Kedilerde aşırı kiloluluk veya obeziteprevalansının ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi
The assesment of prevalance and risk factors foroverweight or obesity in cats
  1. Tez No: 812657
  2. Yazar: DENİZ CAN KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TEKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı kiloluluk, Cinsiyet, Kedi, Kısırlaştırma, Obezite
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Obezite enerji alımının enerji harcanmasından daha fazla olması sonucu meydana gelen ve kedilerde en sık rastlanan multifaktöriyel beslenme bozukluğudur. Bu araştırma kedilerde görülen aşırı kiloluluk veya obezite ile ilişkili risk faktörlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çorum ili ve çevresinde bulunan veteriner kliniklerine getirilen 513 adet kedi üzerinde yapılan çalışmada hayvan sahibi ve kedinin demografik özellikleri, kedinin yaşadığı çevre özellikleri, kediye verilen mama çeşidi, mama miktarı ve öğün sıklığı, veteriner hekimleri ziyaret sıklığı, canlı ağırlık kontrolünün yapılıp yapılmadığı, kediyle birlikte oynanan oyun veya egzersizin süre ve frekansı ile ilgili anket soruları hayvan sahibine yöneltilmiştir. Kedilerin ırkı, yaşı, cinsiyeti, kısırlaştırılma durumu ve kondisyon skorları veteriner hekimler tarafından tespit edilerek kaydedilmiştir. Tek değişkenli lojistik regresyon analizinin ardından çalışmada incelenen değişkenler arasında en önemli risk faktörünü belirlemek için çok değişkenli lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Veri setinin istatistiksel analizi sonucunda VKS 5'in en yaygın görülen kondisyon skoru olduğu (%48,7), aşırı kilolu veya obez kedi oranının (VKS ≥ 6) %37,1 olduğu belirlenmiştir. Çok değişkenli lojistik regresyon analizi sonucunda aşırı kiloluluk veya obezite oluşumunda kedinin yaş, ırk, cinsiyet, kısırlaştırma durumu, oyun- egzersiz uygulamalarının önemli risk faktörü olduğu belirlenmiştir. As a result of the statistical analysis of the data set, it was determined that BCS 5 was the most common condition score (48.7%), and the rate of overweight or obese cats (BCS ≥ 6) was 37.1%. Sonuç olarak olgun yaşta, erkek cinsiyette, kısırlaştırılmış ve oyun- egzersiz süre ve sıklığı az olan özellikle British ırkı kedilerin diğer kedilere göre riskin önemli derecede arttığı belirlenmiştir. Bu özellikleri taşıyan kedilerin enerji alımına dikkat edilmesi, enerji harcayıcı aktiviteler yapılması ile ilgili kedi sahiplerinin bilinçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Obesity is the most common multifactorial malnutrition in cats, resulting from energy intake exceeding energy expenditure. This study was conducted to determine the risk factors associated with overweight or obesity in cats. The study, which was carried out on 513 cats brought to the veterinary clinics in and around Çorum, included the demographic characteristics of the owner and the cat, the characteristics of the environment in which the cat lives, the type of food given to the cat, the amount of food and frequency of meals, the frequency of visits to the veterinary clinic, whether body weight monitoring was carried out together with the cat. Questionnaires on the duration and frequency of play or exercise were sent to the owner. Breed, age, sex, neuter status and body condition scores of the cats were determined and recorded by the veterinarians. After univariate logistic regression analysis, multivariate logistic regression analysis was performed to determine the most important risk factor among the variables examined in the study. As a result of the multivariate logistic regression analysis, it was determined that age, breed, sex, neuter status of the cat and exercise habits were important risk factors for the development of overweight or obesity. It was found that older age, male sex, neutered cats, less exercise duration and frequency, and especially British cats had a significantly increased risk compared to other cats. It is recommended that attention be paid to the energy intake of cats with these characteristics and that cat owners are made aware of energy consuming activities.