iki gruptaki kedilerde istatistiksel olarak anlamlı düşüşler gözlendi. Ancak bu değişikliklerin fizyolojik sınırlar içerisinde kalması, olumsuz bir durum yaratmadığını ortaya koydu. Çalışmamızın verileri, tramadolün analjezik etkinliğinin yüksek, advers etkilerinin ise minimal düzeyde olduğunu gösterdi. Bu bulgular, tramadolün veteriner anestezi protokollerinde potansiyel bir ajan olarak kullanımını desteklemektedir. Sonuç olarak, kombine anestezi protokollerinde analjezi sağlarken aynı zamanda güvenliği artırmak amacıyla, klinik kullanımı güvenli kabul edilen bir opioid olan butorfanole alternatif olarak tramadol HCl'ün de değerlendirilebilir olduğu ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the effects of anesthesia combinations used during neutering operations in cats on pain management, cardiovascular parameters, and certain biochemical parameters. A total of 20 cats were included in the study, with 10 cats in each group, and two different anesthesia combinations were administered: tramadol, medetomidine, and ketamine (Tramadol Group, n=10), and butorphanol, medetomidine, and ketamine (Butorphanol Group, n=10). Changes in heart rate, respiratory rate, body temperature, pain assessment, hematological and biochemical parameters, and cortisol levels were monitored before and after the operation. Following surgery, the cats were observed for a certain period. No anesthesia-related complications were observed in any case either before or after the surgical intervention. Statistically significant changes were found in our results. Although significant decreases were observed in some hematological parameters, these values remained within reference ranges and did not cause clinically important adverse effects. Statistically significant decreases were also observed in physiological data such as respiratory rate, heart rate, and body temperature in both groups. However, since these changes remained within physiological limits, they were not considered clinically unfavorable. Our data demonstrated that tramadol had a high analgesic efficacy with minimal adverse effects. These findings support the potential use of tramadol as an agent in veterinary anesthesia protocols. In conclusion, tramadol HCl was shown to be a viable alternative to butorphanol a clinically safe opioid for providing analgesia while maintaining safety in combined anesthesia protocols.