Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi ders kitaplarında toplumsal cinsiyet yansımaları
Gender reflections in Turkish as a foreign language textbooks
  1. Tez No: 1004402
  2. Yazar: ZEYNEP ORHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞABAN ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders kitapları, Kültürel bütünleşme, Kültürel etkileşim, Toplumsal cinsiyet, Türkçe öğretimi, Yabancı dil öğretimi, Textbooks, Cultural integration, Cultural interaction, Gender, Turkish teaching, Foreign language teaching
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Dil, kültürün üretildiği ve toplumsal normların dolaşıma girdiği bir alan olarak toplumsal cinsiyetin görünürlük kazandığı en önemli mecralardan biridir. Bu doğrultuda kültürel kodların çoğu zaman örtük biçimde aktarıldığı dil öğretim materyalleri de toplumsal cinsiyet rollerinin yeniden inşasında ve aktarımında önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında üniversitelerde okutulmakta olan belirli öğretim setlerindeki ders kitaplarında toplumsal cinsiyet yansımalarını çözümlemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma modeli kapsamında yürütülen bu çalışma, durum çalışması deseni esas alınarak yapılandırılmıştır. Araştırma sürecinde elde edilen veriler ise yorumlayıcı bir yaklaşım benimsenerek içerik analizi tekniği aracılığıyla çözümlenmiştir. İnceleme kapsamına; İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi tarafından hazırlanan Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler İçin Türkçe öğretim setine ait B1 ve B2 dil düzeyindeki ders kitapları, Ankara Üniversitesi TÖMER tarafından hazırlanan Yeni Hitit Yabancılar İçin Türkçe öğretim setinin 2. ve 3. ders kitapları ile Gazi Üniversitesi TÖMER bünyesinde geliştirilen Yabancılar İçin Türkçe öğretim setinde yer alan B1 ve B2 dil düzeyi ders kitapları dâhil edilmiştir. Analiz, dokuz kategori altında yürütülmüştür: (1) ders kitaplarında kadın ve erkek figürlerin oransal temsili, (2) ders kitaplarında kadın ve erkek figürlerin tematik bağlamda oransal temsili, (3) ders kitaplarında kadın ve erkek figürlerin nitelendirilmesinde kullanılan sözcük ve ifade kalıpları, (4) ders kitaplarında kadın ve erkek figürlerin mesleki rolleri, (5) ders kitaplarında kadın ve erkek figürlerin gündelik yaşam pratikleri, (6) ders kitaplarında kadın ve erkek figürlerin konumlandırıldığı mekânsal bağlamlar, (7) ders kitaplarında kadın ve erkek figürlerin sosyal ilişkiler bağlamındaki temsili, (8) ders kitaplarında toplumsal cinsiyete dayalı kalıplaşmış ifade kullanımları ve (9) ders kitaplarında toplumsal cinsiyet bağlamında örnek figürlerin oransal temsili. Elde edilen bulgular, ilgili ders kitaplarında kadın ve erkek figürler arasında hem sayısal hem de niteliksel düzeyde belirgin eşitsizlikler bulunduğunu ve temsil stratejilerinin çoğunlukla geleneksel toplumsal cinsiyet rollerini bire bir yansıttığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak çalışma, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılan ders kitaplarının toplumsal cinsiyet zemininde yeniden değerlendirilmesi gerekliliğine işaret ederek alan yazınına eleştirel ve yapısal nitelikte bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Language constitutes a fundamental locus where gender becomes socially and culturally instantiated, serving simultaneously as a medium through which cultural norms are produced, transmitted, and contested. In this regard, language teaching materials, which often carry implicit cultural codes, serve as crucial instruments in the reproduction, negotiation, and dissemination of gender roles. This study critically investigates the representations of gender in selected textbooks of Turkish as a foreign language (TFL) employed in universities. Conducting within the framework of a qualitative research paradigm, constructed using a case study design. The data generated throughout the research process were examined through content analysis, guided by an interpretive analytical orientation. The structure encompasses the B1 and B2 level textbooks of the Yeni İstanbul Turkish for International Students series, prepared by the Istanbul University Language Center; the 2nd and 3rd textbooks of the Yeni Hitit Turkish for Foreigners series, developed by Ankara University TÖMER; and the B1 and B2 level textbooks of the TFL series produced by Gazi University TÖMER. The analysis was conducted across nine interrelated categories: (1) the quantitative representation of female and male figures, (2) the proportional representation of female and male figures within thematic contexts, (3) lexical and phrasal patterns used to characterize female and male figures, (4) occupational roles ascribed to female and male figures, (5) depictions of everyday life practices of female and male figures, (6) setting contexts in which female and male figures are situated, (7) representations of female and male figures within social relations, (8) gender-based stereotypical expressions, and (9) the distribution of notable figures within a gender framework. Findings reveal pronounced disparities between female and male figures, both in quantitative and qualitative terms, with representational strategies predominantly reflecting entrenched and conventional gender norms. Consequently, the study highlights the need for a critical reassessment of TFL instructional materials from a gender-sensitive perspective, thereby advancing the field by offering a critical and theoretically informed contribution to the scholarship on language pedagogy, gender studies, and cultural transmission.